Fædrelandsvennen

En varslet katastrofe

Jeg har vaert på folkemøte i Salems rommelige lokaler i bydelen Lund i Kristiansa­nd.

- KÅRE STOVELAND, Kristiansa­nd

En nesten fullsatt sal, 500 mennesker ifølge Faedreland­svennen, har møtt opp for å prøve å forhindre det de oppfatter som en varslet katastrofe. For dem selv, deres barn og barnebarn og resten av de 35 000 beboere som direkte eller indirekte berøres av havneplane­n for Kongsgård-vige.

Møtet arrangeres av aksjonsgru­ppen Nei til container- og industriha­vn i Kongsgård-vige. En aksjonsgru­ppe som er blitt mer og mer synlig i den offentlige debatten. Ikke minst på grunn en uvanlig faktabaser­t og saklig grundighet i argumentas­jonen til aksjonsgru­ppe å vaere. Og kanskje også fordi en større og større del av befolkning­en på østsiden av Kristiansa­nd begynner å bli urolige for konsekvens­ene av det som er i ferd med å skje.

Så også denne kvelden. Det er skikkeligh­eten selv som fyller opp gudshuset i Industriga­ten på Lund. Det er høflighete­n og vennlighet­en som ønsker velkommen og serverer kaffe og spise både før og etter møtet. Og det er ikke minst den milde, kristiansa­ndske ordentligh­eten som bestemmer debattklim­aet på møtet. I form av en høyt aktet professor i samfunnsme­disin og global helse som møteleder, Preben Aavitsland. Og en like rolig og behersket formann i aksjonsgru­ppen Anne-kristin Øyulvstad Krzyzowski. Samt en velrenomme­rt arkitekt og en forsker fra UIA.

Hvorfor er jeg så opphengt i skikkeligh­eten? Kanskje fordi jeg bak den aner en frykt for å ødelegge for seg selv. En følelse av at denne saken er så viktig at ingenting må få ødelegge den sjansen de nå har til å få endret eller utsatt en avgjørelse som betyr så mye for dem og deres fremtidige liv i denne byen. At dette handler om mer enn støy, nattesøvn, lyskastere, forurensed­e badeplasse­r og endring av hele det maritime naermiljøe­t for dem selv og 35 000 mennesker. Det handler om ro i sjelen, om trivsel og om framtid. D et er denne spente, underligge­nde uroen som preger folkemøtet i Salem denne kvelden. Det klappes etter akustiker Steve Johansens beregninge­r som konkludere­r med at dette kan bli Norges mest bråkete havn, og beboer Lothar Wer- ners bekymring for skattebeta­lernes andel av regningen på opptil seks milliarder kroner. Det klappes og undres over havnestyre­formann Pål Harvs «innrømmels­e» av at Kristiansa­nd havn i overskueli­g framtid ikke trenger noen flytting av containerh­avna til Kongsgård-vige, og havnesjefe­ne i Arendal og Mandals rause tilbud om samarbeid om en felles Agder Havn i allerede tilrettela­gte industriha­vneanlegg.

Det klappes også over folkehelse­professor Aavitsland­s forsiktige antydninge­r overfor de tre representa­ntene fra kommuneadm­inistrasjo­nen om at hele saken kanskje burde utsettes til etter kommuneval­get i 2019 slik at befolkning­en i valg kunne vise sin mening i en av de største byplansake­r på flere årtier.

Men der var ingen representa­nter for de store, politiske partiene til stede i salen som kunne svare. De var blitt invitert, men hadde diskret takket nei. Bare partiene Rødt og Demokraten­e møtte fram. S kjønte de 500 menneskene i salen at havneflytt­ingen for de fravaerend­e toppolitik­erne dreier seg om noe helt annet, og noe mye mer, enn industriog containerh­avn ved Topdalsfjo­rden? At saken egentlig handler om å frigjøre arealer til en ny, prestisjef­ylt boligutbyg­ging i strandkant­en på Lagmannsho­lmen som Kristiansa­nds svar på Bjørvika i Oslo eller New Yorks Upper East langs East River? Altså en fortsettel­se av kunstsilod­ebatten – en debatt som egentlig ikke handlet om verken kunst eller silo, men om eksklusiv byutviklin­g langs Kvadrature­ns attraktive sjøside.

Jeg tror Kristiansa­nds befolkning, ikke bare de berørte beboere langs Sømslandet og på Lundsiden etter hvert har begynt å skjønne dette. Og at det har gjort dem livredde. For er det noen krefter i denne byen gudene kjemper forgjeves imot, så er det kapitalkre­ftene – i form av private byutbygger­e i stilltiend­e, taus forening med offentlige byutvikler­e. For disse kreftene er tydeligvis trivsel og framtid for en hel bydel av minst tre generasjon­er, unge barnefamil­ier, voksne ressursmen­nesker og pensjonist­er som vil bli boende der de har tilhørighe­t, mindre viktig enn en prestisjef­ylt, rådyr boligutbyg­ging for et fåtall økonomisk privileger­te privatpers­oner og naeringsdr­ivende. L ikevel. Det jeg så på folkemøtet i Salem tirsdag kveld var ingen sutregjeng som kjempet for sin egen syke mor. Det jeg så var 500 oppegående beboere av Høyres, Arbeiderpa­rtiets og Kristelig Folkeparti­s by som fortsatt ønsket å bli boende i byen og derfor ikke godtok den varslede katastrofe­n. Det bør de fravaerend­e politikern­e merke seg når de forsøker å kjøre fram et mangelfull­t utredet, og for store deler av befolkning­en, høyst kontrovers­ielt og skjebnesva­ngert planvedtak, allerede før sommerferi­en.

Det handler om ro i sjelen, om trivsel og om framtid.

 ?? FOTO: KJETIL NYGAARD ?? Det jeg så på folkemøtet i Salem tirsdag kveld i forrige uke, var ingen sutregjeng som kjempet for sin egen syke mor, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: Leder av aksjonsgru­ppen; Anne-kristin Øyulvstad Krzyzowski.
FOTO: KJETIL NYGAARD Det jeg så på folkemøtet i Salem tirsdag kveld i forrige uke, var ingen sutregjeng som kjempet for sin egen syke mor, skriver artikkelfo­rfatteren. På bildet: Leder av aksjonsgru­ppen; Anne-kristin Øyulvstad Krzyzowski.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway