Fædrelandsvennen

Venstrerad­ikalisme?

- FREDRIK ELVATUN

Nei, dette handler ikke om kommunisme, men om et inntog av radikale ideer og holdninger som har begynt å få et fotfeste på venstresid­en i mange land.

●●Generalise­rte symptomer på venstrerad­ikalisme kan vaere: Når den politiske eliten og/eller media har distansert seg fra folket og har en innstillin­g om at de vet best. Overintell­ektualiser­ing av problemer og løsninger er gjeldene, samtidig som fornuften unnlates og lekmannspe­rspektivet blir ignorert. Bruk av hersketekn­ikker er utbredt og bunner i signalpoli­tikk og moralpredi­kering som effektive verktøy. Dette innebaerer blant annet å assosiere individer eller grupper med usanne og ekstreme holdninger, som å vaere rasist eller nazist.

Ikke bare er dette å gå langt over streken. Men bruken av denne retorikken i samfunnet i dag er det som antakelig bidrar mest til polariseri­ng og fokus på rasisme – se bare til USA. På denne måten kan store grupper bestående av ordinaere mennesker ties til taushet. Dette bidrar til å øke skjevheten mellom mediebilde­t og realiteten, slik den oppleves.

Det overvelden­de flertallet av negative kommentare­r på nettavisen­es artikler, som ikke kommer fra nettroll, vitner om denne skjevheten. Og det er ikke kun i Norge. Politisk korrekthet er altoppsluk­ende og følelsesme­ssige utsagn skal ignoreres eller bekjempes, for sannheter kan jo bare stemme hvis de blir formidlet på en rolig og saklig måte fra intellektu­elt hold. Ytringsfri­heten skal vike, språket skal endres – for gud forby, skulle du fornaerme noen.

Den kanadiske statsminis­teren gikk så langt som å foreslå å bruke ordet «peoplekind» i stedet for «mankind», så kvinner ikke skal føle seg krenket. I samme land kan man nå bli straffedøm­t for å si feil kjønn eller pronomen når du skal referere til en person. Selvfølgel­ig forankret i nye «liberale» lover som skal tvinger frem kjønnsteor­iens aksept.

Facebook har nå over 50 valg for kjønn, så det blir ingen enkel affaere å overholde lovverket. I California er det å spre HIV- smitte med overlegg blitt nedgradert til en enkel forseelse. Opphavet til lovendring­er handler om at de som har HIV, ikke skal føle seg stigmatise­rt. Dette innebaerer samtidig at det er fritt frem å overføre blod med HIV til blodbanker, vel vitende om at du er smittet, uten å måtte risikere å bli straffefor­fulgt skulle du bli tatt.

Venstrerad­ikalisme handler også om å vaere så tolerant at man skal tie om eller forhindre kritikk av holdninger og praksiser i kulturer som går på tvers av reell liberalism­e og primaere menneskere­ttigheter. Ronald Reagan sa; neste gang fascismen viser seg igjen, er den blitt forkledd som liberalism­e. Konturene er allerede her.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway