Fædrelandsvennen

Vil vil ha et levende torv med masse torvboder?

Jeg gikk på Katta fra 1963-68. Da var det ikke 3 torvboder, men et mylder! Blomsterbo­der og boder med frukt og grønnsaker, og da vi begynte på gymnaset i -65, fikk vi endelig lov til å gå på byen i storefri.

- LIV STRØMME HØYLAND Kristiansa­nd

Da sikret vi oss alltid store poser med sunn frukt, selv om mange også måtte innom Grøntoft og kjøpe seg en tolvøres. Min far åpnet byens første supermarke­d da Norske folk-bygget ble reist. Men det var aldri snakk om at torvet måtte bli mindre på grunn av konkurrans­en.

Ja, det er riktig at torvbodene var på Øvre Torv. Hvorfor? Fordi Nedre Torv var fullt av holdeplass­er for bybussen. Det var ikke noe torv mellom Kirkegata og Markens og heller ingen «gågade» i Markens. Nå fryder vi oss over Markens, men hva annet kan gi oss bedre vårstemnin­g etter en snørik vinter, enn nettopp blomstervo­gna til Tormod Olsen?

Og vi ønsker å se hans blide åsyn, nettopp når vi beveger oss i Markens. N å har vi endelig fått tilbake et stort, flott torv, etter at vi i 2 år har måttet tåle høye sperringer, en øredøvende støy fra digre anleggsmas­kiner og en nesten ufremkomme­lig passasje mellom Tollbodgt. og Rådhusgt. Mange cruisepass­asjerer vil om ikke lenge strømme til byen. Og alle vil spør etter torvet som per definisjon skal vaere et sydende mylder av nettopp torvboder. Selv bodde jeg i mange år i Israel. Både Haifa, Tel Aviv eller Jerusalem ville vaere utenkelig uten de mange «shukene», der det myldret av sesongens frukt og grønnsaker, og der torvhandle­rne høylytt fallbød sitt uovertrufn­e vareutvalg.

Hver fredag morgen dro jeg selv på byen med min tomme trillevogn som etter hvert ble stappfull av poteter, grønnsaker og frukt og kanskje noen lekre kylling sch ni t z ler. Det var skikkelig tungt å bringe ukas rasjon til hus. (I Haifa er det mange bratte baker og et utall lange trapper). Kolonialva­rene kom i neste pulje, og så var det blomstenes tur. Det var ikke få buketter på 20 duggfriske roser som fant veien til hjemmet vårt i Meirgata. Og når den årlige sommerferi­en til Norge sto for døren, kunne vi godt bringe med oss 100 praktfulle roser til 2-3 kroner stykke, diverse kilo med sesongens friske aprikoser, og gjerne noen avokado og mango også. Slike eksotiske frukter fantes ikke i Norge på 80-tallet.

Eller er det kanskje noen som har vaert i Kairo uten å ta turen til den enorme «suken» der en kunne få kjøpt alt fra halstørkla­er, underbukse­r og strømper til de lekreste, fargerike skjørt og t-skjorter, samt alle tenkelige og utenkelige grønnsaker og frukter, vel og merke sesongens produkter. Man kunne nemlig ikke få tak i druer om våren eller ferske aprikoser til jul. Nei, da måtte man pent vente til sesongen. Men poteter, agurk og tomat fantes alltid. Da bestemte tilgjengel­igheten i markedet kiloprisen. Eller har du noen gang sett en europeisk storby som mangler torv? N ei, Torvet er selve nerven i byen. Vi er glad for alle restaurant­ene som omkranser vårt nye Nedre Torv! De har sannelig ikke hatt det lett i en lang anleggsper­iode. Men et levende torv, med et mylder av boder, vil ikke bringe faerre restaurant­gjester, snarere flere! Jeg er også stolt over den flotte parkerings­kjelleren under Torvet og de fine, nye forretning­ene i strøket. Nå kan bilturiste­ne både finne fram til et trygt sted å plassere bilen mens de vandrer rundt og shopper, og ikke minst viktig; de kan finne tilbake til bilen! For parkerings­kjelleren, ligger jo nettopp under Torvet midt i byen. Ja, nå begynner vi virkelig å få tilbake et levende bysentrum!

Og hvis folk vil ha et godt måltid mat, er det ikke vanskelig å finne en restaurant. En blir ikke forstyrret av verken blomsterbo­den, smultrings­bua, eller for den saks skyld pizzaboden. Hvis noen har behov for å sette seg ned for å nyte et godt måltid mat, kan de styre mot en av de mange restaurant­ene. Trenger en derimot en rask matbit for å stille den verste sulten før middag hjemme, er pizzavogn og smultrings­bu og kanskje et sted de tilbyr varme, nystekte fiskekaker, svaert kjaerkomne. Jeg minnes de fristende, nystekte delikatess­ene fra Jonassen på torvet. De kunne få en gymnasiast­s tenner til å løpe i vann. V i ser frem til en god vår og sommer, og ønsker lykke til både til de mange restaurant­ene som omkranser Torvet og, forhåpentl­igvis, til et mylder av torvboder på nedre torv, der det også vil bugne av frukt og fristende baer og nye, friske grønnsaker. Men blomsterbo­den til Tormod vil vi ha ytterst mot Markens slik at han fortsatt kan sette mot i byens befolkning og si at nå er våren rett rundt hjørnet.

Men et levende torv, med et mylder av boder, vil ikke bringe faerre restaurant­gjester, snarere flere.

 ?? FOTO: VEGARD DAMSGAARD ?? – Hva annet kan gi oss bedre vårstemnin­g etter en snørik vinter, enn nettopp blomstervo­gna til Tormod Olsen? spør kronikkfor­fatteren.
FOTO: VEGARD DAMSGAARD – Hva annet kan gi oss bedre vårstemnin­g etter en snørik vinter, enn nettopp blomstervo­gna til Tormod Olsen? spør kronikkfor­fatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway