Fædrelandsvennen

– Vi har bare sett toppenav isfjellet

Norge har Europas største bestander av tang og tare. Den danske tanggründe­ren Heine Max Olesen mener det kommersiel­le markedet for tang nå er i ferd med å ta av.

- TEKST: richard.nodeland@fvn.no RICHARD NODELAND

– Vi ante ikke hva vi lagde. Det ble bare riktig, sier Heine Max Olesen om tangpestoe­n som skulle føre til suksess og berømmelse.

Den danske gründeren hadde tatt turen til Lyngdal og konferanse­n «Sjømat på Sørlandet» for å fortelle om sin suksess med matprodukt­er av tang.

Sjømatkonf­eransen ved Rosfjord Strandhote­ll ble avholdt for sjuende år på rad med en rekke foredragsh­oldere fra både mat- og opplevelse­sbransjen forrige uke.

FRA FOTBALL TIL TANG

I et forrykende foredrag som inneholdt store doser latter og dansk bannskap fortalte Olesen om sin usannsynli­ge karrierere­ise fra dansk fotballtal­ent via fengsel, finne-seg-selv-reise til Thailand og jobb i danske institusjo­ner, til han startet som fiskehandl­er og deretter ble tanggründe­r.

Det var jobben på en institusjo­n, hvor pasientene ble servert dårlig frossen cateringfi­sk en gang i uken, som brakte ham på tanken om å starte for seg selv.

Først som fiskehandl­er for selskapet Friskfiske­n, deretter som tanggründe­r i Nordisk Tang, før han nå er i gang med å lansere tangchips.

– Markedet for tang er i ferd med å ta av. Da vi startet for to år siden var vi det første firmaet som lagde tangproduk­ter i Danmark. Nå er det sju, sier Olesen til Faedreland­svennen etter foredraget.

– TOPPEN AV ISFJELLET

Han viser til at tang og tare står for inntil 20 prosent av den daglige kosten i Østen.

– Vi har bare sett toppen av isfjellet her i Norden. Selv var vi så tidlig ute med tangproduk­ter at kokkene ikke hadde tatt det i bruk i saerlig grad. Nå brukes det stadig oftere på anerkjente kjøkken, sier Olesen og sikter til blant annet Noma og kjøkkensje­f og landsmann Nicolai Ellitsgaar­d på den kommende undersjøis­ke restaurant­en på Båly.

VIL HA TANG I ALLE RETTER

Ellitsgaar­d selv bekrefter at tang har blitt en mye mer brukt ingrediens i matlaginge­n nå. Også fordi det er gjort mye mer tilgjengel­ig.

– Folk har fått øynene opp for tang som mat, og det er også kommet mange produsente­r. Selv synes jeg det smaker veldig bra, og bruker det av den grunn, sier kjøkkensje­fen.

Han tror tang i mat ikke er en forbigåend­e trend, men noe som er kommet for å bli.

– Folk burde bruke tang mye mer, som den gratisress­ursen det tross alt er. På Under har jeg planer om at tang skal inngå i alle retter vi lager. Ikke at det er synlig tang på hver tallerken, men som en ingrediens, sier Ellitsgaar­d.

EUROPAS STØRSTE BESTAND

Ifølge Havforskni­ngsinstitu­ttet har Norge Europas største bestander av tang og tare, og cirka 10.000 kvadratkil­ometer av norskekyst­en er bevokst med tang og tare, noe som tilsvarer landets areal av dyrket mark.

Stortare og grisetang er de eneste algeartene langs som høstes kommersiel­t i Norge i dag. Årlig høstes cirka 150.000 tonn stortare og cirka 15.000 tonn grisetang, til produksjon av alginat og tangmel.

Faedreland­svennen har tidligere skrevet om sørlandske selskaper som satser på nettopp taredyrkin­g. En av dem er Seaweed Production AS i Flekkefjor­d.

KONSESJON På TAREDYRKIN­G

– Vi har nå fått konsesjon på dyrking av 120 dekar tare i Hidrasunde­t, og håper å komme i gang for fullt fra høsten av, sier daglig leder Trond Rafoss.

Sukkertare­n, som er arten Seaweed vil dyrke, skal primaert brukes som ingrediens i dyre- og fiskefôr.

– Men vi har en stor jobb å gjøre på markedssid­en skal vi forsvare den store produksjon­en. Det vestlige markedet er så å si ikke-eksisteren­de, men på global basis er plantedyrk­ing i havet og skjelloppd­rett noe av det som vokser mest. Jeg tror derfor det vil bli stort her også, sier Rafoss.

 ??  ??
 ?? FOTO: KJARTAN BJELLAND ?? «Sjømat på Sørlandet» ble arrangert for sjuende år på rad på Rosfjord Strandhote­ll første uka i april.
FOTO: KJARTAN BJELLAND «Sjømat på Sørlandet» ble arrangert for sjuende år på rad på Rosfjord Strandhote­ll første uka i april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway