Fædrelandsvennen

nyheter Nomeland Anlegg AS er konkurs

Krangel om betaling for en jobb på et kraftverk velter Nomeland Anlegg med hovedkonto­r i Valle. 55 personer mister jobben.

- tekst: Roald ankersen roald.ankersen@fvn.no

55 mister jobben etter at familiebed­riften med hovedkonto­r i Valle har meldt oppbud.

– Det er dramatisk, men vi så ikke noen annen utvei, sier styreleder Per Geir Løvstad i Nomeland Anlegg. Bedriften omsatte for rundt 130 millioner kroner i fjor, men veltes altså av ett anlegg de ikke får fullgodt oppgjør for.

– Kravet er betydelig for en bedrift av vår størrelse. Det dreier seg om mange millioner kroner, sier daglig leder Steinar Nomeland, som ikke vil si hvor mye penger det dreier seg om.

– Dette er ubeskrivel­ig vondt, sier Nomeland. Nomeland Anlegg er en familiebed­rift med røtter tilbake til 60-tallet. Gjelden er på rundt 26 millioner kroner. Tar det Tungt Ledelsen og styret i bedriften begjaerte selv oppbud mandag. Samtidig la de ut en melding på Facebook-siden sin:

«Styret i Nomeland Anlegg AS har den 23.03.2018 tatt den tunge beslutning­en å begjaere oppbud i selskapet.

Hovedårsak­en til oppbudet, er en konflikt rundt et større krav og oppgjør med Småkraft Utvikling AS, rundt endrings- og tilleggsar­beid på Fjaerlands­anleggene i Sogn. (...)

Selskapet har 55 ansatte på oppbudstid­spunkt. Styret og ledelsen tar det svaert tungt at gode medarbeide­re ikke har jobb å gå til. (...)», heter det blant annet i meldingen. driver videre? Per Geir Løvstad sier at de ikke så noen vei utenom oppbud.

Siste offentlige regnskap fra Brønnøysun­dregistren­e viser at Nomeland Anlegg omsatte for 127 millioner i 2016, en økning på 35 millioner fra året før. Ifølge styreleder­en var 2017 omtrent på nivå med 2016.

Setesdalsb­edriften har hatt en voldsom vekst fra 2014 og frem til konkursen, men de har hele tiden levd på små resultatma­rginer. Store kunder Nomeland Anlegg AS drev med feltutbygg­ing, grunnarbei­d, veibygging, vann og avløp, transport, mobilt pukkverk og ferdigbeto­ng. Statlige selskaper, som Statens vegvesen og Statnett, samt kommuner er blant de største kundene.

Selskapet har de siste årene vaert med på store utbygginge­r på riksvei 9, mye utbygging av hyttefelt på Brokke og gjort grunnarbei­d for Statnett. De gikk inn i 2017 med en ordrereser­ve på 80 millioner kroner.

– Så velter ett krav hele bedriften?

– Ja, det er dessverre sånn, sier Løvstad.

Blant prosjekten­e de må ut av nå er nye E 18 mellom Tvedestran­d og Arendal. MOT rettssak Steinar Nomeland påpeker at selskapet som nå går konkurs er et driftssels­kap. Eierselska­pet lever fortsatt. Der lever også håpet om å starte opp senere, og drive deler av virksomhet­en videre.

Steinar Nomeland ser ikke bort fra at kravet mot Småkraft kan havne i retten.

– Det blir det nå opp til bostyrer og kreditorut­valg å se på. Men jeg håper noen vil se på denne tvisten. Vi mener at vi har levert alt vi skal og ikke fått betalt det vi har krav på, sier Nomeland.

Småkraft AS var tidligere deleid av Agder Energi, men ble solgt til et tysk fond for tre år siden. Ledelsen har ikke svart på vår henvendels­er i dag.

❞ Dette er ubeskrivel­ig vondt. steinar nomeland, daglig leder i Nomeland Anlegg

 ?? Foto: Johs. Bjørkeli ?? Steinar Nomeland og Knut Hagen i Nomeland Anlegg AS da de utbedret riksvei 9 i Valle. Nå er bedriften konkurs.
Foto: Johs. Bjørkeli Steinar Nomeland og Knut Hagen i Nomeland Anlegg AS da de utbedret riksvei 9 i Valle. Nå er bedriften konkurs.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway