Fædrelandsvennen

Vi måtte hjelpe, følte vi. Vi som kommer fra et land som er så rikt.

Kristiansa­nds-lege Benedicte Severinsen og familien dro på surfeferie til Karibia, men endte opp med å drive sitt eget hjelpepros­jekt rettet mot kvinner og barn. Private hjelpeorga­nisasjoner har blitt en trend.

- Tekst: Steinar Vindsland steinar.vindsland@fvn.no Tekst: torgeir eikeland torgeir.eikeland@fvn.no

Det ble begynnelse­n på en bitteliten hjelpeorga­nisasjon. Den består bare av familien, pluss et par lokale medhjelper­e i byen i Den dominikans­ke republikk.

Benedicte Severinsen er seksjonsle­der for akuttmedis­insk seksjon på Sørlandet sykehus. Det omfatter både akuttmotta­ket og overgrepsm­ottaket. Hun har erfaring som fastlege, indremedis­iner og gynekolog, og er under utdannelse i den nye spesialite­ten akuttmedis­in.

Ektemannen Eivind Severinsen er eiendomsme­gler i et firma i Kristiansa­nd.

– Vi har alltid elsket å reise, og har vaert over hele verden, forteller Benedicte.

Ubeskrivel­ige forhold

De forelsket seg fullstendi­g i byen Cabarete i Den dominikans­ke republikk, på nordsiden av øya Hispaniola, med fantastisk­e forhold for surfing og kiting. Første gangen de var der var i 2010, da datteren Sofia var bare noen måneder gammel og sønnen Marcus var fire år. De bodde på et enkelt hostel og nøt livet.

På hostellet ble de kjent med restaurant­sjefen, Nacho, og kona som var rengjøring­shjelp. Så gode venner ble de, at de ble med dem hjem. Det de da så, har endret livene deres.

Boligene var skur, sanitaerfo­rholdene ubeskrivel­ige. De traff ei jente som knapt hadde fylt 18 og allerede var trebarnsmo­r. Hun var ikke den eneste. De visste lite om prevensjon, og hadde uansett ikke penger til å skaffe seg det. Mangelen på medisiner og legehjelp var påtakelig.

– Vi måtte hjelpe, følte vi. Vi som kommer fra et land som er så rikt og vi som er så heldige, forteller Benedicte.

Siden har de tilbrakt alle feriene sine her. De har tatt med seg barna, og hjelpevirk­somheten har blitt stadig mer omfattende. Gjennom nettverken­e de fikk tilgang til, har ryktet spredd seg. I fjor sommer satt de i gang med systematis­k hjelpearbe­id.

– Vi fikk bruke kirken, og vår kontakt i byen inviterte 50 utvalgte av våre lokale kontakter til å komme. Medisiner og utstyr hadde vi tatt med fra Norge, sier Benedicte.

spredd på facebook

Hun fikk bruk for sin erfaring som både fastlege og gynekolog, og ble sjokkert saerlig over forholdene jentene og kvinnene levde under. Hun stelte sår, ga insulin, smertestil­lende og alt hun kunne bidra med av det de hadde tatt med seg finansiert av egne penger.

De opprettet en nettside, sofiaprogr­am.com, oppkalt etter datteren, hvor de forteller om det de holder på med gjennom bloggposte­r og bilder. Dette ble spredd blant venner og bekjente via Facebook og pengene begynte å strømme inn.

Her er første bloggpost i juli i fjor sommer.

Sofiaprogr­ammet er en norsk hjelpeorga­nisasjon hvor 100% av bidragene går til vanskeligs­tilte mennesker på den Dominikans­ke Republikk. Organisasj­onen har ulike programmer som tilbyr gratis medisinsk hjelp, seksualund­er- visning med gratis prevensjon til unge jenter, skoleutsty­r til barn og renovering samt bygging av hus i fattige nabolag.den Dominikans­ke Republikk føles på mange måter som et paradis, men det er også et land med en meget høy andel av tenåringse­kteskap, tenåringsf­ødsler, undertrykk­else av kvinner, utilstrekk­elige offentlige skolesyste­mer og mangelfull­t offentlig helsevesen. Det er mange familier som bor i skur, som verken tåler vind eller vann.

– Nå har vi over 100 jenter i prevensjon­sprogramme­t og det vokser hver uke. Det er nesten 20 voksne og barn som får daglig medisin på årsbasis. Over 120 barn har fått skoleutsty­r. Vi bygger nå tre hus og planlegger kontinuerl­ig oppstart av nye prosjekter, forteller Eivind.

– dette huset er altfor stort

De holder lokale myndighete­r orientert om arbeidet de driver, men det er ingen formelle avtaler eller samarbeid.

– Hvorfor ikke heller benytte dere av eksisteren­de hjelpeorga­nisasjoner? – Fordi dette er mennesker vi er blitt kjent med, på et sted vi er blitt glad i. Her vet vi at alle pengene går direkte til de som trenger det, sier Eivind.

De bruker også dette i oppdragels­en av barna, for å gi dem et perspektiv på livet, på at det er mye urettferdi­ghet i verden.

Da de kom hjem fra turen i fjor sommer, kikket Marcus seg rundt i eneboligen i Dvergsness­vingen i Randesund, Kristiansa­nd, sa han:

– Dette huset er altfor stort. Vi trenger ikke så mye.

Både han og Sofia er med i arbeidet, hjelper med å dele ut skolesaker og andre praktiske gjøremål.

– Og så har vi fått venner som vi leker med, sier Marcus.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Hele familien er med på Sofiaprogr­ammet. Pappa Eivind Severinsen, mamma Benedicte, Marcus og Sofia. Foto: steinar Vindsland
Hele familien er med på Sofiaprogr­ammet. Pappa Eivind Severinsen, mamma Benedicte, Marcus og Sofia. Foto: steinar Vindsland

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway