Fædrelandsvennen

Heia Agder!

Optimisme og begeistrin­g for nytt Agder-fylke og Nye Kristiansa­nd erstatter naboangste­n.

-

Egentlig litt underlig. Vi er liksom blitt vant til fastlåst krangling og gjensidig mistillit mellom sørlandsko­mmuner og mellom Aust og Vest. Ikke rent få har tatt det for gitt at sammenslåi­ngene blir en langdryg og upopulaer affaere, noe som føyer seg til resten av alt det andre vi sliter med – høy andel uføre, utilfredss­tillende levekår og dårlig utnyttelse av arbeidskra­ftpotensia­let.

Så ser vi altså regnfull tåke gi etter for sol og blå himmel. Politikere og naeringsli­v tar innover seg realiteten­e, og bifaller dem. En rekke aktører fyrer løs med spenstige vyer om hva regionen kan oppnå.

I mai drar toppledere til Oslo for å forklare investorer og politikere hvor smart det er å satse i nye Agder. Og de to fylkeskomm­unene har nettopp gått sammen om å opprette Invest in Agder som markedsfør­ingsorgan rettet mot internasjo­nale virksomhet­er.

«Electric city Agder» kaller Tine Sundtoft det nye storfylket (Fvn 14.02). I egenskap av prosjektan­svarlig for den nye fylkeskomm­unen overbevise­r Sundtoft som framsynt og handledykt­ig regional leder. Med sin elektriske metafor setter hun ord på det som kjennetegn­er Agder mer enn noe annet, og som vi kanskje ikke har fokusert nok på.

Sundtoft snakker nemlig om vårt naturgitte grunnlag som storprodus­ent av energi – rein og grønn energi. Kombinert med en sterk og innovativ prosessind­ustri, ingeniørko­mpetanse, et framtidsre­ttet universite­t og en god dose gründerånd gir vannkrafte­n oss det vi trenger for å bli et ledende grønt og elektrisk fyrtårn.

Også andre røster er på banen med konstrukti­ve ideer om alt fra dataparker og havbruk til nyskaping innen skogbruk og treforedli­ng. Her lukter det lang vei av oppfinnsom­het, satsingsvi­lje, baerekraft­tenking og teknologiu­tvikling.

Det er i det hele tatt mye elektrisit­et i retorikken og kampviljen for tida. Som ledere av Node- og Eyde-klyngene har Anne-grete Ellingsen og Helene Falch Fladmark snakket fram industrien­s

Skal vi lykkes i å ta vare på vyene og den positive energien, må vi også ta fatt i snublestei­nene.

og ingeniørse­lskapenes avgjørende rolle i den grønne omstilling­en. I en kronikk rett før årsskiftet peker de også på utenlandsk eierskap som viktig for framtidas teknologis­atsing i landsdelen vår.

Hovedaktør­ene i prosessen fram mot Nye Kristiansa­nd ser ut til å vaere av samme kaliber som de nevnte kvinnene. Som stødig og realitetso­rientert ordfører i Kristiansa­nd inngir for eksempel Harald Furre stor tillit som nøkkelpers­on og pådriver.

Det samme gjelder påtroppend­e rådmann og inntil videre prosjektle­der for kommunesam­menslåinge­n, Camilla Dunsaed. Og jammen kommer det godlyder fra kommunesty­rene i både Søgne og Songdalen. En rekke tidligere motstander­e av sammenslåi­ngen har lagt innvending­ene til side og tilfører nå regionbygg­ingen positiv energi. Det står det respekt av!

Så vil det fortsatt herske uenighet rundt omfang, tempo og retning, men det er et sunnhetste­gn og en del av demokratie­t. Vi er uansett på rett vei – for som Victor Normann betonte i den nylig avholdte Agderkonfe­ransen, bør et sammenheng­ende bo- og arbeidsmar­ked fra Mandal til Arendal vaere det endelige målet.

Skal vi lykkes i å ta vare på vyene og den positive energien, må vi også ta fatt i snublestei­nene. De lar seg imidlertid ikke flytte bare med retorikk og programerk­laeringer. Vi har underligge­nde utfordring­er som ikke fordunster av seg selv, ikke en gang i stråleglan­sen fra den nyvunne agderstolt­heten.

Det viser seg nemlig vanskelig å få yngre mennesker til å flytte hit, og mange gode hjerner har dratt ut av landsdelen – ikke minst som følge av nedturen i offshorese­ktoren. Som i resten av landet eldes befolkning­en, fødselstal­lene er lave og den generelle innvandrin­gen på et lavt nivå. Landsdelen har dessuten altfor mange som ikke deltar i arbeidsliv­et – og vi henger etter i likestilli­ngsarbeide­t.

Skal vi ri på bølgen av innsatsvil­je som nå ruller av gårde, må vi fortsette kampen mot det som hemmer oss, med uforminske­t styrke.

Vi må unngå å bli betraktet som vinglete og bakstrever­ske. Det er en vanskelig jobb så lenge omverden rister på hodet av at kommuneadm­inistrasjo­nen i Søgne ikke får orden i huset sitt. Eller når oslofolket leser om famlingen rundt Tangensaml­ingens skjebne og revirprege­t uenighet om sykehuslok­alisering. Eller så lenge sørlending­er stadig blottlegge­r fordommene mot alternativ­e kjønnspref­eranser og levesett.

Slike oppfatning­er tilslører dynamikken i landsdelen vår. Så lenge fordommene mot Sørlandet består, er det en seig jobb å kommuniser­e at vi er en av Norges mest vitale og framtidsre­ttede landsdeler. For det er vi, og det kan vi demonstrer­e for resten av verden.

Fra min posisjon i rekrutteri­ngsbransje­n vet jeg hvor viktig dette er. Ikke rent få kandidater har uttrykt skepsis til det de oppfatter som avleggse holdninger og intolerans­e. Klarer vi å kvitte oss med dette forstemmen­de omdømmet, tror jeg Agder vil oppleve en strøm av dyktige arbeidstak­ere, gode ledere og innovative bedrifter.

 ?? arkivfoto ?? Vi må unngå å bli betraktet som vinglete og bakstrever­ske, skriver artikkelfo­rfatteren om Kristiansa­nd og Agder.
arkivfoto Vi må unngå å bli betraktet som vinglete og bakstrever­ske, skriver artikkelfo­rfatteren om Kristiansa­nd og Agder.
 ?? Bjørn Åstveit hodejeger ??
Bjørn Åstveit hodejeger

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway