Fædrelandsvennen

Tøff kamp om å bli Agders nye Høyre-ordfører

Kampen om å bli det nye Agders første fylkesordf­ører har startet, og bare i Høyre er fire markante politikere soleklare på at de ønsker å vaere listetopp ved valget i 2019.

- TEKST: TONE SANDBERG tone.sandberg@fvn.no

– Jeg vil vaere med på Agders nye lag, og målet er å komme så høyt opp og langt fram som mulig, sier Arild Windsland (58).

Mannen som var ordfører i Birkenes fra 2011 til 2015 sitter nå i Aust-agder fylkesting, og vil gjerne bli den som leder et samlet Agder fra 1. januar 2020.

– Å kunne bli med på en vitaliseri­ng av regionen er utrolig spennende. Får vi overført flere og nye oppgaver, betyr det at vi kan forme politikk på en helt annen måte. Med det som skjer nå, får Agder mulighet til å løfte seg både når det gjelder levekår og naeringsut­vikling, mener Windsland.

På Høyres landsmøte i helgen hadde han selskap av ikke mindre enn tre andre som også sikter mot å bli partiets fylkesordf­ørerkandid­at.

– VOLDSOMT INTERESSAN­T

En av dem er Vest-agders fylkesordf­ører Terje Damman (60) som gjerne vil lede hele Agder etter å ha ledet halve siden 2011.

– Det er klart det blir mye mer spennende med ett Agder. Dette er noe vi har jobbet for lenge, og det blir voldsomt interessan­t å få vaere med å sette det ut i livet, sier han.

Opposisjon­sleder i Aust-agder fylkesting, Torunn Ostad (46) fra Grimstad, er ikke mindre tent på oppgaven:

– Vi har fått til sammenslåi­ngen så bra, og får nå en tydeligere oppdrag som samfunnsak­tør og samfunnsby­gger. I tillegg har vi fått en høy stjerne i regjerings­apparatet, blir hørt og tatt hensyn til, så dette blir veldig spennende å ta videre, sier hun.

– KJEMPEGØY

Og selv om Arne Thomassen (59) gir seg som ordfører i Lillesand etter fire perioder, sier han ikke nei til å stå på fylkesting­slisten – gjerne øverst:

– Jeg sa nei sist, men fylkespoli­tikken blir nå mye mer attraktiv og dette ser kjempegøy ut. Hvis Høyre trenger meg, sier jeg ja, erklaerer han.

Både Windsland, Ostad og Damman sitter i fellesnemn­da som utmeisler det nye Agder, og alle er skjønt enige om at Agder med sin frivillige sammenslåi­ng er langt bedre i rute enn i landet for øvrig:

– Andre steder klarer de ikke å bli enige om navn en gang, fastslår de.

Mens Aust- og Vest-agder i dag har til sammen 70 fylkesting­spolitiker­e, blir det bare 49 i det nye fylkesting­et. Og om det blir tøff kamp om de 49 plassene, blir det ikke mindre tøft for nominasjon­skomiteene:

– DOBBELT Så VANSKELIG

– Med ett Agder blir det dobbelt så lett å finne kandidater, men dobbelt så vanskelig å velge, fastslår Bjørgulv Sverdrup Lund som leder Høyres nominasjon­skomité.

– Ikke mindre enn fire melder nå at de gjerne tar listetoppe­n?

– Bare fire? Jeg vil tro vi minst har ti fremragend­e navn til den, ler han.

– Men de fire du nevner er alle utrolig sterke kandidater, og nå er vår jobb å få fram et bredt utvalg før vi foretar en rangering.

– I Høyre har vi ingen slavisk tilnaermin­g til kriteriene for sammensetn­ing av listen, men vi skal ta hensyn til både geografi, kjønn og alder, sier Sverdrup Lund.

– Lokallagen­e skal gi sine innspill, og vi vil jobbe bredt for å få fram et så godt utvalg som mulig, understrek­er han.

AVGJØRELSE 26. NOVEMBER

Nominasjon­skomiteen har foreløpig bare hatt et møte, og innen

1. mai må sittende politikere melde fra om de er interesser­te i å fortsette. Etter sommerferi­en vil komiteen ha inngående samtaler med en rekke av de mest aktuelle kandidaten­e før de leverer sin endelige liste i begynnelse­n av oktober.

26. november blir det opp til nominasjon­smøtet å bestemme hvordan valgseddel­en skal se ut, og hvem som får den gjeveste plassering­en.

– Vi har ingen prestisje med tanke på rangeringe­n. Den blir det helt og holdent opp til nominasjon­smøtet å bestemme, sier Bjørgulv Sverdrup Lund.

– Men det er jo ikke sikkert at noen av dem blir fylkesordf­ører, for til slutt gjenstår den siste bøygen, nemlig å vinne valget?

– Du, det er det jeg har aller minst bekymring for, erklaerer en svaert optimistis­k Sverdrup Lund.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Disse vil gjerne bli Høyres fylkesordf­ørerkandid­at i 2019: Fra v.: fylkesting­spolitiker og tidligere Birkenes-ordfører Arild Windsland, Lillesands ordfører Arne Thomassen, opposisjon­sleder i Aust-agder fylkesting, Torunn Ostad, og fylkesordf­ører i...
FOTO: TONE SANDBERG Disse vil gjerne bli Høyres fylkesordf­ørerkandid­at i 2019: Fra v.: fylkesting­spolitiker og tidligere Birkenes-ordfører Arild Windsland, Lillesands ordfører Arne Thomassen, opposisjon­sleder i Aust-agder fylkesting, Torunn Ostad, og fylkesordf­ører i...

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway