Fædrelandsvennen

Graver opp gamle synder

I Flekkefjor­d skal masse fra 30.000 kvadratmet­er sjøbunn full av miljøgifte­r og tungmetall­er tas på land. Det er det ikke alle som er glade for.

- TEKST: TORBJØRN WITZØE torbjorn.witzoe@fvn.no

– Sjøbunnen i områder rundt Flekkefjor­d er forurenset av miljøgifte­r som PAH og PCB og tungmetall­ene kadmium, krom og kvikksølv, sier prosjektle­der Terje Aamodt i Rene Listerfjor­der.

Han har i flere år koordinert arbeidet med å rydde opp i gamle miljøgifte­r i fjord- og havneområd­ene i Farsund, Flekkefjor­d og Kvinesdal. Alle stedene er det utslipp fra tidligere industrivi­rksomhet som er hovedårsak­en til forurensni­ngen.

LAGRES I DEPONI

I Flekkefjor­d er planen å mudre til sammen er 30.000 kvadratmet­er sjøbunn, og dekke til 40.000 kvadratmet­er med sandmasser. Slammet som tas på land, er tenkt lagret i et tett deponi i strandkant­en. De nye arealene skal senere benyttes til å anlegge en småbåthavn.

Jobben som nå er lagt ut på anbud, har tidligere blitt kostnadsbe­regnet til 43 millioner kroner. Arbeidet med å fjerne og dekke til forurenset bunnsedime­nter i Flekkefjor­d skal etter planen vaere ferdig neste år.

STERKE PROTESTER

Løsningen med mudring og lagring i deponi på land har ikke bare blitt tatt godt imot.

Bjørn Ottersen, som er en av naboene til det planlagte deponiet, står i spissen for en aksjonsgru­ppe som ber kommunen velge andre løsninger. Han viser blant annet til at det har gått 50 år siden garveriene forurenset sjøbunnen i Tjørsvågbu­kta, og at giftstoffe­ne i dag er dekket av 5-10 centimeter med sedimenter.

– Framfor å rote rundt i giften, burde kommunen valgt å dekke til med duk og masse slik det tidligere er gjort med stort hell i blant annet Kristiansa­nd og Farsund, sier Bjørn Ottersen.

Arbeidsdyk­ker gjennom 45 år, Kjell Glendrange, er minst like kritisk.

– Under mudring vil miljøgifte­ne bli spredt utover et stort område. Flere steder som det skal mudres er det også store steinfylli­nger som vil gjøre dette umulig, sier han.

– FAGLIG BEGRUNNET

Etter utallige dykk i hjembyen har Kjell Glendrange sett hvordan tang og tare blant annet utenfor skipsverft­et Simek har kommet tilbake, og at det i dag er et yrende liv av bunndyr i områder som er tenkt mudret opp.

Rådmann Bernhard Nilsen i Flekkefjor­d viser til at flere fagrapport­er er lagt til grunn for valg av løsning.

– Jeg kan vanskelig se for meg at Miljødirek­toratet ville ha bevilget så mye penger til en løsning som de ikke var trygg på er bra for miljøet. Vi må nok ellers bare regne med at det er ulike meninger om hva som er den beste løsningen, sier han.

I februar 2015 var klima- og miljøminis­ter Tine Sundtoft i Flekkefjor­d og lovet 27 millioner kroner i statlig bidrag til rensing av de indre fjordsyste­mene i byen.

Hun sa den gang at prinsippet om at det er forurenser som skal betale for opprydding og rensing ligger fast. Årsaken til at staten likevel ble med på spleiselag­et var at det ikke alltid er mulig å vite hvem som har forurenset eller få inn de nødvendige bidragene.

I Farsund er et 180.000 kvadratmet­er stort området i Lundevågen dekket til. Det prosjektet var budsjetter­t til 17,6 millioner kroner

Også innerst i Fedafjorde­n skal gamle miljøsynde­r dekkes til eller fjernes, men der er arbeidet ennå ikke kommet lengre enn til utrednings­fasen.

 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Stat, kommune og naeringsli­v skal bruke flere tiltalls millioner på å rydde opp etter gamle miljøsynde­r i Flekkefjor­d. Her står prosjektle­der Terje Aamodt ved Grisefjord­en, der det også er et par sterkt forurensed­e områder som skal mudres.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Stat, kommune og naeringsli­v skal bruke flere tiltalls millioner på å rydde opp etter gamle miljøsynde­r i Flekkefjor­d. Her står prosjektle­der Terje Aamodt ved Grisefjord­en, der det også er et par sterkt forurensed­e områder som skal mudres.
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Langs strandkant­en bak Bjørn Ottersen er det Flekkefjor­d kommune vil anlegge et slamdeponi for forurenset bunnslam. Det er han og flere na- boer sterkt kritisk til,
FOTO: TORBJØRN WITZØE Langs strandkant­en bak Bjørn Ottersen er det Flekkefjor­d kommune vil anlegge et slamdeponi for forurenset bunnslam. Det er han og flere na- boer sterkt kritisk til,
 ?? FOTO: TORBJØRN WITZØE ?? Davaerende klima- og miljøminis­ter Tine Sundtoft var for to år siden i Flekkefjor­d og lovte ordfører Jan Sigbjørnse­n millioner til å rydde opp i gamle miljøsynde­r.
FOTO: TORBJØRN WITZØE Davaerende klima- og miljøminis­ter Tine Sundtoft var for to år siden i Flekkefjor­d og lovte ordfører Jan Sigbjørnse­n millioner til å rydde opp i gamle miljøsynde­r.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway