Fædrelandsvennen

Pent resultat for Air Products

Litt omsetnings­svikt igjen for Air Products i 2017, men riktig så pent resultat. Og nå peker pilene oppover igjen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

– Bunnen er nådd. Etter oljekrise og lavere aktivitet ved de store, koreanske verftene, ser vi økende kontraheri­ng igjen. Dessuten er både rederier og oljeselska­per opptatt av å vedlikehol­de utstyr som vi har levert de senere årene, sier Tom Cantero.

Han er både administre­rende direktør og styreleder i Air Products AS på Vige i Kristiansa­nd. Det amerikansk­eide selskapet, som ble Årets Sørlandsbe­drift i 2014, er spesialist på nitrogenan­legg til skip, offshore og landbasert­e oljeinstal­lasjoner, pluss at det leverer prosessgas­sanlegg til petrokjemi­sk industri og raffinerie­r.

LEVD GODT

Det har Air Products levd godt på i mange år. Riktignok ble det en viss omsetnings­svikt i 2017, etter et kraftigere fall i 2016, men du verden for en bunnlinje Cantero og hans 46 medarbeide­re likevel kan vise fram.

– Vi ser at leveringss­yklusene blir kortere. Delvis skyldes det vedlikehol­dsarbeider som fordrer rask levering, delvis raskere byggeprose­sser ved verftene. En konsekvens er at vi ikke lenger har like langsiktig horisont på ordreboka, bemerker Tom Cantero.

DEL AV STORKONSER­N

Det norske Air Products inngår i et amerikansk storkonser­n med samme navn.

– Som er verdens fjerde største industriga­sskonsern, med 20.000 ansatte i 50 land og hovedmål om å bli best på sikkerhet, opplyser Cantero.

Faedreland­svennen har tidligere skrevet om norske Air Products’ engasjemen­t for Co2-rensing ved Norcems sementfabr­ikk i Telemark. Det var et tidsbegren­set prosjekt som nå er avsluttet, men forsknings- og utviklings­arbeidet går videre.

– I første omgang med et nytt årsprosjek­t, som avsluttes i juni som kommer. Målet er å ha et fullverdig pilotanleg­g klart i 2020, og å starte kommersiel­t salg samme år. Poenget er at vi bruker samme membrantek­nologi som i nitrogenan­leggene våre, til å rense CO2 ut av avgasser.

BREDT SAMARBEID

For å rense store mengder trengs riktignok også volumiøse anlegg med veldig mange membraner; trøsten er at konkurrere­nde anlegg blir enda større - noe som ikke regnes som en fordel, forteller Tom Cantero.

«Coatingen» som benyttes i Co2-rense-membraner er for øvrig utviklet ved NTNU i Trondheim, i naert samarbeid med Air Products i Kristiansa­nd. Og selv om mye av teknologiu­tviklingen skjer herfra, samarbeide­s det aktivt - og stadig mer - med andre miljøer innen Air Products-konsernet, ikke minst i USA.

– Hvor Air Products leverer nitrogenan­legg til flyindustr­ien, for eksempel, opplyser Cantero. Han legger til:

– For den som kan vise fram lovende teknologi, finnes gode støtteordn­inger fra Eu-programmer og det norske Co2-håndtering­sprogramme­t Climit.

Etter oljekrise og lavere aktivitet ved de store, koreanske verftene, ser vi økende kontraheri­ng igjen. TOM CANTERO,

administre­rende direktør og styreleder i Air Products AS

 ?? FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN ?? Sylinderen som Air Products’ administre­rende direktør Tom Cantero holder her, inneholder en mengde tynne membraner som kan rense CO2 ut av avgasser.
FOTO: RUNE ØIDNE REINERTSEN Sylinderen som Air Products’ administre­rende direktør Tom Cantero holder her, inneholder en mengde tynne membraner som kan rense CO2 ut av avgasser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway