Fædrelandsvennen

Israelske ekstremist­er

Det er ytterliggå­ende elementer som nå gjennomfør­er og forsvarer Israels nedskyting av demonstran­ter i Gaza.

-

De siste par ukene er 31 palestiner­e i Gaza drept av israelske soldater. Mange hundre er skadet.

i det som var planlagt som fredelige marsjer fra sentrale områder i Gaza til grensegjer­det mot Israel. Marsjene skal etter planen pågå helt fram til 70-årsfeiring­en av den israelske uavhengigh­etsdagen 14. mai. Denne dagen kaller palestiner­ne på sin side for «Katastrofe­n».

palestiner­ne har deltatt

israel hevder de

handler i tråd med internasjo­nal rett fordi demonstran­tene skal ha hatt som mål å storme grensen. Alle stater har en selvsagt rett til å forsvare sine grenser, men det innebaerer ikke rett til å skyte med skarpt mot demonstran­ter flere hundre meter borte. Mange av de som ble skutt, var dessuten på vei bort fra grensen.

Det er trist for Israel at landet nå ledes og forsvares av slike ekstremist­er. Men det er også en viktig grunn til at stadig faerre utenfor Israels grenser forsvarer staten.

Det er ikke

overrasken­de at den israelske regjeringe­n og dens representa­nter forsvarer landets vaepnede styrker. Men de argumenten­e som israelerne bruker, viser hvor ekstreme elementer som nå leder og represente­rer Israel.

Forsvarsmi­nister Avigdor Liebermann

fra det ytterliggå­ende partiet «Israel er vårt hjem» avviste kritikken mot at en palestinsk fotograf var blant de drepte, med formulerin­gen: «Det fins ingen uskyldige mennesker på Gazastripe­n». Det er et uhyrlig utsagn. Man kan bare forestille seg reaksjonen­e som hadde kommet fra offisielt israelsk hold hvis noen hadde brukt tilnaermel­sesvis like generalise­rende formulerin­ger om befolkning­en i den jødiske staten.

Dessverre er dette

langt fra unikt. Her hjemme bruker ledelsen ved den israelske ambassaden rabiate ord og uttrykk om Norges fordømmels­e av skytingen mot palestinsk­e demonstran­ter. Israels ambassadør Raphael Schutz har på sin Facebook-side kalt nordmenn for «etterkomme­re etter Quisling». En som deltok i diskusjone­n fikk til svar at «Quisling ville vaert stolt av deg». Videre skrev ambassadør­en at «Et lite antall nordmenn var anstendig folk, men sett i retrospekt bruker alle sin hellige arv som alibi. Så praktisk.»

Det er trist

for Israel at landet nå ledes og forsvares av slike ekstremist­er. Men det er også en viktig grunn til at stadig faerre utenfor Israels grenser forsvarer staten.

 ??  ?? En palestinsk demonstran­t ved grensegjer­det mellom Gaza og Israel. FOTO: NTB SCANPIX
En palestinsk demonstran­t ved grensegjer­det mellom Gaza og Israel. FOTO: NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway