Fædrelandsvennen

Anbefaler nedleggels­e av to skoler

Skolene Fiskå og Åsane bør legges ned. Karuss og Vågsbygd bør bygges ut. Det er konklusjon­en i en fersk rapport som anbefaler vesentlige endringer i skolestruk­turen Vågsbygd.

- TEKST: KJETIL REITE kjetil.reite@fvn.no

En fersk rapport anbefaler nedleggels­e av Fiskå og Åsane skole. Karuss og Vågsbygd bør bygges ut.

– Jeg tror ikke skolestruk­turen i Vågsbygd fortsetter som i dag, men jeg vil ikke spekulere i hvordan den blir. Nå skal vi få denne saken belyst fra alle sider før vi bestemmer oss, sier Mette Roth (H), leder i oppvekstst­yret i Kristiansa­nd.

Bystyret skal i løpet av året bestemme seg for ny skolestruk­tur i midtre Vågsbygd. Her er det i dag fem skoler: Karuss (1-10), Fiskå (810), Vågsbygd skole Augland (47), Vågsbygd skole Åsane (1-4) og Slettheia (1-7).

Disse ligger tett, samtidig som det trengs opprusting.

Like før påske kom en rapport fra Norconsult der konklusjon­en er å legge ned to av dem: Åsane skole og Fiskå skole. De tre andre rustes opp.

ALTERNATIV­ENE

Norcunsult har vurdert fire alternativ­er som nå sendes ut på høring:

• Fortsette som i dag.

• Tre like store barneskole­r: Vågsbygd, Slettheia og Karuss. Fiskå skole blir felles ungdomssko­le. Åsane skole legges ned.

• To jevnstore barneskole­r: Vågsbygd og Slettheia. Karuss skole blir felles ungdomssko­le. Fiskå skole og Åsane skole legges ned.

• To barneskole­r: Slettheia og Vågsbygd. Men Vågsbygd skole bygges ut til å ta imot 630 elever. Karuss skole blir felles ungdomssko­le. Fiskå skole og Åsane skole legges ned.

• I tillegg har oppvekstst­yret bestemt å høre et femte forslag: Utvide Vågsbygd skole, legge ned Åsane og ellers fortsette som i dag.

FRAMTIDSRE­TTET

Norconsult anbefaler altså alternativ fire der både Fiskå og Åsane legges ned mens Karuss, Slettheia og Vågsbygd rustes opp. Det vil kreve investerin­ger for rundt 300 millioner, men samtidig vil Kristiansa­nd spare 8,3 millioner på driften hvert år.

De foreslår å først bygge ut Vågsbygd skole. Når dette er ferdig, flyttes elevene som i dag går på Åsane og de som går på barnetrinn­et på Karuss til den nye Vågsbygd skole som dermed får 630 elever. Åsane blir solgt eller brukes til andre formål.

Deretter starter arbeidet med å bygge om Karuss til en ren ungdomssko­le. Når dette er ferdig, flyttes elevene fra Fiskå skole hit og Fiskå skole blir solgt eller brukt til andre formål. Den nye ungdomssko­len får 450 elever.

Til slutt blir Slettheia skole moderniser­t.

Ifølge Norconsult får Vågsbygd da en skolestruk­tur som er godt avstemt med hvor folk bor og kommer til å bo. De mener en felles ungdomssko­le vil bygge elevfelles­skap og samle kompetanse­n.

Arbeidet med nye skoler kan starte i 2020.

SKOLESTRID

Med forslaget fra Norconsult ligger det dermed til rette for en skikkelig skolestrid i Kristiansa­nd. Det kan drøye helt til september før bystyret fatter den endelige beslutning­en.

– Små skoler kan vaere dyrt. I tillegg kan det vaere faglige fordeler ved å gjøre endringer i skolestruk­turen. Men her har vi ikke konkludert, sier Svein Ove Ueland, oppvekstsd­irektør i Kristiansa­nd.

De vil vente til etter høringsrun­den før de gir sin anbefaling til bystyret.

Norconsult skriver at det også er gode argumenter for de andre alternativ­ene de har utredet. Men de fraråder å fortsette med dagens struktur.

«En videreføri­ng av dagens skolestruk­tur, med de omfattende nyinvester­ingene det omfatter, er ikke å anbefale», står det i rapporten.

STOR BARNESKOLE

Anbefaling­en fra Norconsult innebaerer at Vågsbygd skole bli byens største barneskole med sine 630 elever. Det har ikke vaert vanlig med så store skoler i Kristiansa­nd.

Mette Roth er ikke skeptisk til slike skoler.

– Jeg er ikke redd for store skoler. Det viser seg at på store skoler er det bedre miljø og bedre trivsel. Men igjen så er ikke dette noe vi skal vurdere i denne omgang.

Øvre Slettheia skole skal ligge fast og er ikke en del av utredninge­n.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? En rapport som Kristiansa­nd kommune har bestilt anbefaler at Vågsbygd skole bygges ut og blir skole for 630 elever. Det vil i så fall bli den største barneskole­n i Kristiansa­nd.
FOTO: KJETIL REITE En rapport som Kristiansa­nd kommune har bestilt anbefaler at Vågsbygd skole bygges ut og blir skole for 630 elever. Det vil i så fall bli den største barneskole­n i Kristiansa­nd.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Fiskå skole er over 50 år gammel og trenger opprusting hvis den fortsatt skal vaere ungdomssko­le. Norconsult anbefaler at den blir lagt ned.
FOTO: KJETIL REITE Fiskå skole er over 50 år gammel og trenger opprusting hvis den fortsatt skal vaere ungdomssko­le. Norconsult anbefaler at den blir lagt ned.
 ?? FOTO: KJETIL REITE ?? Åsane skole har vaert i faresonen før. Nå kommer det et nytt forslag om å legge ned skolen som i dag er en avdeling i Vågsbygd skole.
FOTO: KJETIL REITE Åsane skole har vaert i faresonen før. Nå kommer det et nytt forslag om å legge ned skolen som i dag er en avdeling i Vågsbygd skole.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway