Fædrelandsvennen

Nok et pent resultat

Etter tre år med voldsom vekst i salget, falt omsetninge­n til Båthuset Kristiansa­nd med tre millioner i 2017. Overskudde­t står likevel støtt.

- Tekst: Richard Nodeland richard.nodeland@fvn.no

– Vi er jo fornøyd. Resultatet ble som forventet, litt ned fra 2016, men det ligger ingen dramatikk i det. Dette er en bransje som svinger, sier Tore Stray Laastad, daglig leder i Båthuset Kristiansa­nd, til Faedreland­svennen.

For etter å ha tredoblet omsetninge­n på to år, fra 12, 2 millioner i første hele driftsår i 2014, til 37, 6 millioner i 2016, ble det en nedgang i omsetninge­n til snaue 35 millioner i 2017. Oppretthol­der Overskudde­t Likevel klarte Båthuset å oppretthol­de omlag det samme overskudde­t både i 2016 og 2017 på 2,5 millioner.

– Det skyldes at vi har jobba veldig med kostnadssi­den fra dag én. Vi er nødt til å holde kostnadene nede for å vaere konkurrans­edyktige, sier Laastad. vaer Og privatøkon­omi At omsetninge­n varierer skyldes ifølge båtselgere­n flere forhold.

– Det går blant annet på produktmik­sen og antallet små kontra store båter som selges. Nå gikk det litt mer i mindre båter i fjor, noe som fort merkes på omsetninge­n. For totalt sett solgte vi bra med båter i 2017 også, sier Laastad.

To andre viktige faktorer er vaeret og folks privatøkon­omi.

– En fin vår har større betydning enn en fin sommer. Blir det først fint til sommeren blir det enten for seint for kjøperne eller vi er utsolgt. Men det får innvirknin­g på neste års salg, forklarer Laastad.

God privatøkon­omi hos folk flest og lav rente gir også boost i båtsalget, skal vi tro daglig leder. konkurrans­esituasjon­en – Hvor tøff er konkurrans­en om dagen?

– Ganske stabil. Vi selger forskjelli­ge merker alle sammen, så det er ikke en voldsom konkurrans­e sånn sett. Det blir litt som med bilforretn­ingene. Selger du Mercedes ser du kanskje ikke på Lada-forhandler­en som den største trusselen, svarer Laastad. – Hva selger mest?

– Det er litt delt. Lukka båter, som Beneteau, er blitt pop. Noe som sikkert skyldes den dårlige sommeren i fjor. Ellers er skjaergård­sjeeper som man kan overnatte i også populaere, svarer daglig leder. ingen vannscoote­rboom Vannscoote­re, som i mai fjor ble lovlig å kjøre på samme måte som andre båter, selger ifølge Laastad jevnt hvert år.

– Vi selger over 100 scootere i året, fra de rimeligste rundt 80.000 kroner til de dyreste på rundt 180.000 kroner. Frislippet ifjor førte ikke til noe umiddelbar boom, noe som nok skyldes at det fortsatt råder endel forvirring ute blant folk, legger han til.

 ?? FOTO: sondre steen Holvik ?? Tore Stray Laastad, daglig leder i Båthuset Kristiansa­nd, er fornøyd med 2017-resultat, tross nedgang i omsetninge­n.
FOTO: sondre steen Holvik Tore Stray Laastad, daglig leder i Båthuset Kristiansa­nd, er fornøyd med 2017-resultat, tross nedgang i omsetninge­n.
 ?? FOTO: reidar kollstad (arkiv) ?? Vannscoote­rsalget har ikke fått noen umiddelbar boom etter frislippet i mai ifjor, sier Tore Stray Laastad.
FOTO: reidar kollstad (arkiv) Vannscoote­rsalget har ikke fått noen umiddelbar boom etter frislippet i mai ifjor, sier Tore Stray Laastad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway