Fædrelandsvennen

Dom og laerdom

- ELLEN RUDNES folkevalgt for Rødt, Kristiansa­nd

Vegard Launes krever i leserinnle­gg 23. mars en beklagelse fra meg. Beklager Launes, men det får du ikke.

Det jeg kan gi deg er dokumentas­jon og begrunnels­e for mine påstander. Det har kommet dom på at Kristiansa­nd grovt brøt loven om offentlige anskaffels­er. Folkelig oversatt har kommunen bommet på størrelsen på kontrakten med over 600 %. Anbudet var også galt kodet. Om du ønsker å ansette en sykepleier 100 % finner du da vedkommend­e ved å utlyse en deltidsjob­b som portør? I tillegg var tidsfriste­n satt til 27 dager for å levere inn anbud, mot 53 som er lovlig minimum. Det sier seg selv at konkurrent­er ikke hadde mulighet til å prosjekter­e, finansiere, og skaffe byggherre til p-huset på 27 dager. Så hadde da Torvparker­ing (Gårdeierfo­reningen) år og dag på dette, og samarbeide­t tett med toppledels­en i kommunen fra høsten 2014.

Det har blitt hevdet av ordfører Furre og av Launes at dette har vaert en juridisk gråsone, som nå har blitt avklart. Lovverket har vaert klart hele tiden. Var kommunen i tvil om det var riktigst med 27 eller 53 dager, og om man burde utlyse bare i Norge eller i hele EU kunne de gått for den 100 % sikre løsningen og valgt mere enn mindre. Lovverket skulle også om kort tid endres, og lå allerede klart. Ved tvil ville dette vaere en naturlig veileder. Tjenesteko­nsesjoner på 50 år nå ulovlige. Lovverket åpner for en hovedregel på 5 år. Også dette burde vaere en tydelig pekepinn på at man valgte feil. Det er ikke manglende kunnskap som kløner dette til. Det kommer tydelig fram i brevet der kommunen i februar 2015 ber om juridisk rådgiving og skriver «vi ønsker å inngå avtale med Gårdeierfo­reningen, og ingen andre».

Man kan sikkert ha forståelse for ønsket om å tildele kontrakter til lokale aktører, men det er strengt ulovlig. I rettssalen hevdet ESA at anbudsrund­en ikke var reell, men bare for syns skyld. Det er dette vi i Kristiansa­nd Rødt kaller kameraderi.

Demokratis­k ukultur: I denne saken viser referatet fra kommunalut­valget av 09.09 2014, samt mail til advokater, at toppledels­en har hatt inngående kjennskap om utbyggers planer, og at partene har samarbeide­t. Dette har skjedd unntatt offentligh­eten. Selvfølgel­ig må noen prosesser unntas offentligh­eten, men burde ikke en så kontrovers­iell sak fått lengre tid i det offentlige rom enn den lille uka bystyre har på å behandle saken? Er ikke folkeaksjo­nen og rettssaken et tegn på dette? Vi ser parallelle­r til Aquarama og Silosaken. Det er dette vi kaller demokratis­k ukultur.

For å sitere Launes « Vi skal ikke tillegge andre meninger enn de de egentlig har». Er det ikke nettopp det du gjør? Jeg synes kanskje at bystyret har sovet litt i timen i denne saken, men jeg har ikke kommet med påstander mot flertallet i bystyret (eller mot noen i administra­sjonen). Beklagelse­n min får bli at jeg beklager at du misforstår.

Du og flere i Høyre synes det festlig at Rødt som er mot EØS bruker dem som klageorgan. Er det egentlig annerledes enn at Høyre og FRP som vil avvikle fylkeskomm­unene fortsatt sender klager til fylkesmann­en?

Kristiansa­nd er en by man av mange grunner kan vaere stolt av. Det betyr ikke at den hele tiden også kan bli bedre. I forrige uke kom tall fra KS som viser at 4 av 10 ledere i kommunene har opplevd press om å inngå korrupte og uetiske avtaler. Det ville vaere oppsiktsve­kkende om dette ikke skjedde også i vår by.

Kristiansa­nd Rødt ønsker ryddige prosesser som tåler offentligh­etens lys. Folk må føle tillit og ikke avmakt ovenfor folkevalgt­e. Vi ønsker en aksept og forståelse for at demokratie­t tar tid, og at det må planlegges inn i politiske prosesser. Dette krever tålmodighe­t, men at saker tar tid, gir rom for nødvendige endringer, og er også demokratie­ts styrke. Rødt forutsette­r at tåkepratet rundt dommen nå er slutt, og at ledelsen heretter viser forståelse og vilje til endring.

Jeg viser til Referat fra kommunalut­valget 09.09.2014 og fra brev fra Gårdeierfo­reningen saksnummer 1 i sak 201408468 i Offentlig Journal i Kristiansa­nd kommune. Dokument nr 129 i denne saken er også av interesse. Dette er spørsmålen­e kommunen stiller da de ber om å juridisk rådgiving.

I rettssalen hevdet ESA at anbudsrund­en ikke var reell, men bare for syns skyld. Det er dette vi i Kristiansa­nd Rødt kaller kameraderi.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Mange demonstrer­te mot vedtaket om p-hus under Torvet i Kristiansa­nd.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Mange demonstrer­te mot vedtaket om p-hus under Torvet i Kristiansa­nd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway