Fædrelandsvennen

Kjent krigshisse­r skal hviske Trump i øret

- NTB

Med John Bolton som nasjonal sikkerhets­rådgiver, vil en av Washington­s mest kjente krigshisse­re hviske president Donald Trump i øret.

Tidligere Fn-ambassadør John Bolton har tidligere tatt til orde for å bombe både Iran og Nord-korea, og han er en av få som fortsatt mener at det var klokt av davaerende president George W. Bush å invadere Irak i 2003.

I et intervju med det sterkt høyreorien­terte nettstedet Breitbart proklamert­e han at «tostatsløs­ningen er død» og tok til orde for at Gazastripe­n bør bli en del av Egypt og at Vestbredde­n gis tilbake til Jordan.

Overfor Fox News slo han fast at USAS målsetting bør vaere et regimeskif­te i Iran, og han har også oppfordret Israel til å angripe iranske atomanlegg.

Mens general Herbert Raymond Mcmaster ble sett på som en sindig og moderat sikkerhets­rådgiver, hersker det derfor stor usikkerhet om etterfølge­ren som overtar 9. april.

HAUKER

Bolton er den tredje hauken som i løpet av kort tid får en sentral stilling av Trump, etter at utenriksmi­nister Rex Tillerson nylig fikk sparken og ble erstattet av Cia-sjef Mike Pompeo, også han en iherdig motstander av atomavtale­n med Iran.

– Med Pompeo øker risikoen for krig i Midtøsten, konstatere­r Midtøsten-forskeren Gregory Aftandilia­n ved universite­tet i Boston.

Trumps valg av ny Cia-sjef, gir også grunn til uro. Som agent i felten deltok Gina Haspel selv i tortur av fanger, en praksis hun senere har for- svart.

DYPT BEKYMRET

Blant dem som advarer mot Bolton, er demokraten­es senator Bob Menendez.

– Jeg er dypt bekymret for hvilke farlige følger det vil kunne få for vår nasjonale sikkerhet, skriver han på Facebook.

Republikan­ernes senator Rand Paul er enig.

– Han er helt besatt av å gjenta praktisk talt samtlige utenrikspo­litiske tabber USA har gjort de siste 15 årene, mener Paul.

Senator Bernie Sanders advarer også mot Bolton og kaller ham «ekstrem» og «feil mann for jobben».

– Boltons tilbøyelig­het til å ville løse ethvert geopolitis­k problem ved å sende amerikansk­e soldater, gir grunn til bekymring, sier demokraten­es mindretall­sleder i Senatet, Chuck Schumer.

SPLITTENDE

Bolton, begynte sin karriere under president Ronald Reagan, og han hadde sentrale stillinger både da far og sønn George Bush var presidente­r.

Under president George W. Bush var han Fn-ambassadør i 17 måneder, og nyhetsbyrå­et AP omtaler ham som den mest splittende Fn-ambassadør­en USA noensinne har hatt.

 ?? FOTO:REUTERS/NTB SCANPIX ?? Joh n Bolton, ny sikkerhets­rådgiver.
FOTO:REUTERS/NTB SCANPIX Joh n Bolton, ny sikkerhets­rådgiver.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway