Fædrelandsvennen

Illevarsle­nde fra Trump

Det er svaert bekymrings­fullt når Donald Trump sparker de såkalte «ansvarlige voksne» i kretsen rundt seg og erstatter dem med ytterliggå­ende politikere.

-

Aldri før har USA opplevd så omfattende utskiftnin­ger av presidente­ns naere medarbeide­re på så kort tid. Donald Trump har de siste dagene og ukene sparket noen av de mest sentrale regjerings­medlemmene og andre nøkkelpers­oner. Og stort sett erstattet dem med ytterliggå­ende politikere.

sist ut var

den nasjonale sikkerhet så d giveren. Dette er en nøkkelstil­ling i Det hvite hus. Og Trump har nettopp utnevnt sin tredje på det drøye året han har sittet med makten. General H. R. Mcmaster var ansett s omen kunnskapsr­ik og moderatsik­ker hetspoliti­skrådgiver. Og en av nøkkelpers­onene rundt Trump som ble kalt «de ansvarlige voksne». Med andre ord de som skulle passe på at Trump ikke gjør noe katastrofa­lt galt. De argumenter­te også for at USA ikke skulle gå ut av Paris-avtalen, og de

John Bolton anses som en politisk villmann

har presset på for at USA ikke skal bryte atomavtale­n med Iran.

Nå er Mcmaster borte.

For få dager siden forsvant også utenriksmi­nister Rex Tillerson. Og den fremste økonomiske rådgiveren, Gary Cohn, sluttet like før det i protest mot Trumps beslutning om å innføre ekstra toll på aluminium og stål. Det spekuleres også i om stabssjefe­n, general John F. Kelly, kan vaere på vei ut.

inn kommer politikere

med ytterliggå­ende holdninger. Den påtenkte utenriksmi­nisteren, Mike Pompeo, har tatt til orde for å skrote atomavtale­n med Iran. Her vil han få støtte av den nye sikkerhets­politiske rådgiveren, John Bolton. Han anses som en politisk villmann langt inn i det republikan­ske partiet. Bolton har blant annet uttalt at en tostatsløs­ning i forholdet mellom Israel og Palestina er «død», han har tatt til orde for å bombe Iran og for et forkjøpsan­grep mot Nord-korea. Han var også en av de fremste pådriverne for Irak-krigen i 2003, da han jobbet for davaerende president George W. Bush. Og Bolton sa så sent som i 2016 at invasjonen var «riktig».

Nå ligger altså disse an

til å bli blant de naermeste medarbeide­rne til en president med et ustyrlig temperamen­t og uten utenrikspo­litisk erfaring.

Det lover ikke godt, verken for USA eller omverden.

 ??  ?? President Trump skifter ut naere medarbeide­re i stort tempo. FOTO: NTB SCANPIX
President Trump skifter ut naere medarbeide­re i stort tempo. FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway