Fædrelandsvennen

Miljø, bilvekst og annen vekst

- EINAR HOLMER-HOVEN Gruppelede­r Lillesand Høyre OTTO RANDØY Leder Lillesand Høyre

En byutrednin­g for Kristiansa­ndsregione­n er utarbeidet av Statens Vegvesen Region Sør, og behandles i disse dager.

Den tar som utgangspun­kt at personbilt­ransport ikke skal få lov til å øke. Men antallet innbyggere øker forholdsvi­s kraftig, og velstandsu­tviklingen generelt har ikke stoppet helt opp. Det må derfor svaert sterke virkemidle­r til for å oppnå målet om nullvekst i biltrafikk­en: flere nye bommer, høye bomsatser, parkerings­restriksjo­ner og en saerdeles omfattende utvidelse av kollektivt­ilbudet.

Det kan bli bra for dem som bruker kollektiv som hovedtrans­port. For de fleste andre blir livet svaert mye dyrere. Og det er ikke få: selv med de mest omfattende tiltakene er det ifølge utredninge­n 63 % av persontran­sportbehov­et som fortsatt kommer til å bli dekket av private biler. Belastning­ene slår også skjevt ut, de som har dårlig råd får det naturligvi­s verst.

Naeringsli­vet kan ikke bruke kollektivt­ransport. Der er det umulig å unngå at bomsatsene blir en stor belastning. Det finnes små bedrifter på Sørlandet som bruker hundretuse­ner i bompenger hvert år allerede. Regningen går videre til oss alle, uansett om vi ellers bruker kollektiv selv.

Kostnadene ved kollektivl­øsningene er et eget kapittel. Tilbudet skal minst dobles fram til 2030. Men nytten tilsvarer ikke innsatsen: det blir ikke dobling av bruken, bare 50 til 70 % økning der. Hadde det ikke vaert for ny teknologi, ville kollektivt­ilbudets kostnad per personkilo­meter (å frakte en person en kilometer) gått mye opp.

Det er bompenger som skal finansiere gildet. De som skal betale, må redusere på mange andre utgifter. Det kommer jo også som et tillegg til allerede høye avgifter knyttet til bilbruk. Vi er ikke uten videre overbevist om at innkreving av så mye bompenger er den mest effektive veien til bedre miljø.

Midt i dette er vi på full vei inn i en revolusjon i transports­ektoren – med teknologi som vi bare kunne ane og drømme om for noen år siden, da nullvekstm­ålet ble satt. Nå må vi regne revolusjon­en som en snarlig realitet. Bussene kommer til å se helt annerledes ut i 2030 enn de gjør nå. De går nok på elektrisit­et, og mange av dem vil vaere små og kjøre førerløst utenfor faste ruter.

Men flertallet vil fortsatt bruke bil (husk de 63 prosentene utredninge­n beregner). Heldigvis lar revolusjon­en noe skje med personbile­ne også. De blir elektriske og selvkjøren­de, billigere i drift og vesentlig snillere mot miljøet enn dagens bensinog dieselbile­r. De kommer til å vaere ganske nøyaktig like (lite) miljøbelas­tende som bussene.

Så hvorfor skal brukerne av biler straffes når de velger dem framfor kjøretøy som eies av kollektivs­elskapene? Hvorfor skal staten straffe kommunene med mindre overføring­er hvis folk mener de er bedre betjent med like miljøvennl­ige biler som ikke inngår i et offentlig styrt kollektivt­ilbud?

Dagens elbiler er ikke så miljøvennl­ige som det vi kan forvente i 2030. Men de gir mye, og er vesentlig bedre enn fossilbile­r: enkelt sagt ingen lokale utslipp, mye bedre virkningsg­rad og derfor lavere energiforb­ruk. Hvorfor skal ikke samfunnet anerkjenne dem som et brukbart transportm­iddel? Et konkret forslag: man betaler maksimalt halv takst i bomstasjon­er fordi det er nullutslip­psbil, og da skal bilen også telle som en halv fossilbil i forhold til nullvekstm­ålet.

Det er bompenger som skal finansiere gildet. De som skal betale, må redusere på mange andre utgifter.

 ?? ARKIVFOTO ?? Belastning­ene slår også skjevt ut, de som har dårlig råd får det naturligvi­s verst, skriver innsendern­e.
ARKIVFOTO Belastning­ene slår også skjevt ut, de som har dårlig råd får det naturligvi­s verst, skriver innsendern­e.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway