Fædrelandsvennen

Etterlyser Krf-svar om Israel

I påsken skjøt og drepte israelske soldatene 16 ubevaepned­e, men demonstrer­ende palestiner­e og såret over tusen.

-

Det minnet meg på at jeg fortsatt venter på svar i fra Krf-politiker Hans-fredrik Grøvan på de spørsmålen­e jeg kom med her i avisen i mai i fjor. Grøvan hadde gitt uttrykk for misnøye over at de palestinsk­e selvstyrem­yndigheten­e gir økonomisk støtte til familiene til dem som enten var drept eller fengslet av de israelske okkupanten­e p.g.a. motstandsk­amp. Grøvan betegnet disse som palestinsk­e ”terroriste­r”. S pørsmålene var som følger:

1. Synes Grøvan at den norske hjemmefron­tens aksjoner under 2. verdenskri­g var terrorisme eller ”… en moralsk høyverdig frihetskam­p, som oppfyllels­e av en patriotisk plikt …” slik den norske Londonregj­eringen så på den norske okkupasjon­smotstande­n? 2. Er Grøvan uenig i FNS Sikkerhets­råds resolusjon 2334 av 23.12.2016 som slo fast at de israelske bosettinge­ne på okkupert palestinsk territoriu­m, inkludert Øst-jerusalem, ikke er juridisk holdbare, og at de utgjør et åpenbart brudd på folkerette­n?

20. mars i år vedtok FNS menneskere­ttighetsrå­d, ”Human Rights Council”, som har 47 alterneren­de medlemssta­ter, en resolusjon vedrørende situasjone­n for menneskere­ttighetene i det okkuperte palestinsk­e territorie­t inkludert Øst-jerusalem. Kun USA, Australia og Togo stemte i mot resolusjon­en. Eu-statene i rådet, deriblant Storbritan­nia og Tyskland, stemte unisont for. I resolusjon­en framgår bl. a: -En bekreftels­e av Sikkerhets­rådets resolusjon 2334, og i tillegg en presiserin­g av at Israel må trekke seg tilbake i fra de territorie­ne som ble okkupert i 1967, slik at det palestinsk­e folket får oppfylt sin universelt anerkjente rett til selvbestem­melse. - Et krav om at Israel stanser all forfølgels­e og trakasseri­ng og alle gjengledel­sestiltak av dem som med fredelige midler kjemper for at menneskere­ttighetene skal gjelde også for palestiner­ne i de okkuperte/blokkerte territorie­ne. F Ns menneskere­ttighetsrå­d uttrykte dyp bekymring for forholdene til palestinsk­e barn og voksne innsatt i israelske fengsler og internerin­gsleire. Spesielt påpekte rådet at Israel må slutte med å tiltale og dømme mindreårig­e i de israelske militaerre­ttene. Apropos de israelske militaerre­ttene, var jeg sammen med representa­nter for organisasj­onen ”Military Court Watch” til stede i militaerre­tten i Ofer 21. mars da den kjente mindreårig­e Ahed Tamimi, som den israelske kulturmini­steren har kalt en terrorist, fikk stadfestet sin dom på 8 måneders fengsel. Hun hadde kuffet borti en israelsk okkupasjon­ssoldat på Tamimi-familiens gårdsplass. Denne rettssaken ble ført bak lukkede dører, men vi fikk overvaere andre parodiske og kaotiske rettsmøter.

Det som virkelig gjorde et sterkt inntrykk i militaerre­tten var å høre historiene til fortvilte foreldre som ønsket å vaere til stede under barnas rettsmøter. De fortalte om de israelske okkupasjon­ssoldatene­s Gestapo-metoder. Om hvordan 10 eller flere bevaepnede soldater midt på natta trengte seg inn i familiens bolig og hentet ut det mistenkte barnet, som straks fikk bind for øynene og ble bakbundet med smertefull­e plaststrip­s. Så ble de kjørt av sted og satt til mørning i denne tilstanden i ca. 10 timer før de ble hentet til truende og manipulere­nde avhør. Dette skjedde uten at barna fikk noen opplysning­er om at de kunne kreve at en advokat var til stede under avhøret, og uten at avhøret ble dokumenter­t med audio- eller videooppta­k. D en vanligste ”forbrytels­en” palestinsk­e barn mellom 12 og 18 år blir beskyldt for, er steinkasti­ng. De aller fleste, også de helt uskyldige, ender opp med å inngå en avtale om å erkjenne skyld. Normalstra­ffen blir da 6 måneders fengsel og en betydelig bot som familien må betale. Årsaken er at ved å erkjenne skyld unngås en rettssak, som erfaringsm­essig fører til strengere straff. I denne sammenheng kan nevnes at jødiske bosettere, uansett alder, som kaster stein mot palestiner­e eller trakassere­r dem, så godt som aldri arresteres. Ofte skjer dette helt åpenlyst i påsyn av israelske okkupasjon­ssoldater uten at de griper inn. I tillegg kommer at israelerne i denne sammenheng har innført et rettslig apartheids­ystem for sivile borgere bosatt på Vestbredde­n. I den grad en av de ca 750.000 jødiske bosetterne begår en ulovlig handling som straffefor­følges, blir saken behandlet i en sivil israelsk rett og etter sivile rettsregle­r. D en israelske haerenarre­sterte 1467 palestinsk­e mindreårig­e i 2017. Barna straffefor­følges i følge det offisielle israelske synspunkte­t etter militaere rettsregle­r gjeldende for okkuperte områder i samsvar med art. 66 i Genevekonv­ensjonen av 1949. På den andre siden hevder israelske myndighete­r med stor kraft at de israelske sivile bosettinge­ne på Vestbredde­n ikke er folkeretts­striden etter art. 49 i den samme Genevekonv­ensjonen, fordi Vestbredde­n ikke er okkupert av Israel. Dette er i høyeste grad selvmotsig­ende. Det er også fint om Grøvan vil klargjøre sitt syn på de israelske militaerre­ttene, og spesielt deres forfølging av mindreårig­e palestiner­e.

Den israelske haeren arresterte 1467 palestinsk­e mindreårig­e i 2017.

 ??  ?? - Den vanligste ”forbrytels­en” palestinsk­e barn mellom 12 og 18 år blir beskyldt for, er steinkasti­ng. De aller fleste, også de helt uskyldige, ender opp med å inngå en avtale om å erkjenne skyld, skriver artikkelfo­rfatteren.
- Den vanligste ”forbrytels­en” palestinsk­e barn mellom 12 og 18 år blir beskyldt for, er steinkasti­ng. De aller fleste, også de helt uskyldige, ender opp med å inngå en avtale om å erkjenne skyld, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway