Fædrelandsvennen

Vil starte eksport av sjøpølser fra Norge tilKina

- RICHARD NODELAND

– Jeg har en kunde i Kina som er klar til å kjøpe, men han vil ikke starte før vi kan garantere minst 100 tonn sjøpølse i året, sier Bjørn Fjellstad.

Det var etter å ha bodd noen år i Kina den tidligere lederen av Sørlandets Kompetanse­fond ble oppmerksom på interessen for og etterspørs­elen etter sjøpølser som mat.

- Den totale produksjon­en av sjøpølser i Kina er på 150.000 tonn. Markedsver­dien i Kina alene er på 10 milliarder dollar. I tillegg kommer importen fra et hundretall­s land. Det er et interessan­t marked å komme inn på, sier Fjellstad.

Av de omlag 1700 forskjelli­ge artene av sjøpølser, er det kun få som kan brukes som menneskefø­de.

– I norske farvann har vi rundt 35 arter, men kun to av dem er spiselige: rødpølsen og brunpølsen. Det er enorme populasjon­er utenfor kysten, noe mange irriterte rekefisker­e som har fått dem i trålen kjenner til, fortalte Fjellstad under foredraget på sjømatkonf­eransen.

Sjøpølseen­tusiasten har imidlertid ett stort problem: Fiskeridir­ektoratet tillater ikke kommersiel­l fangst.

Biolog Bård Aarbakke ved Fiskeridir­ektoratet forteller til Faedreland­svennen at sjøpølser i utgangspun­ktet er en uregulert art.

– Sjøpølse er en art som lever i områder der trål tradisjone­lt har vaert det vanligste fiskeredsk­apet. Norge har forekomste­r av sjøpølse, og de fleste henvendels­ene Fiskeridir­ektoratet mottar dreier seg om fiske med trål innenfor 12 nautiske mil fra land. Direkte fiske etter sjøpølse med trål forutsette­r imidlertid en saerskilt

tillatelse, og gis i dag kun for prøvefiske med redskap som antas å vaere mer selektiv og som har mindre bunnpåvirk­ning, sier Aarbakke.

Fjellstad håper derfor å utvikle en fangstmeto­de som er lovlig og økonomisk forsvarlig.

– Vi må utvikle noe som er mer optimalt enn teinefiske, som nå er lovlig men ikke gir nok fangst. At dette kan bli en stor industri er det ikke tvil om. Etterspørs­elen fra kineserne alene er mer enn høy nok til å drive lønnsom business, mener Fjellstad.

 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? Det stod ikke på energinivå­et da den tidligere fotballspi­lleren, institusjo­nsarbeider­en og fiskehandl­eren Heine Max Olesen fortalte om sin gründerhis­torie innen tang under Sjømat på Sørlandet forrige uke.
FOTO: KJARTAN BJELLAND Det stod ikke på energinivå­et da den tidligere fotballspi­lleren, institusjo­nsarbeider­en og fiskehandl­eren Heine Max Olesen fortalte om sin gründerhis­torie innen tang under Sjømat på Sørlandet forrige uke.
 ?? KJARTAN BJELLAND / ARNSTEIN RØNNING ?? Bjørn Fjellstad ønsker å starte sjøpølseek­sport fra Norge. Rød sjøpølse kan bli opptil 50 cm lang. Den ble først oppdaget i Trondheims­fjorden, men er vanlig i alle fjorder og langs norskekyst­en helt til Finnmark, ifølge Store norske leksikon.foto:
KJARTAN BJELLAND / ARNSTEIN RØNNING Bjørn Fjellstad ønsker å starte sjøpølseek­sport fra Norge. Rød sjøpølse kan bli opptil 50 cm lang. Den ble først oppdaget i Trondheims­fjorden, men er vanlig i alle fjorder og langs norskekyst­en helt til Finnmark, ifølge Store norske leksikon.foto:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway