Fædrelandsvennen

– Mange opplever arbeidspre­sset som for høyt

Ansatte på Kilden mener arbeidspre­sset er for høyt og at de ikke kan ytre seg fritt. Dette er blant resultaten­e i medarbeide­rundersøke­lse fra i fjor høst.

- TEKST: eva.myklebust@fvn.no EVA MYKLEBUST

Hans Antonsen, administre­rende direktør for Kilden, har satt i gang flere tiltak etter medarbeide­rundersøke­lsen blant Kilden-ansatte.

– Rapporten viser tydelig at vi har noen utfordring­er, sier administre­rende direktør for Kilden, Hans Antonsen.

Høsten 2017 ble det for første gang gjennomfør­t en medarbeide­rundersøke­lse i Kilden, der 91 prosent av de 198 ansatte svarte. De ansatte scorer høyt på engasjemen­t, mens det er utfordring­er knyttet til arbeidspre­ss, og kommunikas­jon i organisasj­onen. I tillegg gir flere uttrykk for at de ikke føler at de fritt kan si det de mener.

– Hvordan tolker du resultaten­e?

– På oppsiden er det en veldig stolthet over Kilden som arbeidspla­ss, og en veldig sterk identifika­sjon med Kilden. Overvelden­de mange ønsker å jobbe her om noen år også. Men vi må jobbe mer med balanse, samarbeids­klima og helhetsori­enteringen. I det ligger det en erkjennels­e i at vi ikke er ferdige med å etablere Kilden som organisasj­on.

HØYT arbeidspre­ss

Mange opplever et høyt stressnivå. I undersøkel­sen ble følgende spørsmål stilt: «Jeg opplever sjelden et stressnivå som medfører ubehag.» Her scorer Kilden-ansatte til sammen 3,0 på en skal fra 1–5. Dette er blant de laveste vurderinge­ne i undersøkel­sen.

– Det er åpenbart at mange opplever arbeidspre­sset som for høyt. Og det er det lett i å gi dem rett i at det er det i perioder, sier Antonsen.

Han peker på faerre og mer konsentrer­te produksjon­er med flere besøkende per arrangemen­t som et mulig tiltak.

HØYT Sykefravae­r

Kilden hadde i 2017 et samlet sykefravae­r på 7,7 prosent, mot det nasjonale snittet på 6,5.

– Er det knyttet til arbeidspre­sset? – Delvis. Vi knytter det også til ledelse og omstilling­er. Vi har satt i gang veldig mange tiltak når det kommer til sykefravae­r. Da jeg startet hadde vi for eksempel en personalsj­ef uten medarbeide­re. Nå har vi en avdeling på seks personer som støtter lederne våre. Likevel ligger vi høyere enn vi skal.

Håpet er at blant annet ledertreni­ng og tiltak for å redusere arbeidspre­sset vil senke sykefravae­ret.

tør ikke Si meningen Sin

Medarbeide­rundersøke­lsen viser også at det er utfordring­er knyttet til kommunikas­jon.

– Det som overrasket meg mest i negativ retning, er hvor mange som gir uttrykk for at de ikke føler at de kan si ifra, og at uenighet vil bli håndtert på en grei måte. Jeg har tydelig sagt ifra om at sånn skal vi ikke ha det, sier Hans Antonsen, som mener samarbeide­t kan bli bedre.

– Vi har utfordring­er knyttet til det å heve stemmen sin – at man ikke tør å komme med en idé fordi man frykter hva sjefen eller kollegaene vil si. Vi som skapende hus må dyrke en kultur der uenighet er greit. Det er viktig for samarbeids­klimaet.

lederutvik­ling

Hele organisasj­onen jobber nå med å sette i gang en rekke tiltak. For eksempel skal bruk av sosiale medier i intern kommunikas­jon gi de ansatte bedre oversikt over hva som skjer i de ulike avdelingen­e.

I mai starter et omfattende lederutvik­lingsprogr­am for rundt

30 ledere. Programmet skal gå over ett år, og koster Kilden flere hundre tusen kroner. Antonsen er sikker på at det er verdt pengene.

I 2019 vil det gjennomfør­es en ny undersøkel­se.

tillitsval­gte Støtter

Kilden har fem tillitsval­gte. Alle opplyser at de er enige i de største utfordring­ene og tiltakene som Hans Antonsen har skissert på bakgrunn av medarbeide­rundersøke­lsen.

– Jeg er enig i at det er viktig at undersøkel­sen viser at ansatte i Kilden er stolte av arbeidspla­ssen og det vi produserer. Og at det Antonsen nevner med arbeidspre­ss og arbeidsmil­jø er viktige områder det må satses på. Det er prioritert­e oppgaver for oss også. Vi støtter de tiltakene han skisserer, sier Reidar Mosland.

Han gikk nylig av som leder for Norsk Tjenestema­nnslag (NTL), men var tillitsval­gt da medarbeide­rundersøke­lsen ble gjort. NTL har 27 medlemmer i administra­sjon, renhold og servering/kjøkken.

Når det gjelder kommunikas­jon med ledelsen sier han følgende:

– Det er fremdeles noe usikkerhet på huset. Alle bør kunne vaere trygge på kjøreregle­ne, og vi ønsker nok at ledelsen i større grad følger avtaleverk­et overfor tillitsval­gtes deltakelse. Uklare kjøreregle­r gjør også ansatte usikre på hvor frimodig de kan uttale seg. Men dette jobber vi med, og vi er i en konstrukti­v dialog med ledelsen.

Til det svarer Hans Antonsen: – De tillitsval­gte ba oss om å vaere mer nøye med formalitet­ene i møtene med dem da vi startet på omstilling­sprosessen i publikumsa­vdelingen. Det etterkom vi, og vi har også gitt medbestemm­else om mer enn det vi er forpliktet til. Men: Dette skjedde i november/desember 2017, etter medarbeide­rundersøke­lsen. Jeg tror ikke det er dette det siktes til i medarbeide­rundersøke­lsen.

omorganise­ring

Det siste året har saerlig omorganise­ringen med en ny publikumsa­vdeling stått på agendaen for NTL:

– Det har vi hatt mye fokus på, ikke minst i det siste halvåret der vi har drøftet og forhandlet om betingelse­r rundt en større omorganise­ring av kjøkken, servering og det foajéområd­et som møter publikum. Vi har møtt utfordring­er og ulike oppfatning­er mellom oss og ledelsen i flere enkeltsake­r, men føler at vi nå har en prosess på sporet, med blant annet en midlertidi­g ny avtale om arbeidstid – en avtale som skal evalueres og reforhandl­es til sommeren, sier han.

Gro Kristensen er varatillit­svalgt for FTS – Fagforbund­et for teater og scene som represente­rer 41 medlemmer i tekniske avdelinger, verksted, billetter og reinhold på Kilden skriver i en epost at FTS stiller seg bak Moslands og NTLS uttalelser om undersøkel­sen.

– Kan Si Hva vi mener

Johannes Blåsternes represente­rer de sju skuespille­rne i ensemblet gjennom skuespille­rforbundet. Han er stort sett enig i de skisserte hovedtrekk­ene, men kjenner seg ikke igjen i at det skal vaere vanskelig å ytre meningen sin:

– Skuespille­rne er kanskje de eneste på huset i åremålssti­llinger. Da ville det vaere naturlig om man var forsiktige med hva man sier, men jeg opplever det ikke slik. Vi har fått beskjed om at vi skal tørre å stå opp for det vi mener.

Det han savner, er at det skal bli lettere å dyrke fram ideer på tvers av avdelinger og yrkesgrupp­er.

– Dedikerte folk

Johanna Engedal represente­rer 60 Kso-musikere gjennom Musikernes Fellesorga­nisasjon (MFO).

– Jeg vet ikke om mange arbeidspla­sser hvor folk er like dedikerte til jobben sin. Vi er opptatt av at publikum nyter den tiden de er i Kilden og får en fin opplevelse. Selvfølgel­ig er det ting som kan bli bedre, det er det på alle arbeidspla­sser. Det som kommer til å fortelle mer om Kilden som arbeidspla­ss, er hvordan vi klarer å bruke resultaten­e fra undersøkel­sen til å gjøre Kilden til et bedre arbeidspla­ss, sier hun.

ikke overrasket

Tor Anders Aadalen fra MFO represente­rer fem ansatte som ikke er omfattet av lokal avtale, altså inspisient­er og prosjektle­dere. Han er ikke overrasket over resultaten­e i undersøkel­sen.

– Vi ser fram til de tiltakene som nå settes i gang. Vi opplever at ledelsen mener det de sier, og det er positivt, sier han.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Ifølge en medarbeide­rundersøke­lse på Kilden svarer de ansatte at det til tider er et for stort arbeidspre­ss på huset. Bildet er tatt bak kulissene da «The Sound of Music» gikk på Kilden i 2016.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Ifølge en medarbeide­rundersøke­lse på Kilden svarer de ansatte at det til tider er et for stort arbeidspre­ss på huset. Bildet er tatt bak kulissene da «The Sound of Music» gikk på Kilden i 2016.
 ??  ??
 ?? FOTO: JACOB BUCHARDT ?? De tillitsval­gte på Kilden er enige med ledelsen om de viktigste utfordring­ene og tiltakene som må iverksette­s. Fra venstre: Tor Anders Aadalen (MFO), Gro Kristensen (FTS), Johanna Engedal (MFO) og Reidar Mosland (NTL).
FOTO: JACOB BUCHARDT De tillitsval­gte på Kilden er enige med ledelsen om de viktigste utfordring­ene og tiltakene som må iverksette­s. Fra venstre: Tor Anders Aadalen (MFO), Gro Kristensen (FTS), Johanna Engedal (MFO) og Reidar Mosland (NTL).
 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Kildens direktør Hans Antonsen har satt i gang en rekke tiltak for å gjøre noe med det høye arbeidspre­sset på Kilden.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Kildens direktør Hans Antonsen har satt i gang en rekke tiltak for å gjøre noe med det høye arbeidspre­sset på Kilden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway