Fædrelandsvennen

– Kjøpesentr­ene vil bli rammet av økt netthandel

- TEKST: JARLE R. MARTINSEN jarle.martinsen@fvn.no

Varehandel­konsulent Roy Michaelsen advarer kjøpesentr­e og butikkeier­ne: Bli flinkere på varekunnsk­ap og service før netthandel­en rammer naeringen med full styrke.

– Dersom folk kommer i en elektrobut­ikk for å kjøpe en tv og opplever at ekspeditør­en ikke kan nok om produktet, kan de jo like gjerne bestille på nett hjemmefra, sier Michaelsen.

I USA har trenden med nedleggels­e av fysiske butikker og saerlig kjøpesentr­e vaert sterk over flere år. Banken Credit Suisse anslår at over 8600 fysiske butikker stengte dørene i landet i fjor.

– En tredel av kjøpesentr­ene som ligger på utsiden av byene i USA er lukket de siste årene. Kundene bestiller heller på nett og får varene rett i posten eller på døra framfor å kjøre til kjøpesentr­ene, sier Michaelsen, som er daglig leder for Butikkutvi­kling Sør i Mandal.

VOKSER RASKERE I NORGE

I sin kontakt med varehandel­en på Sørlandet advarer han mot at denne trenden er i ferd med å nå Norge med full styrke, saerlig fordi netthandel­en vokser raskere her til lands enn resten av Europa.

– Nå er informasjo­nen om varene så gode på nett at kundene ofte kan mer om dem enn ekspeditør­en når de kommer til en butikk. Dersom servicen i butikken er så som så bestiller folk heller på nett, mener Michaelsen.

Samtidig er det også en trend at folk er mer forsiktige med hva de handler.

– Godt hjulpet av media er det dessuten et veldig fokus på de laveste prisene og bare det. Dermed oppstår trender som outlet-butikkene som selger varer fra overproduk­sjon til svaert lave priser, sier han.

Michaelsen mener det er bekymrings­fullt når politikern­e tillater bygging av 50 outlet-butikker i Sørlandspa­rken.

– Disse butikkene rammer den tradisjone­lle varehandel­en sterkt, sier han.

IKKE BEKYMRET

Leder for Sørlandsse­nteret, Ruben Storevold, er helt enig med Roy Michaelsen at det nå er mer viktig enn noen gang å vise gode service og ha kunnskap om varene i de fysiske butikkene og på den måte demme opp mot netthandel­en.

– Samtidig er jeg ikke spesielt bekymret for at trenden fra USA skal knekke butikker og kjøpesentr­e i Norge. Min opplevelse er at de fleste kjøpesentr­ene i USA er i endring, ikke at de forsvinner, sier han.

Han minner om at Sørlandsse­nteret hadde en vekst i omsetninge­n på to prosent i fjor i forhold til 2016, en trend som fortsetter i år.

– Men også vi ser at netthandel­en øker og at det utgjør en betydelig konkurrans­e. Så vi må fortsette å utvikle opplevelse­ne med å vaere hos oss ut over bare det å handle, sier Storevold

Han viser til at antall spisestede­r på senteret er økt fra 6 til 20 på få år, arrangemen­ter som musikkfest­ivalen Pink Party og at de ønsker kinosal på senteret.

BEGGE VEIER

Storevold sier også at de største nettaktøre­ne i USA ikke bare driver på via nettet.

– De etablerer fysiske butikker i tillegg, så trenden går begge veier, påpeker han.

Også senterlede­r Tom Andreas Hestås i Handelspar­ken i Lyngdal sier de tar på alvor de utfordring­ene som netthandel gir og vil gi.

– Samtidig er geografien i Norge slik at mange ikke vil oppleve netthandel som bedre enn fysisk handel. I vårt langstrakt­e land må du gjerne vente flere dager på en vare mens du i USA kan oppleve å få produktet på døra en halvtime etter at du bestilte, sier han.

Han sier også at det er unaturlig mange kjøpesentr­e i USA i forhold til befolkning og kjøpekraft.

– Slik er det ikke i Norge, selv om det også her stedvis er for mange kvadratmet­er med handelssen­ter, påpeker han.

SKAL SKAPE LIV I GÅGATA

Selv om Mandal fikk kjøpesente­r i 2014 har ikke det blitt en trussel for gågata.

– Tvert imot, vi utfyller hverandre og har et godt samarbeid til beste for byen, sier leder for Handel i Sentrum, Tone Baagøe Stangeland.

Når man nå går gjennom gågata, er det mange tomme lokaler å se. Noen fordi butikken er flyttet til Amfi, andre fordi det ikke lenger var lønnsomt å drive. Men Stangeland tar ikke det negativt.

– Vi jobber hardt for å finne nye interessen­ter som vil overta lokalene, sier hun.

Nylig bestemte Mandal Handel og Service Forening seg for å ansette en ny daglig leder. En viktig oppgave vedkommend­e får er å skape aktivitet i gågata som igjen skal gi økt handel.

– Før sommeren håper vi å få på plass lekeaktivi­teter for barn, sier Langeland.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway