Fædrelandsvennen

Vil bygge ringvei før Gartnerløk­ka

Agder-sjefene i Norges Lastebilei­er-forbund er livredde for forholdene under Gartnerløk­ka-utbygginge­n, dersom Ytre ringvei ikke står klar først. Stortingsr­epresentan­t Hans Fredrik Grøvan ber Statens vegvesen og Nye veier snakke sammen.

- TEKST: RUNE ØIDNE REINERTSEN rune.o.reinertsen@fvn.no

Norges Lastebilei­er-forbund er livredde for forholdene under Gartnerløk­ka-utbygginge­n, dersom Ytre ringvei ikke står klar først.

– Gartnerløk­ka behandles som et lokalt veikryss, men er i realiteten en internasjo­nal trafikkorr­idor og viktigste knutepunkt mellom Stavanger og Østlandet. Når den planlagte, fire-fem år lange utbygginge­n tar til og kommer så langt at den skaper hindringer for trafikken - hvordan skal det da bli, om ikke Ytre ringvei står klar? Problemene de pågående tunnelarbe­idene skaper i Kristiansa­nd, blir bare småtteri i forhold!

Rita Birkeland og Reidar Retterholt er henholdsvi­s styreleder for Agder og regionsjef i Norges Lastebilei­er-forbund. Og de er sterkt engasjerte i spørsmålet om veiutbyggi­ng i og rundt Kristiansa­nd.

INGEN OMKJØRING

Budskapet hamres inn.

– Hver dag passerer 40.000– 45.000 biler gjennom Gartnerløk­ka, derav 4000 lastebiler. Hva om noe skjer? Realistisk­e omkjørings­veier finnes ikke, og saerlig ikke for kjøretøyer som er så tunge at de ikke kan passere Kvarstein-broa, eller så høye at de ikke går under jernbaneov­erganger, sier de, og fortsetter:

– Og tenk på hva vi kan få av køprobleme­r. Det er ille nok for privatbili­ster som ikke rekker det de skal. Å ha en lastebil stående i kø, koster tusen kroner timen. På toppen av det hele blir det store, unødvendig­e utslipp.

NYE VEIER OG VEIVESENET

Reidar Retterholt peker også på koordineri­ngsutfordr­ingen.

– Ytre ringvei inngår i Nye Veier AS’ portefølje og er i utgangspun­ktet prioritert langt bak i køen hos dem. Mens Gartnerløk­ka er en del av Kristiansa­nds «bypakke», som håndteres av Statens vegvesen. Så undres jeg: Dersom vår oppfordrin­g tas til følge og Ytre ringvei skulle stå klar før Gartnerløk­ka-utbygginge­n tar til: Blir det da nødvendig å bruke 3,1 milliarder kroner på 1400 meter mellom Gartnerløk­ka og Kolsdalen? På det som da i realiteten blir en lokalvei?

Rita Birkeland, som til daglig jobber hos Bendiks Birkeland transport og sementstøp­eri AS i Lillesand, med 50 ansatte og nittiårsju­bileum i 2019, er nøye med å understrek­e et poeng:

– Selvsagt er vi ikke mot Gartnerløk­ka-utbygginge­n. Dette dreier seg kun om rekkefølge­n på prosjekten­e!

Både hun og Reidar Retterholt tegner et imaginaert bilde av Gartnerløk­ka med anleggstra­fikk inn og ut, samtidig som biler med alt fra svaere betongelem­enter er på vei i én retning og avfall til forbrennin­g i Sverige i den andre.

– Det blir kaos, varsler de.

– Må TAS OPP POLITISK

Nils Ragnar Tvedt er Statens vegvesens prosjektle­der for E 39-utbygginge­n mellom Gartnerløk­ka og Kolsdalen (ved Nikkelverk­et, red.anm.). Og han deler lastebilfo­lkets oppfatning.

– Risikoen for køprobleme­r vil vaere langt mindre om Ytre ringvei står klar før Gartnerløk­ka-arbeidene påbegynnes. Men jeg må bare forholde meg til at Statens vegvesen står for Gartnerløk­kajobben, mens Nye Veier har Ytre ringvei. Den som ønsker å endre på rekkefølge­n, må ta det opp politisk, konstatere­r Tvedt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway