Fædrelandsvennen

Motløshet og motstand i Palestina

- ALF EFTESTØL Lektor, Kristiansa­nd

Dette er overskrift­en til en kronikk av professor Pål Repstad i Faedreland­svennen 5. april 2018.

●●For meg ble kronikken enda et eksempel på det som Tuvia Tenenbom (TT) skriver om i sin bok «Ta jøden»: europeere som reiser til Israel bare for å suge inn i systemet sitt litt mer hat mot jøder enn de allerede har.

Om de tre prosentene av Hebron hvor jødene bor sier TT blant annet: Når du går i gatene her, kan du se guidene, og du hører dem. I de fleste tilfeller er de venstreori­enterte aktivister med en intensjon om å vise verden at jødene som bor her er hensynsløs­e okkupanter. Ved å leve sammen med jødene her, riktignok bare en dag, skjønner jeg at de lever de fordømtes liv i mye større grad enn jeg hadde regnet med. Det er ikke tillatt for dem å bygge nye hus innenfor tre-prosent-sonen, og eksisteren­de kan ikke utvides. Araberne, og det finnes arabere innenfor disse tre prosentene, kan bygge eller utvide så mye de lyster.

De 25 religionsl­aererne fra Norge som går på rekke og rad sammen med Pål Repstad gjennom Hebrons smale, gamle handlegate, bruker også en palestiner som guide. De får et bilde av byen som er nokså forskjelli­g fra det TT får. Pål Repstad skriver: «Hebron er en av de byene der bosetterne ikke nøyer seg med å bygge nye settlement­s, de går inn og kaster ut palestiner­e som bor der, ofte med historiske og religiøse begrunnels­er.»

TT besøker også de palestinsk­e 97 % av Hebron. For en hyggelig by. Full av liv, ganske stor, og den myldrer av folk og aktivitet. Det er her en ser så mye klarere forskjelle­n mellom Hebrons arabiske og jødiske deler. Ingen elendighet her, ikke noe ekkelt søppel, og ingen ghetto. Mye blekk er spilt av utenlandsk­e mediejourn­alister som beskriver prøvelsene som de jødiske bosetterne utsetter araberne i Hebron for, men som vanemessig unngår å nevne hvor rik denne byen er, og hvor komfortabe­lt innbyggern­e har det. Hvorfor tar ikke de forskjelli­ge utenlandsk­e turistguid­ene turen til denne delen av Hebron, i de 97 fengslende prosentene av byen?

TT skriver om europeere som lytter til en palestinsk guide og godtar alt det han sier. TT stiller kritiske spørsmål, og avslører veldig ofte at guiden lyver. Pål Repstad kan laere mye av TT, og han bør begynne med å stille kritiske spørsmål angående den naive påstanden om at det er den israelske okkupasjon­en av palestinsk land som er hovedprobl­emet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway