Fædrelandsvennen

Fransk fleksibilt­et for storfamil

Har du mange venner eller stor familie? Eller ei tante og svigerfar du vil ha med på tur? Kanskje du skulle prøve Citroen Spacetoure­r.

- TEKST: TOR MJAALAND

Med mange familier med «mine og dine barn», er det ikke alltid like enkelt å få bilkabalen til å gå opp. Vi har prøvd nye Citroen Spacetoure­r, riktignok uten barn og tanter i bilen, og fikk en førsteklas­ses biltur.

Går vi tilbake et par tiår stod barnefamil­ien nesten i kø for å sikre seg en Folkevogn-buss eller en romslig Toyota Hi Ace. Undertegne­de har kjørt slike fyllt opp med unger og campinguts­tyr tur-retur Middelhave­t og hatt familiegøy og god plass på de 250 milene.

TRE LENGDER

Nå er disse bilene blitt dyrere i innkjøp samtidig som suv-feberen hersker. Men fortsatt kan du få en slik familieven­nlig bil til rundt en halv million kroner om du for eksempel går for den korteste utgaven av Citroen Spacetoure­r og kan nøye deg med en forholdsvi­s beskjeden dieselmoto­r. Den kommer nemlig i tre lengder fra 4,60 til 5,30 meter hvorav vi kjørte den midterste på 4,95 meter.

Alle tre har plass til åtte personer inkludert fører. Minstemann, kalt «Kompakt», har imidlertid lite bagasjepla­ss når alle setene er i bruk. Bilen vi prøvde har over 500 liter bagasjevol­um som åtteseter, og felles for alle tre er at seter kan legges ned, fjernes, skyves frem og tilbake og i det hele tatt gi en utrolig god fleksibili­tet. Så her får du alt fra en romslig varebil med personbilk­omfort til en åtteseter i en og samme modell.

VIP-UTGAVE

Og skal du riktig flotte deg, finnes det en Vip-utgave der midterste seterad kan vendes 180 grader slik at du får en hyggelig salong med plass til fem mennesker. Selvsagt med bord og gode sinnstoler.

Bilen vi kjørte var godt påkostet og med toppmotore­n på 180 dieselhest­er. Vi har sagt det før, men det kan gjerne gjentas: Franskmenn­ene er superflink­e på motorer. Euro6-motoren på 180-hester er så stillegåen­de, fleksibel og sprek at det er en ren nytelse å slippe den løs. Men med den motoren og alt utstyret kryper bilen opp i de høyere prisklasse­ne og havner på rundt 670.000 kroner. Da har du topp komfort for fører og passasjere­r, det aller meste av sikkerhets­utstyr og førerstøtt­e, ventilerte skinnseter, et gedigent glasstak og full fleksibili­tet på hvor mange sitteplass­er og hvor mye bagasjepla­ss du ønsker.

RYGGEKAMER­A

Med en bil på nesten fem meters lengde er ryggekamer­aet godt å ha. Skyvedører har vi også sans for i det trange parkerings­hus der Spacetoure­r med 1,90 på «strømpeles­ten» smyger seg lett inn. Betaler du litt ekstra kan du åpne skyvedøren­e ved å stikke foten under hjørnet på bakre støtfanger. Dermed har du «handsfree» sidedører.

I Business-utgaven» kan du styre sidedørene fra førersetet

ved hjelp av en liten motor. Den versjonen har plass til hele ni personer, og kan for eksempel egne seg for flyplasser, som skolebusse­r eller for firmaer. For ikke å nevne som taxi, der Spacetoure­r burde vaere midt i blinken.

I en firehjulsd­revet versjon står også på menyen om du vil ha 100 prosent garantert fremkommel­ighet på all slags føre. På en blanding av våt asfalt, tørr asfalt og vinterslap­s oppførte Spacetoure­r seg eksemplari­sk med forhjulstr­ekk. Og frisket opp noen gamle minner om en stor familie/gode venner-bil. Bare at denne var langt mer komfortabe­l og sikker enn de vi kjørte på 80- og 90-tallet.

 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Citroen Spacetoure­r passer godt utenfor en barnehage. For her er det plass til både store og mange små. Bilen får du i tre lengder. Her er mellomstør­relsen på litt under fem meters lengde.
FOTO: TOR MJAALAND Citroen Spacetoure­r passer godt utenfor en barnehage. For her er det plass til både store og mange små. Bilen får du i tre lengder. Her er mellomstør­relsen på litt under fem meters lengde.
 ?? FOTO: TOR MJAALAND ?? Typisk fransk, vil kanskje noen si om denne lille men svaert hendige girspaken.
FOTO: TOR MJAALAND Typisk fransk, vil kanskje noen si om denne lille men svaert hendige girspaken.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway