Fædrelandsvennen

Superaktue­lt om det å vaere statsråd

- TARJEI LEER-SALVESEN

DOKUMENTAR «Norske tilstander»

Ståle Økland Gyldendal

Timingen kunne neppe vaert bedre for en bok som belyser hvor utsatt jobben i Kongens råd kan vaere.

Landets viktigste jobber har ikke stillingsv­ern, har knapt noen rutiner for hvordan opplaering skal foregå, og en rekrutteri­ng som ofte kan vaere vanskelig å begripe for folk på utsiden.

Agnar Kaarbøs nye bok handler om rollen som statsråd. Medlemmene av regjeringe­n står i en skvis mellom hensynene til hva som er nasjonens beste, hva det politiske partiet de tilhører forventer av dem, og hva som står på dagsorden i fagdeparte­mentet de skal lede. Noen kommer til jobben med bred politisk erfaring, noen ganske få har fagkunnska­p på området de skal lede, og atter andre kommer nokså uforberedt til jobben fordi de har et politisk talent som sal dyrkes fram.

Kaarbø er ikke så synlig i denne boken, man hører først og fremst refleksjon­ene til en lang rekke spennende personer som har prøvd seg en eller flere ganger i Kongens Råd, og enkelte måtte gå av under dramatiske omstendigh­eter. Noen av dem fikk utrettet mye, men ikke alle. Her er navn som Kåre Willoch, Grete Faremo, Dagfinn Høybråten, Tord Lien, Bjarne Håkon Hanssen, Kristin Halvorsen og Kristin Clemet, for å trekke frem et utvalg. Kun én sittende statsråd bidrar i boka: Torbjørn Røe Isaksen.

Denne leser setter pris på at intervjuen­e er nokså likt bygget opp. Dermed får man godt fram både de like og de forskjelli­ge erfaringen­e dette persongall­eriet har gjort seg. Det styrker muligens teksten som fagbok. En ulempe er at man tar seg i å savne at Kaarbø slår seg litt løs som journalist. Teksten kunne blitt mer levende hvis noen av disse beretninge­ne ble brettet mer ut og man tillot seg noen flere digresjone­r. Og Kaarbø kunne med fordel analysert mer av funnene. Men når det er sagt, står intervjuen­e godt. Og de får i gang tankene hos leseren om hva som er mulig i en slik jobb, og hva som kreves.

I forrige uke ble boken brått uhyggelig aktuell.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway