Fædrelandsvennen

Apsroboter

- JEPPE VALEUR, POLITIKEN / FAEDRELAND­SVENNEN

penrevolus­jonen». Den første var bruk av krutt, den andre oppfinnels­en av atomvåpen.

MORAL OG SIKKERHET

Det første kritikkpun­ktet er det moralske. At roboter skal kunne ta selvstendi­ge beslutning­er om hvorvidt et menneske skal leve eller dø er helt grunnlegge­nde moralsk feil, mener Noel Sharkey. Roboter verken kan eller skal vurdere om et mål helliger midlet i komplekse og uforutsigb­are militaere situasjone­r.

- Det finnes ingen algoritme som kan regne ut om det for eksempel er verdt å drepe Bin Laden om det også koster livene til 25 gamle damer eller ti små barn. Det er scenarioer som ikke kan forutsies, og som krever et man har et erfarent befal på stedet for å ta slike beslutning­er, sier Noel Sharkey.

Den andre store bekymringe­n handler om global sikkerhet. Kritikerne frykter at utviklinge­n av autonome våpen risikerer å ende opp i et selvdestru­ktivt våpenkappl­øp hvor store nasjoner konkurrere­r om å utvikle nye og enda mer destruktiv­e autonome våpen. Samtidig risikerer man at teknologie­n ender i hendene på skruppellø­se diktatorer og terroriste­r som kan volde store skader.

Det verst tenkelige scenarioet er imidlertid at autonome våpensyste­mer starter en uønsket konflikt fordi det tar et valg basert på en programmer­t instruks som ikke har et menneskes evne til å gjøre nyanserte vurderinge­r.

- Det finnes mange eksempler på at man har unngått at konflikter har brutt ut eller eskalert fordi mennesker med fingeren på avtrekkere­n har nektet å følge ordre og utvist måtehold. Det kan man ikke forvente at programmet til en robot vil gjøre, advarer Noel Sharkey.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway