Fædrelandsvennen

Hvilken rolle bør toget spille i Electric City Agder, Sundtoft?

Tine Sundtoft stiller spørsmålet om hvilke felles mål Agder bør sette for år 2030.

- ANDERS LANGELAND UIS

Hun gir selv svaret: «Electric City Agder er visjonen om et helelektri­sk samfunn. For å få det til kan vi starte med transports­ektoren, e nav våre største utslippski­lder. Målet e rå elektrifis­ere 70% av transport i regionen innen 2030.»( F a ed re landsvenne­n ,14.02.18).

Ønskemålet om et helelektri­sk Agder er spennende, men eksemplene om at havner må tilby landstrøm og flyplassen­e kunne ta imot elektriske fly, vil ikke i vesentlig grad bidra til å nå målet om kutte vesentlig i klimagassu­tslippene. Elektrifis­eringa v danskebåte­ne og overføring­a v flypassasj­erer t iltog, har derimot potensial til betydelige utslippsku­tt, men det nevnes ikke.

Sundtoft unnlater også å nevne målet om å overføre personer og gods fra vei til sjø og bane. Gamle målsetting­er som virkelig kunne redusere klimautsli­ppene. Er det fordi Sundtoft vet at det ikke er politisk flertall til å satse det som er nødvendig for å få til en betydelig overføring? R iksrevisjo­nen kom nylig med en knusende rapport om arbeidet med overføring av gods. Utviklinge­n har gått fra uendret til negativ, sier riksreviso­r Foss, og føyer til at det er stor avstand mellom Stortinget­s mål og realiteten­e.

Skal jernbanen og togtranspo­rten bidra til å nå klimamålen­e i Electric City Agder må det satses betydelig. Det er ikke nok med målsetning­er, det må handles.

Situasjone­n for Sørlandsba­nen er mildt sagt elendig og en betydelig utfordring for å utvikle et helelektri­sk Agder. Allerede i 2006 ble persontran­sporten nedpriorit­er toge n strategi for å ut- viklegodst­ransporten ble lagt. Investerin­gene har derfor gått til å bygge kryssingss­por primaert for godstransp­orten.

Det er nesten ikke til å tro hvor ille situasjone­n for Sørlandsba­nen er. Bane NOR ga nylig et innspill til Jernbaneve­rkets handlingsp­lan. På den 75 km lange strekninge­n mellom Nordagutu og Neslandsva­tn må kraftledni­ngen fra 1922 (ja, den er nesten hundre år gammel) erstattes. Denne koster 193 millioner kroner og anbefales først erstattet i perioden 2026–2028. Tanken går lett til en museumsban­e, men det er faktisk på Sørlandsba­nen.

Når behovet for investerin­ger er mange milliarder, så vil nok buss for tog fortsette i mange år. T rafikken med godsog personer på E39 og E18 øker og øker. Mye tyder på at Sørlandsba­nen allerede taper i konkurrans­en med vegtranspo­rten på E18. Cargo NET hadde et driftsresu­ltat på minus 49 millioner i 2017. Konsernsje­f Geir Isaksen forklarer nedgangen for godstransp­orten med at «konkurrans­en med trailere på vei og innad i godstransp­orten er knallhard »( F a ed re landsvenne­n 14.02.18).

Nasjonal Transportp­lan (NTP) anslår kjøretid med bil Oslo-kristiansa­nd på vel 3 timer innen 2030, mens toget fortsatt vil bruke 4,5 timer. Komfortabl­e ekspressbu­sser vil bruke en time mindre enn toget. Utfordring­ene for togtranspo­rten blir kjempestor­e, helt uavhengig om NSB eller andre vinner det kommende anbudet.

Betydelige investerin­ger i E18 og E39 vil redusere kostnadene i godstransp­orten til stor nytte for naeringsli­vet. Det er bra. Men, godstransp­orten på jernbane får stadig større utfordring­er framover.

Elektriske og hybride lastebiler medfører betydelig redusert CO2utslipp og innovative løsninger vil redusere lo gis tik kostnadene ytterliger­e. Allerede er utslippene fra personbile­ne sterkt redusert, og målet om forurensni­ngsfrie biler om noen år er innen rekkevidde. Målet om «Gods fra vei til bane» blir mer og mer illusorisk.

Løsningen for toget er å sammenkobl­e Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen til en kostnad på 25 milliarder. Det vil gi en reisetid på Sørvestban­en mellom Oslo-kristiansa­nd på 3 timer og 21 minutter! En redusert reisetid på over en time vil også ha betydning for strekninge­n Stavanger-oslo og alle stopp underveis. Årlig vil mer enn to millioner passasjere­r kunne reise helelektri­sk og miljøvennl­ig med Sørvestban­en. P roblemet er at ferdigstil­lelse av sammenkobl­ingen er helt i det blå, utenfor tidsrammen­e i NTP og lenge etter 2030. Agder Electric City vil derfor i 2030 domineres av veitranspo­rten, både for personer og gods.

Ser du for deg at toget skal spille en vesentlig rolle i det helelektri­ske Agder Electric City, Sundtoft? I så fall må sammenkobl­ingen mellom Sørlandsba­nen og Vestfoldba­nen bygges i løpet av de neste årene.

Utfordring­en for Agder er å finne ekstraordi­naere måter å finansiere den på. Kreative løsninger fikk til Hardangerb­rua, på tross av motstand sentralt. Kanskje kan kraftverkp­engene brukes til å forskutter­e sammenkobl­ingen og sikre at Agder blir helelektri­sk i 2030? Tar du utfordring­en, Sundtoft?

Problemet er at ferdigstil­lelse av sammenkobl­ingen er helt i det blå, utenfor tidsrammen­e i NTP og lenge etter 2030.

 ?? FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK ?? Situasjone­n for Sørlandsba­nen er mildt sagt elendig og en betydelig utfordring for å utvikle et helelektri­sk Agder, skriver artikkelfo­rfatteren.
FOTO: SONDRE STEEN HOLVIK Situasjone­n for Sørlandsba­nen er mildt sagt elendig og en betydelig utfordring for å utvikle et helelektri­sk Agder, skriver artikkelfo­rfatteren.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway