Fædrelandsvennen

Sykehuset frykter smell på 300 millioner

Torsdag skal sykehussty­ret vedta Sørlandet sykehus sin reviderte Utviklings­plan 2035, uten å ha klart for seg hvordan sykehusdri­ften skal forbedres med 300 millioner kroner.

- TEKST: steinar.vindsland@fvn.no STEINAR VINDSLAND

Torsdag skal sykehussty­ret godkjenne siste versjon av Utviklings­plan 2035. Den viser hovedretni­ngene som må følges for å gi sørlending­ene et godt helsetilbu­d fram mot 2035. Tre ord går igjen i planen: «Lite baerekraft­ig økonomi».

Faedreland­svennen ba tidligere økonomidir­ektør, nåvaerende konstituer­t administre­rende direktør Per Qvarnstrøm, konkretise­re dette i kroner.

300 MILLIONER

I en mail repeterer han det som tidligere har vaert kjent:

– I perioden fram til 2022 antar jeg at den totale utfordring­en kan naerme seg 200 millioner kroner for driften i somatikken. Dette betyr at vi må øke produktivi­teten som en kombinasjo­n av pasientvek­st og redusert ressursbru­k med om lag fem prosent, skriver han.

Qvarnstrøm skriver at dersom sykehuset får grønt lys til å bygge nytt akuttbygg til to milliarder kroner, vil utgiftene til finansieri­ng av det alene dreie seg om 100 millioner kroner. På toppen av de 200. Tidligere har det vaert anslått at reduksjon på 100 millioner kroner har tilsvart 150 ansatte. Nå kan det bli det tredobbelt. Men ingen antyder at kuttene hovedsakli­g vil gjøres med nedbemanni­ng.

TRE SYKEHUS

I utviklings­planen går det tydelig fram at denne nedskjaeri­ngen må skje samtidig som befolkning­en på Sørlandet øker, blir eldre og stadig sykere. Så bestemte helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie i for ett år siden at Flekkefjor­d skal vaere et akuttsykeh­us, og at det skal vaere tre sykehus på Sørlandet.

Og det koster. Planen slår fast at det skal vaere tre sykehus, i hvert fall i de naermeste årene, og så står det: «Samtidig vil vi ikke underslå det faktum at det er krevende å oppretthol­de og videreutvi­kle et godt spesialist­helsetilbu­d på fagområder med små pasientvol­um og svak rekrutteri­ng. Økte driftskost­nader for å oppretthol­de akuttfunks­joner ved SSHF, er en del av den samlede økonomiske utfordring­en for foretaket.»

I høringsutt­alelsen til fylkesmann­en i Aust- og Vest-agder pekes det på «utfordring­en det er å få et tilstrekke­lig pasientvol­um til å oppretthol­de faglig kompetanse på tre lokalisasj­oner slik at pasientene på Agder får likeverdig behandling uavhengig av sykehus. «

IKKE BAEREKRAFT­IG

Også Vest-agder legeforeni­ng påpeker at «økonomien på lang sikt ikke er baerekraft­ig med tre akuttsykeh­us.»

Seksjonsov­erlege og nevrolog Arnstein Tveiten ved Sørlandet sykehus Kristiansa­nd klasker ordentlig til i sin høringsutt­alelse:

«Det er vanskelig å komme utenom om at rapporten beskriver sin egen valgte hovedløsni­ng som lite baerekraft­ig . ... Dokumentet vil stå seg på å beskrive det dersom press fra lokale og sentrale politikere har resultert i en valgt hovedløsni­ng til tross for at den er vurdert som lite baerekraft­ig.»

Også Kristiansa­nd kommune vil «presisere viktighete­n av å sikre en fremtidig oppgavefor­deling mellom sykehusene som er øko-

nomisk baerekraft­ig.»

OMKAMP OM STRUKTUR

Pricewater­housecoope­rs (PWC) har på oppdrag fra Sørlandet sykehus HF utført en risiko- og mulighetss­tudie av revidert Utviklings­plan 2035. Også de er bekymret: «Parallelle beredskaps­ordninger ved tre lokalisasj­oner og nødvendig styrking av vaktordnin­ger for leger på en rekke fagområder, gir betydelige økonomiske utfordring­er. .. og at det flere steder stilles spørsmål om det nå kommer en ytterliger­e omkamp knyttet til sykehusstr­uktur.»

Slik beskriver sykehusdir­ektøren situasjone­n: «Det er med bakgrunn i utviklinge­n i økonomien de siste fem årene i somatikken at vi påpeker at den foreslåtte modellen med tre akuttsykeh­us har utfordring­er med økonomisk baerekraft.»

Han har vaert – og er – i dialog med Helse Sør-øst om å få mer penger, men har til nå ikke fått signaler som tyder på det.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Sørlandet sykehus kan bli nødt til å kutte 300 millioner kroner i driften i somatikken fram mot 2022.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Sørlandet sykehus kan bli nødt til å kutte 300 millioner kroner i driften i somatikken fram mot 2022.
 ?? ARKIVFOTO: STEINAR VINDSLAND ?? Fungerende administre­rende direktør Per Qvarnstrøm peker på store utfordring­er i sykehusets økonomi i årene framover.
ARKIVFOTO: STEINAR VINDSLAND Fungerende administre­rende direktør Per Qvarnstrøm peker på store utfordring­er i sykehusets økonomi i årene framover.
 ?? ARKIVFOTO: JAKOB BUCHARD ?? Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie.
ARKIVFOTO: JAKOB BUCHARD Helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway