Fædrelandsvennen

Ny skolestruk­tur i Vågsbygd

Når politikern­e i Kristiansa­nd skal avgjøre ny skolestruk­tur i Vågsbygd, bør hensynet til elevenes laeringsmi­ljø veie tungt. Da bør ikke større skoler avvises.

-

Inn mot påskekom rapporten som mange har ventet på. Mange foreldre har fryktet konklusjon­ene. Og i politiske kretser har man nok sett fram mot den med blandede følelser. Nedleggels­e av skoler er en av de vanskeligs­te avgjørelse­ne de folkevalgt­e tar. Men det er av og til også en del av deres plikt.

norconsult­s rapport anbefaler

at Åsane og Fiskå skoler legges ned. Mens Karuss og Vågsbygd bygges ut. Elevene som i dag går på Åsane og de som går på barnetrinn­et på Karuss, flyttes over til Vågsbygd barneskole. Denne får da 630 elever. Ungdomssko­leelevene samles på Karuss, som får 450 elever.

bakgrunnen for anbefaling­en

er at skolene ligger tett i dag. Samtidig som det er behov for

Denne prosessen vil ganske sikkert skape sterke følelser og protester

oppussing av bygningsma­ssen. I tillegg peker rapporten på endringer i bo-mønstrene, og at den foreslåtte løsningen vil passe best overens med hvor folk kommer til å bo framover. Forslaget vil kreve investerin­ger på rundt 300 millioner kroner. Men samtidig vil Kristiansa­nd kommune spare 8,3 millioner på driften hvert år.

nå sendes dette forslaget, sammen med fire andre alternativ­er, ut på høring. Før de folkevalgt­e trolig i løpet av høsten skal bestemme seg for hvilken løsning som er den beste.

Denne prosessen vil ganske sikkert skape sterke følelser og protester. Det har også politikern­e i Kristiansa­nd erfaring med fra tidligere. Flere ganger har de bøyd av for motstand fra bekymrede foreldre.

det er viktig å ta den høringsrun­den som nå starter opp, på alvor. Folk har rett til å bli hørt, og det kan komme fram gode argumenter som ikke er vurdert hittil. Både avstand til en ny skole for de minste barna og ikke minst trafikkfar­lige veistrekni­nger, må vurderes grundig.

samtidig bør hensynet

til elevenes laeringsmi­ljø tillegges stor vekt. Da bør ikke sammenslåi­ng av skoler avvises i utgangspun­ktet. Større skoler gir større sosiale miljøer for elevene og større laerermilj­øer. Begge deler kan vaere av det gode.

 ??  ?? Fiskå skole i Vågsbygd anbefales nedlagt i en rapport fra Norconsult. FOTO: KJARTAN BJELLAND
Fiskå skole i Vågsbygd anbefales nedlagt i en rapport fra Norconsult. FOTO: KJARTAN BJELLAND

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway