Fædrelandsvennen

– Jeg ble ikke trodd av rektor

- TEKST: EIVIND KRISTENSEN eivind.kristensen@fvn.no

Fylkesmann­en mener Wilds Minne skole brøt opplaering­sloven overfor tre barn. En mor og en far opplevde at deres varsler ikke ble tatt på alvor.

Det kommer fram i ferske vedtak fra Fylkesmann­en knyttet til tre elever. Konklusjon­en er at barneskole­n ikke gjorde lovpålagte undersøkel­ser og ikke satte inn tiltak for sikre elevene et trygt og godt skolemiljø.

– Jeg opplevde å ikke bli trodd av skoleledel­sen og rektor, og måtte gå gjennom en kamp, som ikke burde vaert nødvendig, sier mor til to av barna til Faedreland­svennen.

Rektor Anne Marie Mauland Mansoor ønsker ikke å kommentere saken.

Faedreland­svennen skrev nylig at et eksternt selskap gransker store samarbeids­problemer mellom rektor og foreldre på skolen. Meldinger til kommunen går på at mobbesaker ikke blir håndtert på en god måte.

LOVEN SKJERPET

I august i fjor ble opplaering­sloven skjerpet, og det er nå lovfestet at skolene skal ha nulltolera­nse mot mobbing og andre krenkelser.

Skolene har nå en «aktivitets­plikt», med tydelige krav til hva som skal gjøres når de får opplysning­er som gir grunn til mistanke eller kjennskap til at en elev ikke opplever å ha det trygt og godt på skolen. Elevens egen opplevelse er avgjørende for om man skal handle.

Etter lovendring­en har Fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder fått fire klagesaker fra foreldre på Wilds Minne skole.

En sak ble avsluttet fordi eleven byttet skole. I de øvrige er det vedtatt at skolen ikke hadde oppfylt aktivitets­plikten overfor barna da Fylkesmann­en mottok klagene, de to første i midten av januar i år og den siste midten av februar.

Faedreland­svennen har fått innsyn i sakene, som er svaert like.

«Fylkesmann­en kan ikke se at skolen snarest satte i gang å undersøke. Slik saken er framstilt fra skolens side, har skolen uten og ha undersøkt med eleven, konkludert med at hendelsene som har vaert, er innenfor rammen av hva som er påregnelig jf. paragraf 9A-3 (opplaering­sloven), da skolen viser til at ikke enhver kritisk ytring eller uenighet mellom elevene er ment å omfattes», heter det i et av vedtakene.

– BAGATELLIS­ERTE

Moren til to barn varslet skolen i desember i fjor om en utrygg skolehverd­ag for barna. Hun opplevde at rektor bagatellis­erte hendelsene og ikke satte inn tilstrekke­lige tiltak.

– Skal et barn tåle å bli krenket? Det er helt klart at slik det har vaert er helt uakseptabe­lt, sier mora til Faedreland­svennen.

Fylkesmann­en legger nå til grunn at barna har opplevd fysiske krenkelser på skolen.

I den tredje saken ble skolen varslet av en far i slutten av januar i år.

«Far opplevde at rektor ikke lyttet til (barnets navn, sladdet i vedtaket) og inntrykket han fikk etter møtet var at rektor mente at (barnets navn) måtte tåle dette», heter det i den tredje saken.

Her legger Fylkesmann­en til grunn at barnet opplever ikke å ha det trygt og godt på skolen.

Etter at Fylkesmann­en kom inn i saken har skolen undersøkt og utarbeidet individuel­le aktivitets­planer for alle tre barna. Fylkesmann­en og de foresatte er fornøyd med tiltakene som er valgt. I tillegg har kommunens mobile team bistått skolen siden før jul og skal fortsette med å observere miljøet.

«Fylkesmann­en anser det viktig at skolen fremover tar foresattes bekymringe­r på alvor, og at elevens syn legges til grunn, for å vurdere tiltak som skal settes inn», heter det i alle vedtakene.

Oppvekstdi­rektør Svein Ove Ueland i Kristiansa­nd ønsker ikke å kommentere kritikken før undersøkel­sen de selv har bestilt er ferdig.

– Noen ganger, ikke bare på Wilds Minne, gjør ikke skolen alt det de skal gjøre, eller de dokumenter­er ikke det de har gjort. Da fører en slik tilbakemel­ding til at de får rettet det opp og satt i gang nødvendige tiltak, sier Ueland i en generell kommentar.

70 SAKER I AGDER

Fylkesmann­en har mottatt til sammen 70 saker knyttet til skolemiljø på skoler i Agder siden lovendring­en.

– Er det flere slike saker på Wilds Minne enn andre skoler?

– Fremdeles har vi mange skoler i Aust- og Vest- Agder vi ikke har mottatt henvendels­er på. På noen skoler har vi et par, men vi har også skoler vi har mottatt tilsvarend­e antall henvendels­er på, sier Silje Årnes Lauvrak, rådgiver i Utdanning- og Barneverns­avdelingen.

 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Hun er mor til to barn ved Wilds Minne skole i Kristiansa­nd. Fylkesmann­en legger nå til grunn at de har vaert utsatt for fysiske krenkelser på skolen.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Hun er mor til to barn ved Wilds Minne skole i Kristiansa­nd. Fylkesmann­en legger nå til grunn at de har vaert utsatt for fysiske krenkelser på skolen.
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Wilds Minne skole ligger på Lund i Kristiansa­nd, og har elever fra første til sjuende trinn.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Wilds Minne skole ligger på Lund i Kristiansa­nd, og har elever fra første til sjuende trinn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway