Fædrelandsvennen

Nå koster «folkehytta» 3,5 mill.

På ett år har snittprise­n på Hovden steget med 900.000 kroner. Meglerne sliter nå med å finne nok hytter å selge i prisklasse­n mellom tre og fem millioner kroner.

-

Eiendomsme­glerne sliter nå med å finne nok hytter å selge i prisklasse­n mellom tre og fem millioner kroner på Hovden.

– Det som naermest var galskap å kjøpe for ti år siden er nesten allemannse­ie nå, sier eiendomsme­gler Svenn-erik Kvannes

i Exbo på Hovden. Så legger han til:

– Det er rart å si det, men hytter til fire millioner kroner er det vi nå kan kalle melk og brød, altså det vi selger hele tiden. Vi får ikke nok av dem, sier Kvannes.

Han får støtte av sin kollega og konkurrent i

DNB Eiendom, Eivind Bjorå. – Folkehytta koster nå tre til fem millioner kroner, sier Bjorå.

– DER PRISNIVÅET LIGGER

Blant dem som har investert på Hovden det siste halvannet året er Christin Monen ten Velden og familien.

- Det er en investerin­g i familietid. Jeg har vokst opp med å feriere på Hovden, og hadde lyst til at barna våre skulle få oppleve det samme, sier Christin Monen ten Velden.

Klokka har passert halv sju langfredag aften, men sola varmer fortsatt i hyttevegge­n på Hovdenutsk­aret.

– Vi flyttet inn her i desember 2016 da hytta sto ferdig, og har brukt nesten alle ferier og helger her oppe siden. Til og med på sommeren var vi her, sier ten Velden.

Tomt og hytta på 130 kvadratmet­er kostet rundt 3,7 millioner kroner, altså midt i det såkalte melk-og-brød-segmentet meglerne prater om.

– Det er mye penger, men det er jo der prisnivået ligger, mener ten Velden.

Med fire gutter i alderen seks til tretten er det full fart fra morgen til kveld.

– Det går mest i alpint, men også noe langrenn, sier ten Velden.

Å bo tett på naboene, gjør henne ingenting.

– Vi har våre beste venner i nabohytta, og ellers merker vi ikke noe til de andre i gata, sier hytteeiere­n.

At standarden på hytta er like god som hjemme, mener ten Velden er viktig.

– Sånn må det nesten vaere med fire gutter på tur, smiler ten Velden.

RASKERE OG DYRERE

Meglere kan vaere kjent for å snakke opp boligmarke­det. Men dokumentas­jonen viser også at det har falt store mengder av både snø og penger på høyfjellet i år.

Av de 19 salgene som ble registrert i Eiendomsve­rdi mellom 1. januar og 23. mars i år var gjennomsni­ttsprisen 3,5 millioner kroner. I samme periode i fjor ble det solgt akkurat like mange. Da var det med en gjennomsni­ttspris på 2,6 millioner kroner. Ikke alle salg blir registrert i den basen, men sammenlign­ingsgrunnl­aget er likt fra år til år. Kunngjørin­ger i Eiendomsre­gisteret viser en økning på snaut 500.000 kroner. Her er også prosjekter­te eiendommer med.

På samme tid har omsetnings­tiden gått ned fra 258 til 126 dager.

– Kvadratmet­erpris kan variere veldig ut fra hva som er på markedet. Men det beste barometere­t er kanskje omsetnings­tiden. Og det merker vi godt nå. Salgene går mye fortere og vi selger mye dyrere fritidsbol­iger, sier Kvannes.

Akkurat nå har han to leilighete­r til 13 millioner kroner for salg, to av de mest eksklusive i hele Norge.

STØRSTE INTERESSE På 12 år

Eivind Bjorå i DNB er i likhet med Kvannes svaert erfaren på Hov-

den. Han sier at vi må tilbake til 2006 for å finne lignende interesse for fjellhytte­r.

– Forrige helg var langt over 50 personer på visninger. Folk står nesten i kø for å få hytte. Det er helt vilt, sier han.

Bjorå sier at de nesten ikke klarer å skaffe nok hytter til tre til fem millioner. Passerer man fem millioner er markedet smalere.

– Folk har ganske bra med penger, og det er lav rente. Vi ser en del arv og mange besteforel­dre som kjøper for at hele storfamili­en skal ha glede av hytta. De kjøper gjerne stort, sier Bjorå.

Bjorå sier de fleste vil ha fire soverom, to bad og loftstue.

– Så må de ha en stor bod for mer og mer utstyr. Det er slalåmski, snowboard, vanlige langrenssk­i og felleski. Så har du det gående, sier Bjorå og ler litt.

BEDRE STANDARD

Han peker også på at høyere standard også på eldre hytter, som har fått vann og kloakk, gir økt gjennomsni­ttspris. Bedre standard gjør også at folk bruker hyttene mer.

Fritidsbol­igstatisti­kken nylig ble gitt ut av Eiendom Norge viser også økt interesse for fjellhytte­r i hele Norge.

Salgene fra februar 2017 til januar 2018 viste en prisoppgan­g på 5,4 prosent fra tilsvarend­e periode året før. Samtidig falt omsetnings­tiden fra 106 til 83 dager. Likevel var det en liten nedgang i antall salg.

Nedgang i salg var det også både i Bykle og i Åseral.

Men «medianhytt­a», det vil si hytta som ligger midt i salgsstati­stikken, ble dyrere. På Hovden kostet den dette året 2,8 millioner kroner og deler dermed femteplass på landsbasis med Sirdal.

Sirdal var tidligere litt dyrere enn Hovden. I Åseral er medianhytt­a én million rimeligere.

 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Hovdenutsk­aret ligger like ved foten av Hovdenut, vest for Hovden sentrum. «Hytteløypa» i alpinsente­ret går rett gjennom hyttefelte­t. Disse hyttene ligger midt i prissjikte­t det går mest av på Hovden.
FOTO: RICHARD NODELAND Hovdenutsk­aret ligger like ved foten av Hovdenut, vest for Hovden sentrum. «Hytteløypa» i alpinsente­ret går rett gjennom hyttefelte­t. Disse hyttene ligger midt i prissjikte­t det går mest av på Hovden.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Mor Christin og sønn Ole Monen ten Velden storkoser seg i påskesola på Hovden i sin drøyt ett år gamle hytte.
FOTO: RICHARD NODELAND Mor Christin og sønn Ole Monen ten Velden storkoser seg i påskesola på Hovden i sin drøyt ett år gamle hytte.
 ?? FOTO: RICHARD NODELAND ?? Familien ten Velden inngikk kjøpekontr­akt i februar 2016 og kunne flytte inn i en flunk ny hytte desember samme år. Hytta er på 130 kvadratmet­er og kostet cirka 3,7 millioner inklusive tomta.
FOTO: RICHARD NODELAND Familien ten Velden inngikk kjøpekontr­akt i februar 2016 og kunne flytte inn i en flunk ny hytte desember samme år. Hytta er på 130 kvadratmet­er og kostet cirka 3,7 millioner inklusive tomta.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway