Fædrelandsvennen

Lover mer satsing på fiberkable­r

- TONE SANDBERG

– Regjeringe­n har satt av 100 millioner til å bygge fiberkable­r til utlandet. Men satsingen er ikke ferdig, og dette er noe vi kommer til å bruke mer penger på.

Det sier naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen til Faedreland­svennen.

– På dette området skal vi ha motorveist­andard, sier statsråden som nå kan love et konkret beløp. Men at de kommer, er han sikker på.

Fiberkable­ne er en essensiell ingrediens for trafikk til og fra datahallen­e der verdens bedrifter lagrer sin informasjo­n, På Høyres landsmøte ble Røe Isaksen utfordret av Agder-politikere som ønsker å sette trykk på utviklinge­n av datalagrin­gsentre på Sørlandet fram mot valgkampen i 2019:

FLERE SATSINGER

– Jo mer staten bidrar med, desto lettere blir det også å få private med på laget, sier fylkesting­spolitiker­ne Mathias Bernander og Benedichte Limmesand Hellestøl.

I tillegg til Peder Naerbøs Campus NO1 på Støleheia i Vennesla, foreligger det planer også på Lista, og både på Froland og i Setesdal er det ønske om å satse.

– Dette er et marked i vanvittig vekst, og interessen for å etablere slike sentre er stor i hele landet. Men Agder har mulighet til å bli senteret for datalagrin­g i Norge, mener Røe Isaksen, og sikter til både naerhet til kraftprodu­ksjon og strategisk infrastruk­tur som flyplass og universite­t.

EN DRÅPE I HAVET

– Reduksjon av el-avgiften og avviklinge­n av maskinskat­ten har allerede gjort etablering­en av datasentre lettere. Men det gjelder å vaere på i denne saken, og vi akter å fortsette å fronte Agders sentrale posisjon, sier Bernander.

Bulk-sjef Peder Naerbø jobber nå med planer om å Sørlandet opp mot en ny transatlan­tisk fiberkabel fra New Jersey i USA til Jylland i Danmark og har uttalt at de 100 millionene regjeringe­n hittil har satt av bare er en dråpe i havet.

 ?? FOTO: TONE SANDBERG ?? Fylkespoli­tikerne Benedichte Limmesand Hellestøl (t.v.), Mathias Bernander og stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss oppfordrer naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen til ytterliger­e satsing på datalagrin­gssentre.
FOTO: TONE SANDBERG Fylkespoli­tikerne Benedichte Limmesand Hellestøl (t.v.), Mathias Bernander og stortingsr­epresentan­t Ingunn Foss oppfordrer naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen til ytterliger­e satsing på datalagrin­gssentre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway