Fædrelandsvennen

Krisen før påske har styrket Sylvi Listhaug blant hennes støttespil­lere i Frp. Men de som helst ser en annen arvtaker etter Siv Jensen, har også fått flere argumenter.

-

Ett av de mange utsagnene som vil bli husket fra Sylvi Listhaugs pressekonf­eranse da hun gikk av, var: «Jeg vil vaere meg selv. Jeg vil ikke vaere sånn som alle andre».

●●Det sier mye om Listhaug. Staheten har vaert hennes styrke – og svakhet. Den førte henne til topps i et av de tyngste departemen­tene, og den førte til hennes fall derfra.

●●Spørsmålet er hva dramatikke­n rundt hennes avgang gjør med sjansen hennes til å bli partileder, noe de fleste tror hun har ambisjoner om. Og det er ikke sikkert det blir så lenge til den nåvaerende lederen gir seg. Siv Jensen har ledet Frp i hele 12 år. Blant de andre partileder­ne er det bare Erna Solberg som har sittet lenger (fra 2004). Og Siv har klart å føre Frp til det endelige målet: inn i regjering, hvor hun selv sitter som nummer to og finansmini­ster. Siv Jensen kommer ikke høyere.

●●Én mulighet er at hun vil la en ny partileder bli varm i trøya før neste stortingsv­alg. I så fall bør hun ha en kronprins eller kronprinse­sse i kikkerten allerede nå.

●●Frp har klart å dyrke fram flere svaert dyktige politikere. Men flere av dem tilhører Siv Jensens egen generasjon. Interessan­t nok gjør begge dagens nestledere det. Derfor er verken Ketil Solvik-olsen eller Per Sandberg aktuelle arvtakere, til det har de vaert med for lenge. ●●Men til tross for det ble begge to gjenvalgt for to nye år på landsmøtet i fjor vår. Det ble av mange tolket som et signal om at Siv Jensen ikke ønsket Sylvi Listhaug som ny nestleder – og deretter ny partileder.

●●På det samme landsmøtet viste også Listhaug hvorfor hun er omstridt i eget parti. Hun tok ordet i flere debatter som styrket inntrykket av henne som en del av den kristne, konservati­ve delen av Frp, blant annet da hun argumenter­te for obligatori­ske skolegudst­jenester. Det forslaget var det mange i den liberale, for ikke å si liberalist­iske, delen av partiet som ikke likte.

●●Samtidig var denne opptredene­n hennes nok et tegn på at Sylvi Listhaug ikke bryr seg saerlig om taktikk og allianseby­gging. Hun kjemper for de sakene hun tror på. Og tar de seirene hun kan få, men taper også mange slag. Hennes motto synes å vaere en versjon av verset fra barneskole­n: «Jeg går rett fram, samme hvem jeg støyter på». ●●Mange i Frp mener den neste partileder­en bør vaere mer strategisk og kompromiss­villig anlagt, ikke minst for å kunne bygge videre på den broen som Siv Jensen har etablert til de andre borgerlige partiene. De ønsker seg også en partileder som kan profilere partiet på andre områder enn innvandrin­g.

●●Hvem kan så utfordre Sylvi Listhaug? Aktuelle kandidater må sitte i regjeringe­n, stortingsg­ruppa og/eller sentralsty­ret. Og når man ser de tre organene under ett, er det stort sett to andre navn som peker seg ut:

●●I stortingsg­ruppa og sentralsty­ret sitter Helge André Njåstad. Han leder organisasj­onsutvalge­t, også kalt skandaleut­valget, og må derigjenno­m håndtere alle metoo-skandalene som rammer partiet. Utenfor partiet har han fått mye kritikk for dette, og innad har det i påska kommet kritiske røster fra Fpu-hold. Men hittil ser Njåstad ut til å ha støtte fra partiledel­sen.

●●Han har også gjort seg bemerket som leder av kommunalko­mi- teen i forrige periode, og hadde da ansvaret for å lose kommuneref­ormen gjennom Stortinget. Noe han gjorde på en solid måte. Njåstad er fra sin tid som ordfører i Austevoll, og nå fra Stortinget, kjent for å snekre kompromiss­er – i motsetning til Listhaug.

●●Likevel er en sannsynlig sterkere kandidat Jon Georg Dale, den folkelige landbruksm­inisteren som i partiet går under kallenavne­t «Goggen». Og som i boka «Frp - Rett fra levra» av Gunnar Ringheim forteller at han meldte seg inn i Frp da Vidar Kleppe ble ekskludert. Det sier noe om hvilken del av partiet han tilhører. Det er også interessan­t at Dale har vaert statssekre­taer for Solvik-olsen og Siv Jensen. Mange i Frp regner da også «Goggen» som Sivs favoritt. Derfor blir det spennende å se om regjerings­endringen som kommer over påske fører til at Jon Georg Dale får større og bredere oppgaver.

●●I så fall kan Listhaug gjennom sin avgang ufrivillig ha hjulpet sin rival i en framtidig kamp om lederverve­t i Frp.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX ?? Mange i Frp tror Sylvi Listhaug en dag ønsker å bli leder av partiet.
FOTO: NTB SCANPIX Mange i Frp tror Sylvi Listhaug en dag ønsker å bli leder av partiet.
 ?? POLITISK REDAKTØR ?? VIDAR UDJUS
vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505
POLITISK REDAKTØR VIDAR UDJUS vidar.udjus@fvn.no - 952 43 505

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway