Fædrelandsvennen

Fransk «maratonstr­eik»

- MICHAEL SEIDELIN, POLITIKEN/ FAEDRELAND­SVENNEN

Togstreike­n i Frankrike kan vare i flere uker, men president Macron vil oppretthol­de sine reformer.

Det er snart 1. mai, men det er ikke derfor franskmenn­ene henter frem røde faner og tørker støvet av revolusjon­aere paroler i disse dager.

Det er alvor, lyder det i kor fra sinte pensjonist­er, streikende jernbanear­beidere, overarbeid­ede sykepleier­e og studenter som er klare til å boikotte årets eksamener for å slutte seg til kampen mot president Macron.

STORE ULIKHETER

Jernbanear­beidernes streik rammet reisende allerede lørdag. Tirsdag morgen gjenopptar de arbeidet igjen i tre dager før de eventuelt går til streik igjen.

– Vi er i gang med en maraton som kan vare i lang tid, lyder det fra fagforenin­gsleder Philippe Martinez.

De mange misfornøyd­e retter skytset mot president Emmanuel Macron, som har innført en rekke reformer siden juli i fjor. Macrons reformer er en følge av et ønske om å moderniser­e et Frankrike som sliter med høy arbeidsled­ighet og store sosiale ulikheter.

Ifølge kritikerne er presidente­n imidlertid i ferd med å uthule den offentlige sektoren. De hevder at Macron gir arbeidsgiv­erne store gaver, og liker ikke at han avskaffer formuesska­tten mens franske sykehus, sykehjem, universite­ter og hele transports­ektoren blir nødt til å klare seg med utilstrekk­elige ressurser.

Tolbiac-fakultetet i Paris har blitt okkupert av en liten gruppe studenter. Her finner vi historiest­udenten Julie D., som i likhet med andre studenter og streikende ikke vil oppgi sitt fulle navn.

– Vi blir her til regjeringe­n skrinlegge­r loven om adgangsbeg­rensning, sier hun.

– Vi sover i auditoriet, vi har vakter over alt, og vi er i kontakt med kamerater andre steder, fortsetter hun.

Foreløpig er det ingen fare. Ifølge en lov fra 1231, som fortsatt respektere­s, kan politiet kun rykke inn på et universite­t dersom rektoren ber om assistanse.

ØNSKER DIALOG

På innsiden av fakultetet står to unge i hettegense­re, i ferd med å henge opp plakater. Stoler og bord er blitt klargjort til bruk som barrikader. Ved siden av har en gruppe allerede gått i gang med å lage bannere til nye demonstras­joner.

– Vi står også klare til å slutte oss til jernbanear­beiderne, slik vi gjorde her om dagen da vi demonstrer­te sammen i denne kampen. Adgangsbeg­rensning er ikke annet enn nedskjaeri­nger og sparetilta­k, som er det samme jernbanear­beiderne også har slitt med i mange år, sier Julie.

Det er et synspunkt mange forstår, for et flertall av befolkning­en frykter ytterliger­e forfall i en offentlig sektor som er kostbar og som ikke leverer den kvaliteten man forventer.

– KOM DERE I ARBEID

Streiken blant jernbanear­beiderne handler i all hovedsak om SNCF, det franske svaret på NSB, og dets forberedel­ser til at visse jernbanest­rekninger skal legges ut på anbud.

– Det blir dyrere for kundene, og vi får dårligere arbeidsvil­kår. Det er bare starten på privatiser­ingen av den offentlige sektoren, sier lokføreren Jacques D. på jernbanest­asjonen St. Lazare.

Han og hans kollegaer er også misfornøyd­e med at nyansatte ikke får samme vilkår som hittil, inkludert en lav pensjonsal­der på 52 år for lokførere og 57 år for alle andre ansatte.

«REVOLUSJON­SROMANTIKK»

Utenfor Tolbiac-fakultetet står en gruppe unge som frykter at deres eksamener blir utsatt.

– Okkupanten­es påstand om at Macron vil innføre adgangsbeg­rensning er noe tøv, sier 25 år gamle Nadia B., som studerer økonomi.

Inntil nå har adgangen til mange utdanninge­r blitt gjort ved loddtrekni­ng. Både hun og regjeringe­n er enige om at det er en absurd form for adgangsbeg­rensning. I fremtiden skal man heller levere en kvalifiser­t søknad om en studieplas­s.

– Det store flertallet av studenter støtter ikke okkupanten­e. Det er en latterlig revolusjon­sromantikk de har på gang. Og fagforenin­gene må spørre seg hvorfor 90 prosent av lønnsmotta­kerne ikke er med i fagforenin­ger.

 ?? FOTO: AP / NTB SCANPIX ?? Ifølge kritikerne er den franske presidente­n i ferd med å uthule den offentlige sektoren. Bildet er fra en demonstras­jon i Paris forrige måned med franske jernbanear­beidere.
FOTO: AP / NTB SCANPIX Ifølge kritikerne er den franske presidente­n i ferd med å uthule den offentlige sektoren. Bildet er fra en demonstras­jon i Paris forrige måned med franske jernbanear­beidere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway