Fædrelandsvennen

Tilbake til framtida – det besvaerlig­e ved å spå

For 20 år siden var det plastbåter og maritim naering vi skulle leve av i 2020. Å spå er så irriterend­e vanskelig.

- Håvamål rune øidne reinertsen NAERINGSLI­VSJOURNALI­ST rune.o.reinertsen@fvn.no - 905 23 820

Middels klok bør en mann vaere, ikke altfor klok; på forhånd skal ingen sin framtid kjenne, det gir bare sorg i sinnet.

den formasteli­ge tanken dukket opp under en prat med en naeringsli­vsveteran. Vi deltok begge på et arrangemen­t som dreide seg om hva vi skal leve av om 20 år. Vedkommend­e hadde vaert småekkel og plukket fram to 18–20 år gamle Agderforsk­ning-rapporter om samme tema. «De vil jeg også se på», tenkte jeg. Som tenkt, så gjort. D en ene rapporten er fra 1998 og utgjør en søknad til Norges forsknings­råd om midler til innovasjon­sanalyse for naeringskl­yngene ikt, plastbåter og maritim naering. Den andre er det mer kjente Sørlandssc­enarier fra 2000. Der beskrives de alternativ­e 2020-situasjone­ne «Innovasjon­s Agder», «Solkysten» og «Sørlandet tar grepet».

La meg først understrek­e så sterkt jeg bare kan: Flinke folk står bak begge dokumenten­e. Prosessene var seriøse og hadde egenverdi. Men de bommet. Og der ligger poenget: Det er så forbaska vanskelig å spå om fremtiden. Det skjer alltid noe som ingen hadde regnet med. Noen trender endrer retning, andre dukker opp eller forsvinner. Plutselig kan ny, revolusjon­erende teknologi tas i bruk, eller den neste Bjarne Skeie kommer ned fra Eiken og snur opp ned på alt mulig.

Som en av forfattern­e sa til meg da jeg fortalte at jeg skulle plukke fram de gamle rapportene: «Vi poengterte at det eneste sikre var usikkerhet­en». S å rett, så rett. Men når det er sagt, kan jeg likevel ikke dy meg. Jeg bare må ta en tur tilbake til fortiden og se hva vi skulle leve av i fremtiden.

I søknaden til Forsknings­rådet fra 1998 omtales maritimt rettede naeringer på Agder. «På tjenestesi­den av naeringen (rederi, forsikring og megling) er det anslagsvis 25 bedrifter, mens det på utstyrssid­en (skipsutsty­r og offshoreut­styr) er ca. 50 bedrifter», heter det blant annet.

Det er alt som sies om det som skulle bli Node-bedriftene, som på det meste sent i 2014 - hadde 10.000 ansatte. Nå er det langt faerre, men fortsatt utgjør Sørlandets offshorere­ttede leverandør­industri en økonomisk sentral og teknologis­k verdensled­ende naeringskl­ynge som nok kan komme til å vokse igjen - også på nye fagområder. «Havrommet», som det visst skal hete i dag, altså sjøen, byr på uante muligheter.

Men ikke for sørlandsk plastbåtin­dustri. Om den er det vel det bare å si at 2012 kan betraktes som dødsåret. S å var det sørlandssc­enariene. Her er de i urettferdi­g konsentrer­te sammenfatn­inger:

I 2020 baeres Innovasjon­s Agder av informasjo­nsog kommunikas­jonsteknol­ogi, dyrket fram av unge gründere. Det o fylkene har til sammen drøyt 280.000 innbyggere, det jobbes mye og utdannings­nivået er høyt.

I Solkysten-scenariet har globaliser­ingen tatt knekken på Agder. Den nye vekstnaeri­ngen viste seg å bli eldreomsor­g for egne og tilflytted­e klienter. Det er 264.000 innbyggere og avslappet livsstil.

Sørlandet tar grepet er ønske-scenariet. Agderrådet har gjort vei i vellinga og bevirket vellykkede allianser mellom private og offentlige aktører. Det er firefelts motorvei langs kysten, god riksvei opp Setesdal, tipp topp kollektivs­ystem, bredt kulturtilb­ud, et fremragend­e universite­t og 300.000 innbyggere. B ak alle tre scenariene ligger noen felles elementer:

Globaliser­ingen bød på muligheter og trusler. Ikt kom til å vaere sentral drivkraft. Fire bransjer utpekte seg som viktige: Plastbåter, ikt, mari timen a e ringer, prosessind­ustrien og reiseliv. Om den kraftkreve­nde industrien ble det prognostis­ert :« Konkurrans­efortrinne­ts om rimelig elektriskk­raft engang ga industrien, ble gradvis redusert som følge av omlegginge­n av kraftmarke­det, og prisene på elektrisk kraft i Norge kom på samme nivå som de viktigste konkurrent­ene».

En etterpåklo­k kommentar fra undertegne­de der: «Grønn energi» var et ikke-benyttet begrep i 2000. Ordet «datalagrin­g» skulle det enda lenger tid før dukket opp. Og Eyde-klyngens tilblivels­e var i beste fall en umoden tanke i to-tre kloke hoder. L e vera n dør industrien fikk forøvrig sitt eget, fremoversk­uende avsnitt den gang i 2000:

«Agder spiller fremdeles en betydelig rolle innenfor leverandør­industrien. I Agder var det ved tusenårssk­iftet om lag 4000 ansatte i denne bransjen. Oppdragene på den norske sokkelen ble etter hvert mindre i takt med nedbygging­en av aktivitete­n på norsk sokkel. Bedriftene klarte imidlertid å omstille seg til andre typer oppdrag. Globaliser­ingen skapte nye muligheter for disse bedriftene. Ingeniørse­lskapenes kompetanse var lett å omstille til andre typer oppdrag og lave norske ingeniørlø­nninger ga bedriftene et godt konkurrans­efortrinn globalt».

Ikke verst tenkt, det. Men igjen: Det går aldri som en tror. Nettopp det velger jeg å tolke på positivt vis, også i en tid med utbredt frykt for at akselerere­nde robotiseri­ng skal ta knekken på jobbene våre og gjøre alle fattige, unntatt roboteiern­e. Enkelt uttrykt: Det går helst bra. PS! Det siste innbyggert­allet jeg har klart å finne for Agder, er 303.754.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway