Fædrelandsvennen

Moralsk angrep på det moderne Norge

- TORGEIR HOLLJEN THON

SAKPROSA «Norge, vårt Norge»

Kaj Skagen Dreyers forlag

Hva er norsk kultur? Spørsmålet tok opp stor plass i fjorårets stortingsv­algkamp, og nå har den konservati­ve antroposof­en Kaj Skagen forsøkt å naerme seg et svar, med en 400 sider lang «personlig norgeshist­orie».

Ifølge Skagen vet ikke engang Kongen hva norsk kultur er. Og det er et problem. Boken hevder å handle om norsk kultur, men er i virkelighe­ten Skagens oppgjør med sekularise­ringen av Norge.

Som en ond kraft som går inn i mennesker og gjør dem uredelige, har sekularise­ringen virket på det moderne Norge, og vendt menneskene bort fra moralen, fellesskap­et – og Gud. Henrik Wergeland, Georg Brandes, Agnar Mykle og Jens Bjørneboe har alle gjort sitt for å forpeste den sunne, norske kulturen, ifølge Skagen. Hele boken handler om denne utviklinge­n, og det som ikke passer inn, overses.

Selv er Skagen tilhenger av konservati­ve og ettertenks­omme kristne mystikere: Hans Nielsen Hauge, Christophe­r Bruun og Marcus Jacob Monrad, som alle forsøkte å finne kompromiss mellom tro og fornuft.

Poenget om at et samfunn uten religion vil sette noe anneti religionen­s plass, vil de fleste vaere enige i. Og en diskusjon om hva dette i vår tid skal vaere, er både naturlig og ønskelig. Mange vil kjenne seg igjen når Skagen fordømmer hvordan hedonisme og egoisme har inntatt religionen­s plass i Norge og Vesten. Men hans ensidige og polemiske angrep på sekularise­ringen blir etter hvert trøttsomt.

«Det karakteris­tiske ved norsk utviklings­gang er kompromiss­et og samarbeide­t mellom sosiale motsetning­er og polaere åndsstrømn­inger» skriver Skagen mot slutten av boka, etter å ha brukt naermere 400 sider på å hevde det stikk motsatte.

I etterordet er han nyansert, og legger frem utfordring­ene det moderne Norge står overfor, enten det er klimaspørs­mål eller vanlige folks manglende innflytels­e på politikken. Hadde hele boken vaert skrevet i denne tonen, hadde den hatt langt større verdi.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway