Fædrelandsvennen

Sara ble til Tom Andreas

Tom Andreas Grundeland fra Mandal ble født jente og vokste opp som Sara. Rekordmang­e står i kø for å skifte kjønn. Operasjone­n ble redningen for Tom Andreas.

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

– Jeg hadde aldri hørt om transseksu­alitet, at noen kan bli født som et annet kjønn enn det man egentlig er. Men da hun sa at jeg kanskje var gutt, satte jeg meg ned og leste om temaet. Da følte jeg en sterk lettelse og glede, jeg skjønte omsider hva dette handlet om.

Sara Grundeland er blitt til Tom Andreas Grundeland. Hun er blitt til han. 21 år, født og bosatt i Mandal.

Tallet på dem som blir henvist til Rikshospit­alet for mulig kjønnsskif­te øker kraftig. Totalt ble 331 personer henvist i 2016– 148 av dem var barn. Det er mer enn 100 barn flere enn tre år tidligere.

Livet er omsider i ferd med å falle på plass for Tom Andreas Grundeland etter flere års hormonbeha­ndling på Rikshospit­alet. I fjor ble bryster og eggstokker operert bort. Han har fått dyp røst og skjeggveks­t – han føler seg som en mann.

– Nå kan jeg planlegge livet, det orket jeg ikke før. Da hadde jeg ingen framtid, sier Tom Andreas.

KREVENDE OPPVEKST

Han beskriver en svaert krevende oppvekst. Allerede i barnehagen føltes det som om kroppen var en gutt.

Dette fortsatte gjennom hele barneskole­n.

– Jeg ble et mer og mer usikkert og ulykkelig barn. Det at jeg forelsket meg i jentene og følte meg som en gutt begynte å bli et stort problem for meg. Jeg våget ikke å fortelle det til noen, og fortsatte bare med min guttete klesstil og oppførsel, forteller han.

BLE MOBBET

Etter hvert ble Sara også mobbet for sitt guttete vesen og måtte skifte skole. Selv om mobbingen opphørte, var problemene rundt egen kjønnsiden­titet de samme.

Tom Andreas forteller at i ungdomssko­len trodde han at han kunne vaere lesbisk.

– Jeg likte jo jenter, så det ga mening. Men med puberteten kom former og mensen, og ting ble bare verre, sier han og legger til:

– Jeg ville ikke lenger delta i gym og svømmetime­r, og jeg begynte å skulke skolen ofte for ikke å vise meg naken. Jeg følte meg forvirret og ensom i meg selv, og skjønte ikke hva som var galt, sier Tom Andreas.

Til slutt var Sara på randen av selvmord.

– Alt var bare dritt. Heldigvis klarte jeg omsider å komme ut av skapet og si at jeg var lesbisk. Men selv om responsen var utelukkend­e positiv fra alle hold, føltes det også feil, forteller han.

I FEIL KROPP?

Så var det altså først på videregåen­de at klassevenn­innen kom med de forløsende ord: Var Sara født i feil kropp?

– Min klassevenn­inne senset nok at det var mer, for jeg kledde meg fortsatt guttete og hadde kort hår. Så jeg er henne dypt takknemlig, det var startskudd­et til et bedre liv, sier 21-åringen.

Sara ble henvist fra fastlege til en kjønnspsyk­olog. Deretter bar det til Rikshospit­alet for videre utredning. Det foregikk et helt år før legene var overbevist om at «hun» egentlig var en «han». Dermed begynte hormonbeha­ndling og siden operasjone­r.

Lett har det dog ikke vaert. Hormonbeha­ndling gir en slags ny pubertet med utfordring­ene det gir. Han havnet i belastet miljø med mye alkohol og kom på kant med sin mor.

– Det har vaert mange tunge stunder. Ikke før jeg traff min kjaereste for et par år siden tok livet en stø og riktig kurs, sier Tom Andreas.

TRODDE HAN VAR LESBISK

Hans mor, Anne Lise Aslesen Larsen, sier at hun er så glad for at han har kommet seg så langt.

– Vi merket jo veldig tidlig at Tom Andreas var veldig guttete på alle vis. Jeg trodde jo at han var lesbisk, på den tiden var det få som kjente til hva en transperso­n er, sier hun.

Larsen forteller om en krevende oppvekst, saerlig i ungdomstid­a da Tom Andreas strevde med å finne egen identitet.

– Det var mye aggressiv oppførsel, spesielt da hormonbeha­ndlingen kom i gang, sier mora.

– Har du hatt en sorgproses­s med å «miste» en datter?

– Nei, den følelsen har jeg ikke

hatt. Det har vaert som at en venn har flyttet ut og en ny venn flyttet inn. Vi kan snakke om tiden med Sara med glede og gode minner, sier hun og legger til:

– Jeg er veldig stolt over hvordan han har taklet denne prosessen og blitt en slik smart, åpen og oppegående kar.

KAN PLANLEGGE

Det er gode ord for Tom Andreas å høre. Nå kan han planlegge framtiden, noe han ikke gjorde før. Nå handler livet om å leve, reise, vaere med venner og jobb. Tom Andreas jobber på Clas Ohlson på Amfi i Mandal, noe han trives kjempegodt med. – Hvorfor er du åpen om dette? – Jeg tenker at det er viktig for å hjelpe andre som strever med det samme som jeg har gjort og som ikke forstår hvorfor de gjør det, sier Tom Andreas som skriver i en egen blogg om det han har opplevd.

 ??  ??
 ?? Foto: jarle r. Martinsen ?? Tom Andreas Grundeland føler endelig at han kan vaere seg selv og at han kan legge planer for framtida.
Foto: jarle r. Martinsen Tom Andreas Grundeland føler endelig at han kan vaere seg selv og at han kan legge planer for framtida.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Dette er Tom Andreas Grundeland – eller Sara – som 5-åring og da som jente. Da handlet det om å gå i klaer som var mest mulig guttete.
FOTO: PRIVAT Dette er Tom Andreas Grundeland – eller Sara – som 5-åring og da som jente. Da handlet det om å gå i klaer som var mest mulig guttete.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Tom Andreas har laget en egen blogg om sitt liv og hvordan han skiftet kjønn.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Tom Andreas har laget en egen blogg om sitt liv og hvordan han skiftet kjønn.
 ?? FOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? Tom Andreas Grundeland, i dag en 21 år gammel lykkelig mann. Men prosessen hit har vaert lang og krevende med en barndom og ungdomstid som jente. Her med hunden sin, Bella.
FOTO: JARLE R. MARTINSEN Tom Andreas Grundeland, i dag en 21 år gammel lykkelig mann. Men prosessen hit har vaert lang og krevende med en barndom og ungdomstid som jente. Her med hunden sin, Bella.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway