Fædrelandsvennen

Historiske demonstras­joner

Ikke siden Vietnam-krigen har det vaert så mange demonstran­ter ute i gatene i USA. Folk i «March for Our Lives» krever en strengere våpenkontr­oll i USA, og massemønst­ringen gir håp.

-

Det er en lang vei frem. Tidligere presidente­r fra begge sider har ikke klart eller ikke ønsket å gå til kamp mot den sterke våpenindus­trien i USA. Men den mobiliseri­ngen man nå ser blant amerikaner­e er imidlertid ny.

en halv million mennesker deltok i marsjen i Washington DC lørdag, og det deltok hundretuse­nvis av demonstran­ter i over 800 andre lignende protestaks­joner rundt om i USA. Eksperter mener at massedemon­strasjonen­e er de største på amerikansk jord siden siden demonstras­jonene mot Vietnamkri­gen. Initiative­t kommer fra den ungdommen selv - de som har vaert utsatt for skoleskyti­nger i USA. Lørdagens «March for Our Lives» var arrangert av elever som overlevde skoleskyti­ngen på Marjo-

ry Stoneman Douglas High School i Parkland i Florida i midten av februar. Der ble 17 mennesker, hvorav 14 elever, drept da Nikolas Cruz åpnet ild mot den videregåen­de skolen i Florida på Valentinda­gen.

Det skjedde noe etter denne tragedien - folk reiste seg. Man kan ikke lenger ha liberale våpenlover som gjør det så lett å skade så mange. Nå håper de å presse kongressen og politikere på delstatsni­vå, eller mobilisere velgere til neste valg, slik at våpenloven­e blir en stor sak i valgkampen. I en fersk meningsmål­ing sier 69 prosent, også et flertall av republikan­ere og våpeneiere, at de ønsker strengere våpenlover.

noe har allerede skjedd. Florida og noen andre delstater har satt opp aldersgren­sen for våpenkjøp. Det republikan­ske kongressfl­ertallet har opphevet et forbud helsedirek­toratet har hatt mot å forske på følgene av tilgangen på skytevåpen. Noen har også sluttet å selge den populaere, halvautoma­tiske rifla AR 15.

president Trumphar lagt fram tiltak som handler om strengere sikkerhets­tiltak på skoler; flere vaepnede vakter, laerere som skal få skytetreni­ng også videre. Representa­ntenes hus har bevilget penger til økt sikkerhet, men deres vedtak gjør ikke noe med tilgangen. Demonstran­tene i gatene er ikke fornøyd med dette - de vil ikke gjøre skoler om til fengsler, men krever mindre våpen ute i det frie, amerikansk­e samfunnet.

Man kan ikke lenger ha liberale våpenlover som gjør det så lett å skade så mange.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Våpenkontr­oll er i fokus i USA for tida. I helga var det store demonstras­joner til støtte for endring i våpenloven­e.
FOTO: NTB SCANPIX Våpenkontr­oll er i fokus i USA for tida. I helga var det store demonstras­joner til støtte for endring i våpenloven­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway