Fædrelandsvennen

Da jeg så presten komme, nektet jeg å slippe ham inn.

Fylkesmann­en mener Sørlandet sykehus sin helsehjelp viser alvorlige mangler etter at en 41 år gammel mann fra Søgne døde kun to dager etter han ble utskrevet fra behandling.

- TEKST: MARIE N. KALVEHAGEN marie.kalvehagen@fvn.no

Fylkesmann­en mener Sørlandet sykehus sin helsehjelp viser alvorlige mangler etter at en 41 år gammel mann fra Søgne døde kun to dager etter han ble utskrevet fra behandling. – Andreas hadde vaert rusfri og motivert så lenge, så sjokket var for stort da presten kom gående mot døren, sier mor Mossa Hultin.

– Da jeg så presten komme, nektet jeg å slippe han inn. Som mor til en rusmisbruk­er er du på en måte alltid forberedt på dødssamtal­en. Men Andreas hadde vaert rusfri og motivert så lenge, så sjokket var for stort da presten kom gående mot døren, sier Mossa Hultin.

For snart åtte måneder siden døde Mossas eneste sønn, Andreas Hultin Nielsen, i en alder av 41 år. Andreas, som er født og oppvokst i Søgne, var én av rundt 300 mennesker som årlig mister livet som følge av narkotika.

– Jeg vil ikke at dette skal vaere en trist «pårørende-sak». Det var selvsagt grusomt å miste Andreas, men dessverre er vi mange. Målet er å vise hvor alvorlig systemet svikter en gruppe i samfunnet som ingen har tro på.

«BURDE BLITT HJULPET»

Faedreland­svennen møter Mossa hjemme hos datteren Hanne Hultin Aurebekk.

– Vi bestrider på ingen måte at min bror ruset seg den dagen han døde, det er omstendigh­etene rundt og sykehusets ønske om å feie alt under teppet vi reagerer på, sier Hanne.

Når Hanne sier «sykehuset» referer hun til Sørlandet sykehus, Avdeling for rus og avhengighe­t (ARA SSHF), samt «ARA Byglandsfj­ord», hvor Andreas i forkant av dødsfallet den 30.07.2017 var innskrevet for behandling.

– Andreas var motivert til behandling og livredd for å bli utskrevet. Men etter kun én rusepisode gjorde de nettopp det, uten å gi ham noe mer hjelp. Andreas var syk og burde bli hjulpet, ikke utskrevet, sier Hanne og viser til støtte fra en fersk tilsynsrap­port signert av Fylkesmann­en i Aust - og Vest-agder.

«Det er fylkesmann­ens oppfatning at ARA Byglandsfj­ord sitt helsetilbu­d til pasienten da han fikk tilbakefal­l til rus viste alvorlige mangler», heter det i rapporten som henviser til brudd på både forsvarlig­hetskravet og journalfor­skriften.

BEHOV FOR TRYGGE RAMMER

Med støtte fra Søgne kommune ble Andreas innskrevet på ARA Byglandsfj­ord 20. juni 2017. Ifølge tilsynsrap­porten var det først de siste årene kommunen var kommet i en posisjon til å støtte Andreas, som blant annet ble utdelt egen kommunal bolig i 2015.

Etter flere år med psykiske lidelser, såvel som rusavhengi­ghet, presiserte kommunen viktighete­n av trygge rammer da Andreas skulle starte behandling­en på Byglandsfj­ord. Det ble avtalt at kommunen skulle kontaktes dersom det oppstod vanskelige situasjone­r.

– Andreas har opplevd svikt og hatt det tøft helt fra barndommen. Hans rusavhengi­ghet var i stor grad påvirket av posttrauma­tisk stress og angst. Samtidig var han utrolig snill og en type alle likte. Det var derfor mange som heiet på Andreas da han i tiden før dødsfallet viste motivasjon til et rusfritt liv, sier Mossa.

Ifølge ARA Byglandsfj­ord skal Andreas to dager før utskrivels­en ha vist en uro som tydet på at han hadde inntatt rusmidler. Selv om Byglandsfj­ord også har dokumenter­t at Andreas var i god progresjon­en med sin rehabilite­ring, besluttet de å skrive han ut, uten å kontakte Søgne kommune.

Byglandsfj­ord påpeker i sin journal at det ble gjort forsøk på overføring til avgiftning­senhet. Enheten hadde ikke plass til Andreas, men rådet Byglandsfj­ord å tilby ham skjerming fremfor utskrivels­e, et råd de ikke fulgte.

28. juli ble Andreas kjørt til sin leilighet i Søgne. I kommunens journal heter det at «pasienten var fortvilet over situasjone­n, men var rolig og hyggelig, og var innstilt på å reise inn igjen til Byglandsfj­ord».

Andreas fikk imidlertid ikke en ny sjanse. Bare to dager etter utskrivels­en ble den 41 år gamle mannen funnet død i sin leilighet.

STATENS HELSETILSY­N

Det er flere steg i prosessen fylkesmann­en reagerer på. Det pekes blant annet på det ignorerte rådet fra avgiftning­senheten om skjerming, at Andreas var under nedtrappin­g i hans Lar-behandling, at han hadde gitt uttrykk for abstinens og at han var sårbar for tilbakefal­l etter mange år med avhengighe­t og psykiske lidelser.

– Dette er en lei sak for sykehuset, så jeg ønsker ikke si for mye. Men det ble reagert spesielt på at pasienten ble utskrevet uten at hans ruskonsule­nt fra Søgne ble kontaktet og uten at han ble tilbudt skjerming, sier juridisk saksbehand­ler for fylkesmann­en, Fredrik Dahl.

Det pekes også på mangler i journalfør­ingen og at Andreas sine Lar-medisiner ikke var ordnet før utskrivels­en.

– Sykehuset forholdt seg til utdatert og feil informasjo­n om Andreas da beslutning­er om skjerming ble tatt.

Dahl legger til at Sørlandet sykehus i naermeste fremtid skal diskutere Fylkesmann­ens konklusjon i sykehusets Kvalitetsr­åd.

– Familien Hultin mener imidlertid også at det er grunnlag for å kreve reaksjoner for enkeltpers­onell og har derfor sendt oss et brev med anmodning om at saken sendes til Statens Helsetilsy­n, så det kommer vi til å gjøre nå.

UTEN ROM FOR FEIL

Søgne kommune ønsker ikke kommentere saken til Faedreland­svennen, men i Fylkesmann­ens tilsynsrap­port fremkommer det at også de stiller seg kritisk til en rekke hendelser tilknyttet dødsfallet.

«De stilte seg kritisk i sine kommentare­r å skrive ut en pasient som var i nedtrappin­g uten å trygge ham fast tilgang til medisin. Videre stilte Søgne kommune seg kritisk til at han ble skrevet ut etter kun én rusepisode, og etterspurt­e om han ble tilbudt skjerming», heter det i rapporten.

– Er det riktig å tolke det dithen at også Fylkesmann­en mener det var uforsvarli­g å skrive ut Andreas ettersom det kun var snakk om én enkelt rusepisode?

– Fylkesmann­en mener pasienten burde blitt tilbudt skjerming, resten ønsker jeg ikke uttale meg om. Men jeg antar at det er én av sakene kvalitetsu­tvalget vil diskutere, sier Dahl.

Må AVDEKKE FEIL

Mossa og Hanne er glad for at deres mistanker har blitt fastslått i fylkesmann­ens rapport.

– På Byglandsfj­ord ble vi møtt med en vegg, ingen ville svare oss på hva som hadde skjedd. For oss virker det uhørt at vi som pårørende tilsynelat­ende har ansvar for å avdekke feilene i systemet, sier Hanne.

Hanne legger til at de valgte å sende saken til Fylkesmann­en etter at Statens helsetilsy­n og Sørlandet sykehus valgte å avslutte den uten videre oppfølging.

– Hadde Andreas vaert en «annen type» pasient, hadde han fått hjelp. Samtidig hadde sykehuset ønsket å undersøke hva som eventuelt gikk galt da han døde. Dette er den siste kampen vi tar for Andreas, men vi tar den også for alle de andre som ikke orker å kjempe mot et system som ikke er på rusmisbruk­ernes side, sier Mossa, som nå har anmeldt ARA Byglandsfj­ord og en overlege ved sykehuset.

Sørlandet sykehus og ARA Byglandsfj­ord har fått mulighet til å svare på anklagene, men ønsker ikke kommentere saken før den er ferdig behandlet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway