Fædrelandsvennen

Uten varige mén etter skrekkulyk­ke

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no TEKST: richard.nodeland@fvn.no

19 år gamle Marie Frivold falt mellom 30 og 60 meter ned den stupbratte fjellsiden på Hovden, men kommer fra dramaet uten varig mén.

– Hun er jo kraftig forslått, har fått hjerneryst­else og brukket to ribbein. Men dette kommer til å gå fint. Marie hadde englevakt, sier mamma Maren Frivold.

Hun har tilbrakt tiden sammen med datteren på Oslo Universite­tsykehus Ullevål etter ulykken skjaertors­dag. 2. påskedag ble Marie overflytte­t til Sørlandets sykehus i Kristiansa­nd.

Ulykken skjedde ved 15-tiden. Marie var på toppen av Hovdenut som er like vest for Hovden sentrum og Fjellparke­n. Her var hun en del av et følge på tre personer på toppen av fjellet som er på 1119 meter.

SPEEDRIDIN­G

Marie går på ekstremspo­rtlinja ved Voss Folkehøgsk­ule. De to andre hun var med er en medelev og laerer på folkehøgsk­olen, Lars Haukom. De drev på med såkalt speedridin­g som er bruk av paraglider på ski.

– Marie og medeleven var begge på Hovden med familiene sine. Vi hadde avtalt at hvis de skulle ut og fly speedrider i påsken, så skulle jeg vaere med for å vise dem hvor det var trygt å fly, sier Haukom.

På toppen bestemte de seg for at kun Haukom og medeleven skulle fly ned, mens Marie skulle stå på ski tilbake.

Vinden var for sterk for henne som ikke er fullt utlaert i speedridin­g.

Maren Frivold forteller at datteren har fortalt at da hun ble alene på toppen tok av seg skiene for å gå fram mot kanten for å sjekke hvor hun kunne renne ned.

Da falt hun.

– Hun kan ikke huske akkurat hva som skjedde og hvorfor hun falt, men det var jo en del vind på toppen som kan ha medvirket, sier Maren Frivold.

Heldigvis hadde hun sikkerhets­utstyr på seg som ryggskinne og hjelm.

– Uten sikkerhets­utstyret kunne dette gått mye verre, sier moren.

Arild Isaksen har hytte like ved Hovdenut og satt på verandaen. Han sier han hørte et brak og deretter så deler av fallet.

– Jeg skrek til dattera at hun måtte ringe 113 før jeg hev på meg skiene og spurtet opp fjellsiden, forteller Isaksen som var førstemann til å nå jenta.

Marie falt ikke rett ned, men kast i kast langs fjellsiden. – For å vaere aerlig, trodde jeg ikke hun hadde overlevd, sier Isaksen.

BRYSTSMERT­ER

Han forteller at hun var helt klar, og svarte greit på det han spurte om.

– Hun kunne bevege på armer og bein, men klagde på smerter i brystet, sier Isaksen som anslår at hun har falt mellom 30 og 60 meter.

Marie ble sendt til Oslo universite­tssykehus med helikopter der hun ble holdt i kunstig koma i et halvt døgn før legene kunne slå fast at hun hadde kommet fra den dramatiske hendelsen uten alvorlige skader.

– Det var noen nervepirre­nde timer før vi fikk vite at det kommer til å gå bra, forteller Maren Frivold.

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Marie Frivold er ei svaert aktiv idrettsjen­te som går på ekstremspo­rtlinja til Voss Folkehøgsk­ule.
FOTO: PRIVAT Marie Frivold er ei svaert aktiv idrettsjen­te som går på ekstremspo­rtlinja til Voss Folkehøgsk­ule.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway