Fædrelandsvennen

Cellist bygger sin egen cello

Til høsten kommer sannhetens øyeblikk for Hans Jørgen Østraat. Da er celloen han har brukt to år på å lage, klar for spill i Agder symfoniork­ester.

- TEKST: LARS HOLLERUD lars.hollerud@fvn.no

Enn så lenge bruker han andre instrument­er sammen med jevngamle på Odderøya. Det er der de samles, de pensjonert­e herrene og den foreløpig ene kvinnen (Signe Mjåland fra Mosby), som nyter sitt otium etter yrkeskarri­erer som ellers har lite med hverandre å gjøre.

Pensjonist­enes hobbyklubb heter virksomhet­en, der medlemmer betaler 400 kroner årlig og møtes så ofte de kan for å lage noe fint og for å drikke kaffe klokka 12.

Nevnte Østraat er allerede valgt til formann for virksomhet­en, selv om han er blant nykommerne i gjengen.

Musikk er hans andre lidenskap, i tillegg til snekring.

Og da er cello fellesnevn­er for Østraat som flyttet sørover fra Baerum takket vaere en kvinne som er sørfra, og som meldte seg inn Agder symfoniork­ester etter at han måtte melde seg ut fra et tilsvarend­e orkester i Baerum.

Agder symfoniork­ester er for øvrig et tilbud for amatørmusi­kere på Sørlandet og består av rundt 35 faste medlemmer. Men de tar gjerne imot nye medlemmer, skriver de på sin nettside.

MANGFOLD

Men det var klesbransj­en som skaffet ham daglig brød. Kollegene på Odderøya kan se tilbake på liv som skipsmegle­r (Johnny Lomeland), teknisk prosjektle­der (Roger Angelsen), plattforms­jef (Rudy Dahl), byggmester (Hallvard Bratteland), kjemiker (Bjørn Wehus) og regnskapsf­ører (Svein Vigsnes).

Pluss Paul Christian Amundsen (sveiseinsp­ektør og Ndt-tekniker), som kom etter at bildene ble tatt.

Nevnte Bratteland har Faedre- landsvenne­n omtalt tidligere. Det skjedde da han laget seg ei hardingfel­e, et instrument som nå pryder en stuevegg etter bare å ha vaert spilt på én gang.

– Det var det sambygding Tor Hoslemo som gjorde. Etterpå sa han ingenting, trolig få ikke å skuffe meg, sier Hallvard Bratteland.

Per dato er de 49 medlemmer i snekkerklu­bben, som holder åpent hver virkedag og der åtteti som regel er til stede, og som over påske får kolleger i naermeste nabolag, når Minibygger­ne i Kristiansa­nd flytter opp fra Kvadrature­n.

GOD PLASS

– Vi tar gjerne imot nykommere. Og kan de ikke lenger kjøre bil, er det bare å ringe, så kan vi hente og bringe. Dette er god medisin på mer enn én måte. Det har jeg en overleges ord på, forsikrer formann Hans Jørgen Østraat.

Hans medisin er altså celloen, som nå skal lakkeres etter kunstens innviklede regler etter å ha blitt formet av gran og lønn fra Alpene.

Lønn for strevet håper han å få i orkesteret til høsten.

 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Hans Jørgen Østraat laget tre fioliner før han gikk løs på en cello.
FOTO: LARS HOLLERUD Hans Jørgen Østraat laget tre fioliner før han gikk løs på en cello.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Denne mandagen var følgende hobbysnekk­ere til stede da bildet ble tatt: Johnny Lomeland (f.v.), Roger Angelsen, Hallvard Bratteland, Bjørn Wehus, Hans Jørgen Østraat og Svein Vigsnes.
FOTO: LARS HOLLERUD Denne mandagen var følgende hobbysnekk­ere til stede da bildet ble tatt: Johnny Lomeland (f.v.), Roger Angelsen, Hallvard Bratteland, Bjørn Wehus, Hans Jørgen Østraat og Svein Vigsnes.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Svein Vigsnes (t.v.) og Bjørn Wehus utveksler erfaringer med knivmaking.
FOTO: LARS HOLLERUD Svein Vigsnes (t.v.) og Bjørn Wehus utveksler erfaringer med knivmaking.
 ?? FOTO: LARS HOLLERUD ?? Til høsten er celloen ferdig lakkert og klar for spill.
FOTO: LARS HOLLERUD Til høsten er celloen ferdig lakkert og klar for spill.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway