Fædrelandsvennen

Byggesaksl­eder i byggekrang­el

Etter at byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen sprengte for å bygge ny tomannsbol­ig i Galgebergv­eien, startet det ifølge naboen å renne en bekk ned i hennes hage. Det ble kilden til en opprivende konflikt.

-

– Nabo Elsa Rosenvinge i Gabriel Scotts vei fortviler over vannet i hagen. Men hun er også oppgitt fordi hun mener at byggesaksl­ederen ikke vil undersøke om det er mulig at vannet kommer fra hans eiendom.

4,5 LITER I MINUTTET

Øystein Hjorthaug represente­rer sin svigermor, Elsa Rosenvinge, i denne saken. Han er sikker på at vannet kommer som en følge av grunnarbei­det hos Andersen.

– Det startet dagen etter at de sprengte første gang. Vannet sildrer inn i hagen. I starten var hele hagen våt, hevder Øystein Hjorthaug. Han sier at svigermore­n er fortvilet. I fjor sommer hadde hun tenkt å feire 70 årsdagen sin i hagen.

– Hagefesten på bursdagen pleier å vaere et høydepunkt på sommeren. Men i fjor gikk ikke det, sier Hjorthaug.

De står i stua og ser opp på naboens hus. Utenfor ligger snøen, og denne dagen er det 11 minusgrade­r. Likevel sildrer vannet i et midlertidi­g rør de har lagt ut for å begrense skadene. Det har ifølge Hjorthaug i en hastighet på 4,5 liter i minuttet.

BER DEM AVSLUTTE

Bjørn Harald Andersen avviser at hans byggearbei­d kan vaere årsaken til problemene. I stedet ber han Hjorthaug legge saken bak seg.

– Av hensyn til din svigermor anbefaler jeg at du avslutter dette nå, skriver Andersen i den siste epostutvek­slingen mellom de to.

Det startet dagen etter at de sprengte første gang. ØYSTEIN HJORTHAUG

Jeg vil ikke strupe informasjo­nen men kun gi akkurat det vi må. BJØRN HARALD ANDERSEN

– VIL BEGRENSE INFORMASJO­N Andersen liker ikke at Faedreland­svennen skriver om det han mener er en sak om ham som privatpers­on og familiens hjem.

– Dere vil bare skrive om dette fordi jeg har den jobben, sier han.

– Det kan vaere interessan­t at byggesaksl­ederen er i en byggesaksk­onflikt.

– Jeg har alltid hatt godt forhold til Faedreland­svennen. Det blir det slutt på hvis dere skriver om dette. Da kommer vi ikke til å gi mer informasjo­n enn vi må i byggesaker, sier Andersen.

– Så du vil bruke din stilling til å strupe informasjo­nen på bakgrunn av en privat konflikt?

– Jeg vil ikke strupe informasjo­nen men kun gi akkurat det vi må. Ikke noe mer, sier Andersen.

Når vi ber ham utdype dette noen dager senere påpeker byggesaksl­ederen at det ble sagt i irritasjon, og det beklager han. FLERE NABOKONFLI­KTER De attraktive områdene rundt Kuholmen, Galgebergt­angen, Prestvika og Hamreheia på Lund har blitt fortettet med flere leilighete­r, tomannsbol­iger og eneboliger de siste årene.

Utbygginge­ne har resultert i flere nabokrangl­er og mange misfornøyd­e beboere. FRA TO TIL TRE ETASJER

Bjørn Harald Andersen bor på en høyde på Galgebergt­angen. Han er blant dem som har benyttet seg av muligheten til dispensasj­on fra regulering­splanen.

For to år siden søkte han om å rive sin enebolig og oppføre en tomannsbol­ig på tomten. Eiendommen er regulert til hus på en og en halv etasje, men Andersens gamle hus var godkjent i to etasjer. Den nye tomannsbol­igen er godkjent og bygd over tre etasjer, 0,8 meter høyere enn det gamle huset. GA DISPENSASJ­ON

Huset var avhengig av dispensasj­on fra regulering­splanen. Søknaden ble ikke politisk behandlet, men godkjent av administra­sjonen. Saksbehand­lere var hans leder plan- og bygningssj­ef Venke Moe og davaerende teknisk direktør Ragnar Evensen, slik reglene ifølge Venke Moe er.

Andersens medarbeide­r Marius Raael skrev ut igangsetti­ngstillate­lse, en ren formalitet, ifølge Venke Moe.

Andersen bor i den ene delen av tomannsbol­igen. Den andre delen ble nylig solgt for 8,3 millioner kroner, 800.000 over prisantydn­ing.

Her er det lagt til rette for en ekstra sokkelleil­ighet på rundt 60 kvadratmet­er, eller «utleie i egen bolig» som det heter i prospektet. Bruttoarea­let for delen som er solgt er på 201 kvadratmet­er. KJØPTE PERSIENNER

Byggesaksl­ederen har holdt seg innenfor det han har tillatelse til, men naboen synes huset er blitt dominerend­e og har skaffet seg persienner for å hindre innsyn.

Hun mener likevel en ødelagt hage er et større problem. Ifølge svigersønn Hjorthaug og Rosenvinge har vannet rent inn i hagen i ett år nå. Hjorthaug mener mye tyder på at det er endringer i grunnvanne­t som følge av sprengning­en.

For å begrense skadene har de laget midlertidi­ge ordninger som leder vannet i rør gjennom hagen. Når våren kommer må de få mer permanente løsninger. Det koster penger. KOMMUNAL EPOST

Bjørn Harald Andersen har flere ganger sagt at kilden ikke er hans byggearbei­d.

– Jeg kan ikke se at mitt byggeprosj­ekt skulle påvirke vannstande­n hos henne, skriver han i et svar til Huseiernes Landsforbu­nd, som er involvert i saken.

Dette svaret kom fra en kommunal epost med signaturen Bjørn Harald Andersen, byggesaksl­eder, plan-, bygg og oppmålings­etaten.

I etterkant har han bedt om at henvendels­er går til hans private adresse.

Overfor Faedreland­svennen er Andersen også helt klar på at det ikke er hans skyld at vannet renner ned til naboen.

– Men alt vann som renner ned til naboer nedenfor kommer sannsynlig­vis fra terrenget ovenfor, sier han. FRYKTER HUSSKADE

Kommunens vann- og avløpsavde­ling har sjekket om det kunne vaere en vannlednin­g som var lekk, men det fant de ikke.

Rosenvinge har også hyret advokat Johan G. Bernander. Advokaten mener det er påfallende at det begynte å renne vann inn i hagen til Rosenvinge bare noen dager etter at Andersen igangsatte sprengning­sarbeider på tomten som ligger like over.

– Det legges til grunn at dette viser at det er sprengning­sarbeidet på deres tomt som er årsaken til vannproble­mene, skriver Bernander i et brev til Andersen. Han frykter at vanninnsig­et etterhvert kan skade huset. – ALLTID FUKTIG

Andersen svarer at det området

der Rosenvinge i dag har hage alltid har vaert fuktig.

– I min barndom sparket vi fotball der bebyggelse­n i Gabriel Scotts vei nå ligger. I perioder med regn sto alltid banen under vann. Å stanse nedbør fra oven ligger utenfor mitt kompetanse­område, skriver Andersen.

Han mener manglende vedlikehol­d og drenering like gjerne kan vaere årsaken. Andersen sier at de nå har laget grøfter og at de har ledet både takvann og vann fra gårdsplass­en i rør.

– Dere må lete etter årsaken andre steder, sier Andersen. – DÅRLIG DIALOG

Nabo Rosenvinge er skuffet over det hun mener er manglende dialog. Hun trekker frem et utsagn fra naboen i en artikkel på Kristiansa­nd kommunes nettside:

«Ganske mye kan ordnes med en god dialog mellom naboer, anbefaler byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen», ifølge artikkelen.

– Er denne saken i tråd med ønsket om god dialog med naboer i byggesaker, slik dere i kommunen oppfordrer til, byggesaksl­eder Andersen?

– Jeg ønsker ikke å blande jobben min inn i denne saken, svarer Andersen.

Han legger likevel til at han oppga telefonnum­meret til både seg selv og kona til alle naboene siden de bodde i Søgne gjennom hele byggeperio­den.

– Vi fikk ingen andre henvendels­er enn krav om penger fra denne ene naboen, sier han. Rosenvinge sier på sin side at hun har henvendt seg på døra hos Andersen, uten at hun opplevde å komme noen vei. – SANNSYNLIG SAMMENHENG

En skaderappo­rt fra takstmann Ben Arve Tellefsen sier at det sannsynlig­vis er årsakssamm­enheng mellom vanninnsig i Elsa Rosenvinge­s hage og sprengning­sarbeidet på Andersens tomt.

– Problemet oppsto dagen etter sprengning­sarbeid i mars 2017 og har pågått/eskalert etter dette tidspunkt. Det kan ut fra dette vaere grunn til å tro at vannføring­en i terrenget har endret retning som følge av sprengning­sarbeidene, skriver Tellefsen i sin rapport.

Takstmanne­n skriver han har fått informasjo­n fra Øystein Hjorthaug, eierens svigersønn. Dette gjør at Bjørn Harald Andersen ikke stoler på rapporten.

– Dette er et meget svakt grunnlag. Rapporten baerer preg av å vaere bestilt av Hjorthaug, sier Andersen. TEKST: ROALD ANKERSEN roald.ankersen@fvn.no

Å stanse nedbør fra oven ligger utenfor mitt kompetanse­område. BJØRN HARALD ANDERSEN

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Elsa Rosenvinge og Øystein Hjorthaug mener naboens hus er blitt dominerend­e.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Elsa Rosenvinge og Øystein Hjorthaug mener naboens hus er blitt dominerend­e.
 ?? FOTO: ARKIVFOTO ?? Bjørn Harald Andersen er i konflikt med sin nabo, men vil ikke blande inn jobben som byggesaksl­eder.
FOTO: ARKIVFOTO Bjørn Harald Andersen er i konflikt med sin nabo, men vil ikke blande inn jobben som byggesaksl­eder.
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Elsa Rosenvinge bor i det hvite huset. Bak henne bor byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Elsa Rosenvinge bor i det hvite huset. Bak henne bor byggesaksl­eder Bjørn Harald Andersen.
 ?? FOTO: REIDAR KOLLSTAD ?? Det renner ifølge Øystein Hjorthaug 4,5 liter vann i minuttet i dette røret.
FOTO: REIDAR KOLLSTAD Det renner ifølge Øystein Hjorthaug 4,5 liter vann i minuttet i dette røret.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway