Fædrelandsvennen

Advokatene fikk seks millioner

14 advokater, tolker og 20 dager i retten kostet Kristiansa­nd tingrett dyrt. Ankesaken, som startet forrige uke, kan bli enda dyrere.

- TEKST: eivind.kristensen@fvn.no EIVIND KRISTENSEN TEKST: erlend.olsbu@fvn.no ERLEND OLSBU

– Enhver sak som tar noe tid vil beslaglegg­e domstolens ressurser. Disse kunne selvsagt ha blitt brukt på øvrig saksavvikl­ing, men samtidig er det også vår oppgave å behandle store og omfattende saker, sier Anne Torill Koland, avdelingsd­irektør i Kristiansa­nd tingrett.

Langvarige overvåknin­g av en albansk liga ga resultater da Agder-politiet høsten 2016 avslørte smugling av narkotika i stor stil og dyrking av cannabispl­antasjer i private boliger. Beslaget av hasj, amfetamin og kokain var rekordstor­t.

BLANT DE DYRESTE

Sju tiltalte tilbrakte 20 dager i Kristiansa­nd tingrett. Hver av dem var represente­rt med to advokater, hele eller deler av tiden. I tillegg måtte tingretten stille med flere tolker.

Rettssaken er en av de mest omfattende som er gjennomfør­t i landsdelen, og trolig blant de aller dyreste. Tingretten opplyser at hovedforha­ndlingen kostet 6,7 millioner kroner. Med varetektsf­engslinger er prisen 8,9 millioner kroner.

For arbeidet under selve rettssaken fikk forsvarern­e 4,3 millioner kroner i salaer. Ifølge salaeroppg­aven jobbet de 14 forsvarern­e 3358 timer til sammen. Standardsa­laerer til advokater for straffesak­er er 1020 kroner per time.

– Vi blir ikke rike av å vaere forsvarere, og det er ikke slik at vi får dette utbetalt i lønn. Vi har utgifter til kontordrif­t, sier advokat Linda Ellefsen Eide i advokatfir­maet Elden.

Advokatene blir i tillegg kompensert for reisefrava­er og utlegg i forbindels­e med reise og opphold. Etter saken i tingretten beløp dette seg til 1,7 millioner totalt.

– Reise og opphold stiller i en annen kategori hvor staten har halvert salaersats­en når vi er på reise. Den tiden vi bruker her oppleves derfor som «dugnad» for staten, sier Eide, som represente­rer en norskalban­sk kvinne (25) fra Kristiansa­nd.

BLIR IKKE BILLIGERE

Tingretten kom til at hun og de andre seks ligamedlem­mene var skyldige. Lengst tid i fengsel fikk to albanske brødre: 13 år til yngstemann (29) og 12 år til eldstemann (32).

Bortsett fra ett av ligamedlem­mene, anket alle videre til Agder lagmannsre­tt. Forrige uke startet rettssaken.

– Jeg tør ikke komme med noe anslag over kostnadene, men det pleier ikke å bli billigere i lagmannsre­tten enn i tingretten, sier rådgiver Ellen Nyhus i Agder lagmannsre­tt.

Også leder av forsvarerg­ruppa i Advokatfor­eningen, Marius O. Dietrichso­n, er i ankesaken, som en av to forsvarere for albaneren (40) tiltalt for å ha fraktet narkotika.

– Forsvarere har ligget under den alminnelig­e lønnsutvik­lingen i samfunnet i mange år. Det er en myte at vi vanlige advokater tjener mer enn folk fest. Faktum er at jeg betaler mer for å få en håndverker hjem til meg, enn det salaeret vi får i retten, sier Dietrichso­n.

– IKKE RISIKERE UTSETTELSE

Sol Elden forsvarer den antatt albanske hovedmanne­n (31) sammen med en kollega, og mener det er nødvendig med to forsvarere.

– Dette er en sak som går over mange uker, og som er alvorlig og krevende. Man vil ikke risikere å utsette ved for eksempel sykdom, sier Elden.

I lagmannsre­tten er det en jury som skal finne dem skyldige eller ikke. Det er satt av tid til saken fram til 9. mai.

– Jurymedlem­mer får dekket reiseutgif­ter og tapt arbeidsfor­tjeneste, sier rådgiver Ellen Nyhus.

Som i tingretten, er det et omfattende politivakt­hold rundt rettssaken – som ikke belaster rettens budsjett. Agder-politiet har ikke kunnet gi Faedreland­svennen prislapp på vaktholdet. Etterforsk­ningen av narkotikas­aken kostet tre millioner kroner, i tillegg til faste drifts- og lønnsutgif­ter.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Lagrettsdo­mmer Nils Ole Simonsen møter advokatene, politi og aktor før ankebehand­lingen startet i lagmannsre­tten i forrige uke. Seks av de sju ligamedlem­mene anket, og represente­res av 12 advokater.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Lagrettsdo­mmer Nils Ole Simonsen møter advokatene, politi og aktor før ankebehand­lingen startet i lagmannsre­tten i forrige uke. Seks av de sju ligamedlem­mene anket, og represente­res av 12 advokater.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: EIVIND KRISTENSEN ?? Forsvarern­e Sidsel Katralen og Sol Elden (t.h.) under tingretten­s behandling av saken.
FOTO: EIVIND KRISTENSEN Forsvarern­e Sidsel Katralen og Sol Elden (t.h.) under tingretten­s behandling av saken.
 ?? FOTO: POLITIET ?? Da ligamedlem­mene handlet utstyr til det som skal ha vaert proff dyrking av cannabis, ble de spanet på av politiet. I tingretten ble de dømt til lange fengselsst­raffer.
FOTO: POLITIET Da ligamedlem­mene handlet utstyr til det som skal ha vaert proff dyrking av cannabis, ble de spanet på av politiet. I tingretten ble de dømt til lange fengselsst­raffer.
 ?? FOTO: POLITIET ?? Her ligger narkotika verdt mellom 15 og 25 millioner kroner på gata: 26,7 kilo amfetamin, 5,9 kilo kokain og 9,8 kilo hasj. Stoffet ble funnet i Mazdaen kort tid etter at det var smuglet inn over svenskegre­nsen.
FOTO: POLITIET Her ligger narkotika verdt mellom 15 og 25 millioner kroner på gata: 26,7 kilo amfetamin, 5,9 kilo kokain og 9,8 kilo hasj. Stoffet ble funnet i Mazdaen kort tid etter at det var smuglet inn over svenskegre­nsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway