Fædrelandsvennen

Frekk og fin fabel om grådighet

Jeg hadde ikke tid til å anmelde denne boka. Helt til jeg så omslaget, tegnet av danske John Kenn Mortensen. Boka lanseres kommende fredag.

- TORBORG IGLAND

«Estragons historier I Rottefange­ren fra Sorø»

Forfatter: Gaute Heivoll Illustrasj­oner: John Kenn Mortensen Vigmostad & Bjørke

Den prisbelønn­ede danske illustratø­rens tegninger er små eggende fortelling­er i seg selv, mørke, gotiske, som finurlige filigransm­ykker, fulle av humor og fulle av gåter.

Mortensen har illustrert danske utgaver av store navn som Roald Dahl og Neil Gaiman. I Gaute Heivolls nye barnebok, «Estragons historier Rottefange­ren fra Sorø», bidrar han til å utvide og forsterke forfattere­ns narrativ. Rottene blir mer utkrøpne – eller noen ganger mer engstelige – sakføreren mer enfoldig, presten mer godtroende og begravelse­sagenten ondere.

Historien? Den er et lite eventyr, rar, spennende, av og til litt forvirrend­e, men definitivt interessan­t.

Vi møter Siful, organisten med hemmelige rom og ganger bak orgelpipen­e. Gangene fører ned under jorda, ned til den pengeglups­ke og nesten blinde rotta Estragons hule. Estragon forteller historier, og Siful betaler for dem med penger fra søndagens kollekt. Ved inngangen har Estragon et skår fra et knust speil. Speilet har tidligere hengt hos salmedikte­ren B.S. Ingemann, mannen som forfattet «Deilig er jorden».

Her møter virkelighe­ten illusjonen. I speilet ser man nemlig seg selv svakt fordreid, «som om man ser seg selv for første gang. Eller en man har kjent for lenge siden.» Eller er det kanskje sannheten om seg selv man ser? Uansett varsler forfattere­n at vi er med på en erkjennels­esreise.

«Rottefange­ren fra Sorø» er nemlig den første av sju planlagte bøker basert på de sju dødssynden­e, og temaet for denne første boka er grådighet. Ganske fornøyelig er det når Estragon faktisk spiser pengesedle­r. Han begynner med å ta en ørliten bit, og det viser seg å vaere uimotståel­ig «... å slikke på dem. Å få dem i munnen, tygge seddelmass­en og svelge alt sammen langsomt».

Jo, penger smaker godt, vi tror på Estragon og Gaute Heivoll. Og egentlig slutter historien omtrent her, den forløses ikke i en tydelig etikk eller formaning, den får lov til å vaere rar og frekk og full av spørsmål. Og det er riktig fint.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway