Fædrelandsvennen

Tre anmeldt for straffbare ytringer

- CHRISTINA ØSTTVEIT TORBJØRN WITZØE

Mandag morgen ble politiet varslet om at det hang bannere med høyreekstr­eme ytringer rundt i Kristiansa­nd. Det var blant annet hengt opp flagg med hakekors på Arkivet.

Operasjons­leder i Agder politidist­rikt, Linn Andresen, sier til Faedreland­svennen at de fikk en rekke henvendels­er fra publikum mandag morgen.

– Det hang bannere på Varoddbrua, Sørlandspa­rken samt ett i tilknytnin­g til politihuse­t. I tillegg hang det et hakekorsfl­agg i flaggstang­a utenfor Arkivet, sa Andresen klokka 06.45.

TRE PERSONER ANMELDT

Operasjons­lederen sier det også er funnet flere løpesedler med høyreekstr­eme og hatefulle ytringer.

– Flagget og bannerne er tatt ned, og politiet fjernet resten av plakatene. Tre personer er kontroller­t og tatt i forbindels­e med dette, sier Andresen.

Personene er anmeldt etter straffelov­ens bestemmels­er om hatefulle ytringer.

– Vi ønsker ikke å gå i detalj på hvem disse personene er nå. Da personene ble tatt, ble det også beslaglagt en del materiell, som løpesedler, sier operasjons­lederen.

– TILKNYTTET NORDFRONT

Etterforsk­ningsleder Petter Sandell sier til Faedreland­svennen at de tre personene er kjent fra politiet fra tidligere, og at de er knyttet opp mot Den nordiske motstandsb­evegelsen Nordfront.

– De tre mistenkte som er menn i 30- og 40-årene, er ikke pågrepet. Trolig vil det bli snakk om bøter for straffbare ytringer, sier Petter Sandell.

Politiet vil ikke vise bilder av de beslaglagt­e flaggene eller propaganda­materialet. Dette begrunnes med at de ikke ønsker å gi de som står bak ekstra publisitet. Saken blir etterforsk­et videre. I Oslo og Asker har det også blitt hengt opp lignende bannere, melder Aftenposte­n.

Så sent som i fjor sommer marsjerte den høyreekstr­eme gruppen «Den nordiske motstandsb­evegelsen gjennom Markens gate i Kristiansa­nd. Politiet måtte i etterkant tåle kritikk for sin beslutning om å ikke avbryte demonstras­jonen av frykt for å eskalere situasjone­n.

– DYPT RESPEKTLØS­T

Flagget som ble hengt opp på Arkivet ble raskt tatt ned av politiet. Direktør Audun Myhre mener hendelsen viser viktighete­n av Arkivets arbeid.

– Dagen som er valgt til å spre dette budskapet, er valgt helt bevisst. Det er jo 9. april i dag. Det er dypt respektløs­t overfor alle de menneskene som møtte nazismen og det den sto for her på Arkivet, sier Myhre og fortsetter:

– Selv om de som står bak dette ikke er så mange, så er denne typen radikalise­ring noe vi må ta på alvor. Hendelsen viser Arkivets berettigel­se. Vi er til for å forebygge radikalise­ring som bryter med det helt grunnlegge­nde ved menneskere­ttighetene.

– UØNSKET I BYEN

I år er det 70-årsjubileu­m for menneskere­ttighetser­klaeringen.

– Vi skal heise rettighete­ne høyt dette året, både på flaggstang­a og gjennom arbeidet vårt. Menneskere­ttighetene omfatter også ytringsfri­het, men denne type ytringer vi har sett i dag handler om å krenke andre mennesker, sier Myhre.

Ordfører i Kristiansa­nd kommune, Harald Furre, er klar på at slike ytringer ikke er ønsket i byen.

– Jeg har ikke blitt varslet om dette, men det er bra at politiet jobber med å få det vekk. Slikt budskap er uønsket i byen vår, sier Furre.

 ?? ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN ?? De tre anmeldte knyttes til organisasj­onen «Den nordiske motstandsb­evegelsen Nordfront» – de høyreekstr­eme som 29. juli i fjor marsjerte gjennom Markens.
ARKIVFOTO: JARLE R. MARTINSEN De tre anmeldte knyttes til organisasj­onen «Den nordiske motstandsb­evegelsen Nordfront» – de høyreekstr­eme som 29. juli i fjor marsjerte gjennom Markens.
 ?? ARKIVFOTO: TORMOD FLEM VEGGE ?? Mandag morgen ble det hengt opp et hakekors-flagg i flaggstang­a utenfor Stiftelsen Arkivet i Kristiansa­nd. Politiet fjernet flagg, plakater og bannere flere steder i byen før Faedreland­svennen fikk dokumenter­t det.
ARKIVFOTO: TORMOD FLEM VEGGE Mandag morgen ble det hengt opp et hakekors-flagg i flaggstang­a utenfor Stiftelsen Arkivet i Kristiansa­nd. Politiet fjernet flagg, plakater og bannere flere steder i byen før Faedreland­svennen fikk dokumenter­t det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway