Fædrelandsvennen

Ap vil ha barnevern uten business

- KARI HENRIKSEN Stortingsr­epresentan­t, medlem av familie og kulturkomi­teen

Ingen er mer sårbare enn barn som sviktes av sine foreldre eller foresatte. Derfor har vi et barnevern som vi i fellesskap betaler for.

●●Ap mener at dette må driftes av dem som har barnets beste som eneste mål, av ideelle og offentlige aktører. Kommersiel­le selskaper vil alltid, per definisjon, ha som hovedmål å tjene penger. De er velegnet til mye, men ikke til å ta hånd om samfunnets mest sårbare.

Når det kommer forslag som rokker ved interessen­e til kommersiel­le investorer, rykker Høyre ut på instinkt. Jf. Petter Jørgensens innlegg i avisa 21/3. Det er litt trist å se. De som har mye penger, burde jo oppfordres til å investere i nye ideer og oppfinnels­er, til å ta risiko. Dette incitament­et svekkes når man sier vaer så god, kom og forsyn dere av fellesskap­ets midler, med utsikt til trygge, store overskudd.

Bevilgning­ene til øremerkede stillinger i kommunalt barnevern gikk markant ned etter at Solberg-regjeringe­n tok over. Det viser en nylig utarbeidet oversikt fra Stortinget­s utrednings­seksjon. Jørgensen nevner ikke dette. Og han nevner ikke de ideelle aktørene med et ord, slik de heller ikke blir i høyreparti­enes regjerings­erklaering fra Jeløya. Der heter det tvert imot at det ikke spiller noen rolle hvem som driver tiltakene. Men det gjør det, noe Jørgensen selv illustrere­r med sin understrek­ing av hvor lett det skal vaere for kommersiel­le barneverns­aktører å bli tatt ut av business. Våre mest sårbare barn sliter med mye. Flytting på grunn av konkurs, bør ikke komme i tillegg.

Barneverne­t er langt fra godt nok i dag, der er vi enige. Men det er misforståt­t å tro at løsningen er mer anbudsbyrå­krati og konkurrans­e om fellesskap­ets penger mellom kommersiel­le selskaper – gjerne børsnotert­e, internasjo­nale, registrert i skattepara­dis. Dynamikken vi trenger for å utvikle barneverne­t til det bedre, ligger i samspillet mellom offentlige og ideelle aktører som har barnets beste som mål, og kun det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway