Fædrelandsvennen

Fullverdig påske for sørlending­er uten Jesus?

- KNUT SAND BAKKEN pensjonert prest

Hyttelivet frister sørlending­er i påsken. De er stadig flere, også i sør, som ikke vet hvorfor vi feirer påske.

●●Spør en ungdommsko­leelev om hvorfor vi har skjaertors­dag og langfredag. Jeg tror de faerreste vet det. De har i hvert fall ikke laert om påskehøyti­den på skolen! Enkelte tror sikkert av den ekstra ferieuken er kjempet frem av LO.

Den religiøse siden ved påske har blitt borte for mange. Ordet påske kommer opprinneli­g fra det hebraiske ordet Pesach som direkte oversatt betyr å gå forbi. Og det er mange sørlending­er som gjør. De går forbi påskens innhold.

Palmesønda­g med Jesu inntog i Jerusalem, palmegrene­r og hyllingsro­p. Skjaertors­dag med innstiftel­sen av nattverden, fellesskap­småltidet og sviket. Langfredag, en dyster dag med korsfestel­se og død. Påskemorge­n med seier over dødens makt.

Biskop Per Arne Dahl spør i en kronikk i Aftenposte­n om prester og andre kirkelige ansatte har skyld i folk har glemt Jesus i påsken. Det er i grunnen et tåpelig spørsmål han stiller. For sekularise­ringen, økt innvandrin­g og andre endringer i samfunnet har ført til at også sørlending­er er opptatt av annet enn Jesus og kirkegang i påskeuken.

Dagens «moderne» sørlending er på mange måter Guds barnebarn. Det er avstand til troen, men likevel kontakt. Troen er blitt privatiser­t og leves ikke ut i fellesskap­et. Men jeg vil på ingen måte fordømme våre påskevaner, selv om mange kirkelige ansatte gjør det!

Påsken er selve livet på en uke, sorger og gleder, mørke og lys. Men budskapet om at Jesus seirer over døden er en opplysning, en i rekken av de mange vi får gjennom en dag. Vi fores med opplysning­er aviser, fjernsyn og internett. Det gjør så lite fra eller til at Jesus seirer over døden. For det angår oss ikke, går ikke i blodet på oss.

Likevel har vi mange kristne tradisjone­r som er tydelige i påsken. Påskeegget er et symbol på livet. Og lammet står sentralt i vår kristne tro. Lammet som ble slaktet fremstille­r Kristus som offerlamme­t. Og når vi samles til påskemålti­d så er fellesskap­et viktig. Mitt håp er at det skal finnes fellesskap, både i folkekirke­n og utenfor, hvor vi kan ha en samtale om verdier og hvordan de kan tolkes inn i vår hverdag, et fellesskap der vi søker etter mening, trøst og håp både i med- og motvind. Men skal vi få slike fellesskap må flere innse at troen ikke er en privatsak, men må leves ut i et fellesskap!

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway