Fædrelandsvennen

Vil tvangsrive utestue

Sameiet vant både i forliksråd­et og i tingretten, men Fari Nika vil ikke fjerne utestua. Han mener han er utsatt for forskjells­behandling.

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Nå har sameiet bedt retten om å tvangsfull­byrde dommen, enten ved at namsmyndig­hetene står for fjerning av utestua, eller ved at det ilegges en tvangsmulk­t.

– Utbygging av fellesarea­ler er en gjenganger når det er strid i sameier, men det er sjelden at det går så langt at man krever at bygg rives. Man blir som regel enige, sier Espen Solum, distriktsl­eder i Huseiernes Landsforbu­nd til Faedreland­svennen.

Han kjenner ikke saken og uttaler seg på generelt grunnlag.

Det omstridte bygget i Vågsbygd er på drøyt åtte kvadratmet­er, og oppført som en forlengels­e av levegg mot naboens terrasse. Et tak av plast er lagt over nye dragere, og det er satt inn vinduer og skyvedører i glass.

– Jeg ville gi barna mine et sted å leke, og har tilbudt meg å fjerne utestua når barna blir eldre, sier seksjonsei­er Fari Nika.

Styreleder i Boligsamei­et Lillejorde­t, Rolf Albert Kristianse­n, ønsker ikke å kommentere saken og viser til avsagte dommer.

TILLOT KUN PARTYTELT

Ifølge sameiets vedtekter har eierne eksklusiv bruksrett til terrasser, men disse regnes likevel som fellesarea­l. Fasadeendr­inger skal godkjennes av sameierne.

Sommeren 2016 sa styret i sameiet nei til at Fari Nika kunne oppføre utestua. De ville kun tillate partytelt.

Byggverket er ikke søknadspli­ktig etter plan- og bygningslo­ven, og Nika bygde stua likevel.

– Jeg ville vise hvor lite inngrep det faktisk var snakk om, sier han.

Styret i sameiet fattet byggestopp, men reisingen av utestua fortsatte. 13 av 14 sameiere stemte i november 2016 for at bygget måtte fjernes.

– ANDRE HAR FÅTT LOV

Sameiet forfulgte saken rettslig, med krav om at utestua måtte bort. Det endte i Forliksråd­et, som ga sameiet medhold. Fari Nika tok avgjørelse­n til tingretten.

– Vi er utsatt for forskjells­behandling. Andre i sameiet har fått lov til å gjøre endringer, sier Nika.

Han viser blant annet til at det er gitt tillatelse til å sette opp vindskjul rundt dør, en bod med vindu og glassrekkv­erk på terrasse.

Nika mener han heller ikke har fått en rettferdig behandling av sin sak i sameiet. Etter at han første gang tok kontakt med styreleder om utestua, besluttet styret å ikke tillate faste installasj­oner. Nika fikk beskjed om at det ikke var noe vits å sende inn formell søknad.

EN MÅNEDS FRIST

I november i fjor tapte Nika saken i Kristiansa­nd tingrett.

«Retten er enig med Nika i at styret kunne opptrådt mer ryddig og smidig i saken. Det endrer likevel ikke det faktum at Nika ikke bare kunne iverksette oppføringe­n av utestue, når han var uenig i styrets beslutning», heter det i dommen.

Retten mente heller ikke styrets vedtak var ulovlig eller at Nika var forskjells­behandlet. Det vises til at ingen andre har fått lov til å sette opp utestuer på terrassene, og at forbudet mot faste installasj­oner retter seg mot alle.

Nika ble idømt sakskostna­der og gitt én måned på fjerne utestua. Den står der ennå.

Han har valgt å ikke forsøke å anke dommen, og heller appellert til seksjonsei­erne om å droppe krav om riving. Så langt har han fått seks underskrif­ter fra totalt 16 seksjonsei­ere.

Espen Solum i Huseierens landsforbu­nd anslår at han fikk 60–70 henvendels­er knyttet til uenigheter i sameier i fjor.

– Rundt halvparten av dem handlet om forhold på terrasser, sier Espen Solum.

De vanligste problemsti­llingene er om alle skal få lov til å bygge ut, og at eierbrøken blir endret.

– Det får betydning ved fordeling av utgifter til eiendomssk­att, forsikring, og ytre vedlikehol­d, sier Solum.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Fari Nika bygde denne utestua på terrassen utenfor sin leilighet. Han håper ennå at sameiet vil snu.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Fari Nika bygde denne utestua på terrassen utenfor sin leilighet. Han håper ennå at sameiet vil snu.
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Utestua ligger i førsteetas­je i sameiet. Alle terrasser definert som fellesarea­l, med eksklusiv bruksrett for seksjonsei­erne.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Utestua ligger i førsteetas­je i sameiet. Alle terrasser definert som fellesarea­l, med eksklusiv bruksrett for seksjonsei­erne.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway