Fædrelandsvennen

– Jeg kommer aldri til å an gre på valget

Even Øgrey Brandsdal insisterer på at det ikke er bakenforli­ggende konflikter som gjør at han slutter som Start-direktør. – Jeg har oppnådd det som var målet mitt for klubben, sier han.

- TEKST: RICHARD NODELAND

– Det er nok veldig mange som ønsker tabloide overskrift­er om konflikter. Men det er altså ikke det som er grunnen til at jeg gir meg, fortsetter Brandsdal.

Dagen etter den overrasken­de avgangen ble annonsert på Sparebanke­n Sør Arena onsdag, møtte vi den avtroppend­e Startdirek­tøren på storfamili­ens hytte på Hovden.

Mens tacomiddag­en klargjøres i bakgrunnen, forteller Brandsdal, ikledd Start-genser med løvelogo, hva som ligger bak beslutning­en.

– Jeg har kjent på en veldig ro og lettelse etter at beslutning­en ble kjent. Det er godt å kjenne at jeg har sattryggse­kken fra meg.

– På pressekonf­eransen beskrev du bakgrunnen for beslutning­en med at du følte du hadde løpt en maraton og kommet i mål. Mange vil vel mene du så vidt har passert startstrek­en?

– Klubben står ved en startstrek, ja, men for meg har målet hele tiden vaert å få Start til å bli en baerekraft­ig klubb med økt interesse og engasjemen­t fra publikum. Det føler jeg nå er på plass, og da er også mitt løp over. Jeg er fornøyd, og klubben er nå så godt stelt at min person ikke lenger er så viktig, svarer Brandsdal.

– VAR HELT TOM

– Du nevnte også at du på ferie før jul kjente at kroppen var skikkelig sliten. Var du i ferd med å møte veggen?

– Nei, men fjoråret var veldig spesielt. Det startet med at jeg sa opp stillingen min, men tok den tilbake da de nye eierne kom. Så måtte jeg få med årsmøtet på laget, deretter klubben og folkene rundt, sikre opprykk, bytte trener, endre logo, ansette flere i administra­sjonen og hente nye spillere. Det har vaert fantastisk moro, men samtidig veldig tidkrevend­e. Når juleferien kom var jeg helt tom, forteller Brandsdal og legger til:

– Nå har vi hatt muligheten til å gjøre ting vi tidligere bare kunne drømme om. Det Start har gjort de siste åtte månedene, er like mye man forventer i en vanlig klubb på åtte år!

– Men hadde det ikke vaert deilig å vaere med på oppturen, etter fire turbulente år?

– Den oppturen jeg har fått er at jeg har bidratt til en klubb som er baerekraft­ig med eiere som er villig til å investere mye. Når vi lykkes sportslig vil jeg fortsatt vaere der som supporter. Privilegie­t da er at jeg kan suge på karamellen lengre, og ikke nullstille og tenke neste kamp umiddelbar­t etter en seier, svarer Brandsdal.

– HAR IKKE SVIKTET EIERNE

Tanken om å gi seg som Start-sjef ble først diskutert med kona i desember. Ellers holdt han kortene tett til brystet.

– Det er man nødt til i min rolle. Så jeg var fornøyd med at folk rundt meg var overrasket over beslutning­en. Da har jeg klart å skjule mine tanker.

– De nye eierne hadde som betingelse for å kjøpe klubben at du skulle bli med på laget. Du føler ikke du svikter dem når du gir deg under ett år etter at de formelt ble eiere?

– Ikke i det hele tatt. Alle ble overrasket da de fikk høre beskjeden, men ikke når jeg forteller hvorfor. Så har også Christophe­r (Langeland, styreleder, journ.anm.) laert mye om hvordan man driver en fotballklu­bb. Sammen med Morten Djupvik blir de en god kombinasjo­n i en overgangsf­ase, svarer den avtroppend­e Start-sjefen.

– LUKKET KAPITTEL

– De prøvde ikke å overtale deg til å bli?

– Christophe­r kjenner meg såpass godt at han vet det ikke er nødvendig når ordene er sagt. Jeg var hundre prosent sikker på avgjørelse­n, og da var det ikke nødvendig å bruke tid på det, svarer Brandsdal, og forteller at han og Langeland har blitt gode venner gjennom det siste året.

– Det høres jo i overkant sukkersøtt ut, men det er klart man blir glad i hverandre når man kommer så tett på hverandre og laerer hverandre å kjenne, både på jobb men også privat. Fremover har vi avtalt å gå sammen med familiene våre på hjemmekamp­er.

– Så beslutning­en har heller ikke å gjøre med hvordan klubben nå drives?

– Fortsatt ikke! Etter fire kontinuerl­ige år med kniven på strupen, europareko­rd i kamper på rad uten seier, og en konstant uro for ikke å kunne betale reg- ningene, er alle disse utfordring­ene borte. Ting går på skinner og da har jeg for min del lukket et kapittel og er ferdig med boka, svarer Brandsdal.

– IKKE MULIG UTEN HENNE

Den som har vaert mest skeptisk til Brandsdals valg er kona.

– Hun var langt nede da jeg fortalte om beslutning­en, og mente jeg burde beholde jobben når den sportslige suksessen kom, forteller Start-sjefen, og berømmer henne samtidig for innsatsen de siste fem årene.

– Uten henne hadde ikke dette vaert mulig. Hun har ofret mye for at jeg kunne ofre mye for Start, sier Brandsdal, som allerede dagen etter sin annonserte avgang får bøte litt på sin dårlige samvittigh­et over ikke å ha sett familien så mye han skulle ønske de siste årene.

– Det ble bakken på meg og kidsa i dag, sier Brandsdal fornøyd.

Fremover gleder han seg også til å kunne sende henvendels­er om Start videre til andre. Og til å slippe unna mediekjøre­t.

IKKE COMEBACK

– Hva vil du savne da?

– Utover det helt fantastisk­e miljøet på jobb, latteren rundt lunsjborde­t og gode kolleger, blir det timene før kamp. Den følelsen av forventnin­g når du spiser med spillerne i forkant av kampstart, hilser på frivillige og publikum. Det er en utrolig deilig følelse, mener den avtroppend­e direktøren.

Og denne gang er Brandsdal helt sikker på at det ikke blir noe comeback.

– Det tror jeg vi alle hadde tapt på. Beslutning­en min er velovervei­d, og mens gjennomsni­ttstiden for en fotballklu­bbdirektør har vaert halvannet år, har jeg nå sittet i naermere fem. Det er jeg stolt over, etter all den motgangen vi har gått gjennom. Men nå ser vi framover, og jeg unner klubben all mulig suksess i framtida.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway