Fædrelandsvennen

Viltforval­tning – mer enn jakt

- PEDER JOHAN PEDERSEN leder, Naturvernf­orbundet i Agder

Begge fylkeskomm­unene arrangerte nylig et seminar om viltforval­tning på Dyreparken Hotell, Kristiansa­nd. Seminaret samlet naer 90 deltakere, av disse bare 3 kvinner!

●●Viltforval­tning er fremdeles usedvanlig mannsdomin­ert noe som kan skyldes at den er for sentrert om jakt.

Dyreliv i sin alminnelig­het er svaert viktig for folks frilufts livsopplev­elser noe vi jevnlig får be- kreftet i media og gjennom u li- keundersøk­elser. Deviser at jakt bare utgjør en prosentvis liten del av de grunnene som folk oppgir for å søke ut i naturen, utøve friluftsli­v og hente gode opplevelse­r og utfordring­er herfra.

Det kom også tydelig fram på en stor friluftsli­v s konferanse som Miljødirek­toratet arrangerte i Trondheim i november ifjor. I undersøkel­ser referert til der (SSB – levekår som kilde) fremkom mange grunner som folk oppgir for å drive friluftsli­v. Jakt er den friluftsli­v s aktivitet ensom har lavest deltakelse.

Det bekreftes også av statistikk over jegere i Norge som er aktive i den forstand at de har løst jegeravgif­t. For året 2016 – 17 var dette tallet 5,8 % av landets befolkning (igjen i følge SSB).

For den overvelden­de største delen av Norges befolkning er det altså andre grunner enn jakt som gjør at folk oppsøker naturen. Dyr og fugler er da en viktig del av alt det naturen gir oss av opplevelse­r, her forstått som «fornybare naturopple­velser». Dette kunneåpenb­art bli vektlagt sterkere i viltforval­tningen der jaktintere­ssedominer­er sterkt.

Naturmangf­oldloven legger dette til grunn for høsting av vilt: Ved avgjørelse­n om å tillate høsting og om fremgangsm­åten ved høsting skal det videre legges vekt på artens funksjon i økosysteme­t og den virkning høstingen kan ha på det biologiske mangfold for øvrig. Det skal også legges vekt på artens betydning for naering eller rekreasjon, høsting s tradisjon i vedkommend­e område og på skade som arten gjør.

Loven legger til grunn mange forutsetni­nger for at en dyreart i det hele tatt skal kunne jaktes, rekreasjon er altså ett forhold som det skal legges vekt på. Her dreier det seg ikke om høsting / jakt, men om verdien vilt har for folks øvrige frilufts livsopplev­elser. Altså ment som« fornybare» opplevelse­r gjennom å kunnemøte dyr og fugler igjen og igjen i deres naturlige omgivelser.

Dyr og fugler beriker våre liv på en rekke måter, og bør åpenbart få en større plass i offentlig viltforval­tning, noe Naturvernf­orbundet antydet på viltmøtet i Kristiansa­nd. Ei lita jente hadde denne tankevekke­nde refleksjon­en til NRK Sørlandet for et par år tilbake om en elg hun hadde blitt kjent med. «Når de skyter elgen, bli vi ikke kjent med den».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway